Bakan Tüfenkci 23. İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarının açılışını gerçekleştirdi

Bakan Tüfenkci, 2017 yılına güçlü bir başlangıç yaptıklarını belirterek, "İhracat rakamlarına baktığımızda sürekli artan bir trendi görüyoruz. Özellikle Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu istihdam seferberliği ile beraber işsizlik oranlarının mayıs ayından itibaren daha fazla aşağı düşeceğini göreceğiz." dedi.

16 Mayıs 2017

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci  dünyanın ikinci büyük, Türkiye'nin en büyük ev tekstili fuarı 23. İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarının açılışına katıldı.

Bakan Tüfenkci, EVTEKS'in açılışında yaptığı konuşmada, bu fuarların sürekliliğinin, yapılması kadar önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin tekstil sektöründe dünyanın sayılı ülkelerinden birisi olduğunu vurgulayan Tüfenkci, 2002 yılında 12,2 milyar dolar olan tekstil ihracatının 2016'da 2,2 kat artarak 26,2 milyar dolara çıkarıldığını dile getirdi.

Tüfenkci, ev tekstili ihracatının 2016 yılında yüzde 2,3 artarak 1,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini anımsattı.

Tekstil ve hazır giyim sanayisinin üretim, istihdam ve ihracat bakımından ekonomideki ağırlığı dikkate alındığında, bu sektöre girdi temin eden yan sanayinin de büyük katma değer sağladığına işaret eden Tüfenkci, bu sektörün hem istihdam, hem de ihracat noktasında önemli olduğunu anlattı.

Tüfenkci, herkesin üzerine düşen görevleri yapması gerektiğine işaret ederek, şunları dile getirdi:

"Ar-Ge Yasasını hayata geçirdik. Buradaki Ar-Ge çalışmalarımızla beraber, oluşturacağımız markalarla, özellikle dünya piyasalarında Türk tekstilinin yer almasını istiyoruz. Markalaşma noktasında atacağınız her adımda biz yanınızdayız."

"Her konuda önünüzü açmaya hazırız"

Bakan Tüfenkci, her konuda iş adamlarının önünü açmaya hazır olduklarını söyledi.

Ticaretin kolaylaştırılması noktasında gerekli adımları attıklarını belirten Tüfenkci, 2016 yılında Küresel Ticaretin Kolaylaştırılması Endeksi'nde 136 ülke arasında Türkiye'nin 59. sırada bulunduğunu hatırlattı.

Tüfenkci, "Sıralamamızı etkileyen; pazara erişim, sınır yönetimi, altyapı ve iş ortamı olarak tanımlanan dört alt endeksteki durumumuza baktığımızda; en iyi performansı 2014 yılına göre 2 sıra yükseldiğimiz ve böylece 136 ülke arasında 45. sırada yer aldığımız sınır yönetimi, sınır idaresinin etkinliği ve şeffaflığı alanında sergilediğimizi görüyoruz." dedi.

2016 yılının zor bir yıl olduğunu aktaran Tüfenkci, o zor yıla rağmen Türkiye ekonomisinin ne kadar sağlam olduğunu, kırılganlıklara karşı nasıl dirençli olduğunun gösterildiğini dile getirdi.

Tüfenkci, alınan tedbir ve teşviklerle 2017 yılına güçlü bir başlangıç yaptıklarını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İhracat rakamlarına baktığımızda sürekli artan bir trendi görüyoruz. Özellikle Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu istihdam seferberliği ile beraber işsizlik oranlarının nisan ayında bir miktar aşağı düştüğünü, mayıs ayından itibaren de daha fazla aşağı düşeceğini görüyoruz."

"Ekonomi politikalarını oluştururken asla ve asla siyasi çıkar gözetmedik"

Bakan Tüfenkci, işadamlarının ekonomiye sahip çıkması ve hükümetin almış olduğu teşviklerle beraber Türkiye'nin 2017'de öngörülerin ötesinde, milleti de şaşırtacak şekilde güçlü bir büyüme yakalayacağını söyledi.

AK Parti hükümetleri olarak bugüne kadar popülizmden uzak gerçekçi politikalarla Türkiye ekonomisini güçlendirdiklerini belirten Tüfenkci, "Ülke menfaatini hep ön plana aldık. Ekonomi politikalarını oluştururken asla ve asla siyasi çıkar gözetmedik." dedi.

Tüfenkci, hiçbir şart altında mali disiplinden taviz vermediklerinin altını çizerek, bundan sonra da güçlü yürüyüşlerine devam edeceklerini sözlerine ekledi.