Bakan Tüfenkci, A Haber & ATV ortak canlı yayınına konuk oldu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, A Haber ve ATV ortak canlı yayınında Murat Akgün’ün sorularını yanıtladı.

03 Ağustos 2016
Bakan Tüfenkci, Temmuz ayı enflasyon rakamlarını değerlendirerek bundan sonraki eğilimin düşüş yönünde olacağını söyledi. Enflasyon rakamlarındaki yükselişte alkol ve tütün ürünlerine yapılan zamların etkisinin olduğuna dikkati çeken Bakan Tüfenkci, “Bir de tabi mevsimsel etki var. Ekonomik anlamda çok büyük endişelere sevk edecek rakamlar değil. Önümüzdeki ay düşme seyrine tekrardan girecektir.  Darbenin etkisi yoktur. Varsa bile ağustosta görülür.. endişe edilecek bir durum yok” dedi.
 
Darbenin zararı
 
Bakan Tüfenkci, darbenin maliyetine ilişkin olarak net rakamın henüz belli olmadığını kaydetti. Bakan Tüfenkci, şu değerlendirmede bulundu:
 
“Maliyet hesaplaması çeşitli bakanlıklarca çalışılıyor. Çeşitli göstergelere bakarak oluşturduğumuz bir rakam var. Yaklaşık 100 milyon doların üzerinde, 300 milyon liralık bir rakama tekabül eden bir zarar olduğu tahmin ediliyor. Net rakam ortaya konmuş değil. Çünkü maddi zararlar var, moral zararı, demokrasiye zararı var. Bunların ileride çıkaracak zararları var. Borsa, dövizdeki dalgalanmalardan dolayı zararlar var. 
Darbe girişiminden sonra Türk ekonomisinin ne kadar sağlam olduğunu bir defa daha gördük. Sanki böyle bir darbeyi Türkiye yaşamamış gibi ekonominin unsurları faaliyetine devam etti. Millet esasında kendi ekonomisine de Türkiye ekonomisine de sahip çıktı, güvendiğini gösterdi. 11 milyar dolardan TL’ye geçerek piyasayı destelemiş oldu. Darbe girişimi sonrası hiçbir malın fiyatı anormal şekilde artmadı. Spekülatif hareketler olmadı”


 
FETÖ’cü Şirketler
 
Bakan Tüfenkci, Maliye Bakanlığı’nın incelediği 8 bine yakın şirket olduğunu, ancak bunların tamamının yapının içinde olduğunu söylemenin mümkün olmayacağını ifade etti. Piyasayı tedirgin etmenin doğru olmayacağını belirten Bakan Tüfenkci, “Suçlu suçsuz ayrımı yaparak bu yapının göbeğinde olan şirketlerin üzerine gitmemiz lazım. 17-25 Aralık sonrası bu yapı ile bağlarını koparmamış olan şirketlerin üzerinde ciddi durmak lazım. Suçlu-suçsuz ayrımını yapmamız lazım. İnsanlar kimin suçlu, kimin suçsuz olduğunu bilmediği için iş yaptığı şirket konusunda tedirgin olur. Gerçekten bu yapının değirmenine su taşıyanları bulup cezasını vermemiz lazım. Aksi takdirde meydanlarda kendini kurşunlara siper edenler bizden hesap sorar” diye konuştu.
 
İflas erteleme
 
Bakan Tüfenkci, OHAL süresince iflas ertelemenin yapılamayacağı kararına ilişkin olarak şu açıklamalarda bulundu:
 
“OHAL öncesi de iflas erteleme ile ilgili çeşitli talepler vardı. Kötüye kullanıldığına dair duyumlar vardı. Tekrar düzenlenmesi konusunda talepler vardı. Zorlaştırıcı bir takım düzenlemeler yapıldı. 15 Temmuz sonrası özellikle bu yapıya müzahir şirketler bu yola daha fazla başvuracağı ve alacaklıları mağdur edeceğine yönelik bilgiler gelmeye başlayınca, OHAL döneminde bunu gözlemleyip ileride tekrar gözden geçirilmesi konusunda yaygın bir kanaat oluştu. Piyasalar tarafından olumlu karşılandı.”
 

ÖTV indirimi
 
ÖTV indiriminin otomotiv üretimini olumlu etkileyeceğine işaret eden Bakan Tüfenkci, “Hem de yıllarca araçlarını yenilemeyen taksici ve kamyonet sahibi esnafları araçlarını yenileyecek, kazançlarının bir bölümünü tamire vermektense kendileri kullanacak” değerlendirmesinde bulundu.