Bakan Tüfenkci, Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültür Günleri'nin açılış törenine katıldı

Bakan Tüfenkci, "Yemek kültürünün esasında sevgi, aşk, muhabbet ve kanaat var. Bu şekilde pişen yemek, tadanlara zevk, pişmesine vesile olanlara da mutluluk vermelidir." dedi.

20 Eylül 2016

Gümrük  ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bazı temaslarda bulunmak üzere gittiği Konya'da Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültür Günleri'nin açılış törenine katıldı.

Bakan Tüfenkci, Dedeman Otel'de düzenlenen İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası'nın 24. Yönetim Kurulu toplantısı açılışının ardından Konya Valiliğini ziyaret etti. Tüfenkci, burada Konya Valisi Yakup Canbolat ile bir süre basına kapalı görüştü.

Daha sonra Mevlana Müzesi'ne giden Bakan Tüfenkci, müze içindeki eserler hakkında yetkililerden bilgi aldı. Ardından Ateşbaz-ı Veli Türbesi'ne geçen Tüfenkci, burada dua etti.

Tüfenkci, türbe önündeki, Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği'nin katkılarıyla düzenlenen Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültür Günleri'nin açılış törenine katıldı. Tüfenkci, tören öncesi katılımcılara ikram edilen aşurenin tadına baktı. 

Tüm kadim medeniyetlerin kendine has mutfak kültürünün olduğunu belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Elbette bu yemek kültürünün esasında sevgi, aşk, muhabbet ve kanaat var. Bu ilkeler doğrultusunda pişen yemek, tadanlara zevk, pişmesine vesile olanlara da mutluluk vermelidir. İnşallah bu sevgi tohumunun, aşkın ve muhabbetin günümüze de gerçekten ihtiyaç duyduğumuz şekliyle yaygınlaşarak, devam etmesini diliyorum."

Bakan Tüfenkci, etkinlikler kapsamında açılan, ahşaptan yapılan kaşık, oklava ve tabak gibi mutfak kültürüyle ilgili ev gereçlerinin bulunduğu standı gezdi. Takı tasarım ürünleri, ney ve semazen biblolarının yer aldığı sergiyi de gezen Tüfenkci'ye, burada ney hediye edildi.

Tüfenkci, türbe önünde sergilenen, o dönemin Mevlevi mutfağında kullanılan, küp, testi, kazan, kaşık gibi mutfak gereçlerini inceledi.

Açılış törenine, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya milletvekilleri, çok sayıda yerli ve yabancı aşçı katıldı.

Bakan Tüfenkci, daha sonra AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek partililerle sohbet etti.  

Bakan Tüfenkci burada yaptığı konuşmada, Hükümet olarak teşkilatlardan güç alarak hareket ettiklerini söyledi.

Teşkilatlarda en zor görevin mahalle başkanlığı olduğuna işaret eden Tüfenkci, "Mahalle başkanlığından tutun da sandık başkanlarımıza, yönetim kurullarımıza kadar bütün arkadaşlarımız sahada çok fedakar bir şekilde çalışıyor. Kafası bozulan mahalle başkanını bulup hesap soruyor. Hiçbir yetkisi olmadığı halde adam hesabını veriyor." diye konuştu.

"Teşkilatlarımız meydanlarda millete öncülük etti"

Bakan Tüfenkci, AK Parti teşkilatlarının 15 Temmuz darbe girişiminde, ilk andan itibaren halka öncülük yaptığını, milletle beraber 27 gün demokrasi nöbeti tuttuğunu anımsattı.

Kadın kollarının da hem seçim zamanı hem de seçimlerden sonra kapı kapı dolaşarak hizmet ettiğini anlatan Bakan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Gençlik kolları ve kadın kollarıyla bir bütünüz ve bir davanın yolcularıyız. Dolayısıyla bunu hiç unutmadan; 'Türkiye'de bu millete nasıl daha çok hizmet edebiliriz, nasıl daha çok faydalı olabiliriz?' demeliyiz. Başbakanımızın da ifade ettiği gibi, biz hakka ve halka hesap veririz. Onun dışında hiçbir güçten çekinmeyiz. Başbakanımız 15 Temmuz'dan sonra 'tek patron millet' dedi. İnşallah milletin hilafına bundan sonra hiçbir şey olmaz." 

Tüfenkci, millet ile gönül köprülerinin yıkılmadığı sürece, daha çok hizmet edeceklerinin altını çizdi.

Türkiye 27 çeyrektir kesintisiz büyüyen ender bir ülkedir”

Milletin yanında olarak, ülkenin ihracatını artıracaklarını, ekonomiyi büyüteceklerini dile getiren Bakan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Yıllarca bir yandan PKK terör örgütü ile mücadele ettik, bir yandan da ekonomiyi büyüttük. Türkiye ender ülkelerden birisidir. 27 çeyrektir kesintisiz büyüyen bir ülkedir. Bu önemli bir rakam. 15 Temmuz'dan 15-20 gün sonra da ekonomimizin bütün göstergeleri normale döndü. Millet hem demokrasisine hem ekonomisine sahip çıktı. İhracatımızı artırarak devam ettirdik. Ekonomimiz oturmuş, çalkantılara karşı kuvvetlenmiş şekilde kendini ispat etti. Yeni reformlar yapmak için her zamankinden daha güçlü zemin yakaladık. Bununla ilgili de kısa zamanda yeni reform paketlerimizi milletimizle paylaşacağız. Gerek Doğu ve Güneydoğu Anadolu cazibe merkezleriyle, gerekse buralarda ihracata ve yeni yatırımlara yönelik teşvik paketlerimizle, küçük esnafa sağladığımız imkanlarla inşallah birçok şeyi halletmiş olacağız. Sur'da zarar gören esnafa yönelik faizsiz 50 bin lira kredi imzalandı, hayata geçti. İnşallah yaklaşık 3 bin esnafımız bu krediden faydalanarak, terörün yıktığı yerleri yeniden ayağa kaldıracak. Teröre inat o kepenkleri açık tutacağız ve insanlara yeniden aynı sosyal hayatı yaşamalarını sağlayacağız."

Tüfenkci, konuşmasının ardından partililerin sorularını da  yanıtladı.