Bakan Tüfenkci, AVM Yatırımcılarını kabul etti

Bakan Tüfenkci, AVM'lerde Türk lirası uygulamasının devam edeceğini vurgulayarak, "Önümüzdeki dönemde kimisi döviz kurunu sabitleyerek, kimisi indirerek, kimisi kendi bütçeleri içinde kiracılara indirim yaparak destek vermeyi düşünüyorlar." dedi.

13 Aralık 2016
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, ve beraberindeki heyetini Bakanlıktaki toplantı salonunda kabul etti.

Kabulde konuşan Tüfenkci, özellikle haince yapılan terör saldırılarının ardından acıların unutulması ve Türkiye'nin gündeminin ekonomi olması gerektiğini belirterek, insanların refah düzeylerini artırma ve piyasayı canlandırmak için AVM işletmecileriyle bir araya gelmek istediklerini söyledi.

Türkiye'nin içerisinde bulunduğu şartlar itibariyle ekonominin büyümeye devam etmesi için herkesin sorumluluk alması gerektiğine dikkati çeken Tüfenkci, "Bu çerçevede Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Yöneticileri ile neler yapabiliriz? Özellikle kiraların Türk lirası üzerinden tahsili veya perakende sektöründe olan, kendilerinin kiracıları konumunda olan perakendeci esnafımıza veya işletmelerimize ne tür bu dönem içerisinde yardımlarda bulunabilirler? Bu hususlarda konuştuk ve netice itibariyle kendilerinin de fikirlerini aldık." diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, AVM'lerde Türk lirası uygulamasının devam edeceğini vurgulayarak, "Bazı AVM'lerimiz zaten kendi içerisinde döviz kurunu belli bir noktada sabitlemişlerdi. Önümüzdeki dönemde kimisi döviz kurunu sabitleyerek, kimisi indirerek, kimisi kendi bütçeleri içinde kiracılara indirim yaparak destek vermeyi düşünüyorlar. Bütün AVM'leri aynı şartlarda değerlendirmemek lazım. Her AVM, sıkıntılı zamanda perakendecinin kiracısının yanında olduğunu gösterme adına böyle bir çalışmayı bu toplantıdan sonra biraz daha önemseyerek yapacaklar." ifadesini kullandı.

Bakan Tüfenkci, AVM yöneticilerinin genel anlamda Türkiye ekonomisinin canlandırılması noktasındaki fikirlerini de paylaştıklarını aktardı.
AVM yatırımlarının büyük bir kısmının yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiğine ve fonlandığına işaret eden Tüfenkci, onları rahatsız edecek veya ilave yük getirecek bir uygulamanın içerisinde bulunmalarının serbest piyasa koşullarında mümkün olmadığını anlattı.

Dernek Başkanı Hulusi Belgü ise, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, "Biz Türkiye'de yatırımı olan yerli yabancı bütün yatırımcılara ekonomiye destek olmak için elimizden gelen çalışmaları yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Bakanımızın kurlardaki dalgalı seyir sebebiyle hem ekonomiye hem de perakendecinin yanında olmamız gerektiğinin altını bir kez daha çizdik. Biz burada üzerimize düşen vazifeyi mutlaka yerine getireceğiz. Dönemsel olarak hem kurları hem kiraları olabildiği kadar gözden geçirerek perakendecinin yanında olmaya gayret edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.