Bakan Tüfenkci, Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bloomberg HT'de katıldığı canlı yayında ekonomiye ilişkin değerlendirmeler yaptı.

09 Mart 2017

Esasında 2016 yılı ekonomi açısından zor bir yıl olarak geçti, nedenlerini biliyorsunuz; 15 Temmuz darbe girişimi, Dünyadaki ticaretin daralması ve bunun Türkiye’ye yansıması. Darbe girişiminden sonra özellikle yurtdışında oluşan lobilerin harekete geçmesiyle beraber oluşturulmaya çalışılan bir algı, kredi derecelendirilme kuruluşlarının almış olduğu siyasi kararlarla Türkiye bir dizi ekonomik saldırılar altında kaldı. Bunların zararlarını telafi edebilme adına 2016’nın sonunda bir dizi tedbirler, teşvikler almıştık.
Bunun yansımasının 2017’de olacağını ifade etmiştik, şunu görüyoruz 2017’de gerçekten güçlü bir başlangıç yaptık.
 
Referandum sonrası yeni pazarlara odaklanılacak

Şimdi referandum sürecinde dahi ekonomide iyileşmeler başladı, bunun sinyalini aldık. İnşallah 16 Nisan’da referandum başarılı bir şekilde sonuçlanırsa bunun yansımaları daha çok hem piyasaya hem de tüketicilere olacak. Çünkü o zaman artık Türkiye’nin siyasi istikrarının güvenin yakalandığının bir sisteme geçeceğini ve bu sistemde milletin onayını almayan hiçbir gücün devrede olmayacağını görerek piyasalar kendilerini ona göre konumlandıracaklar.
Üretime odaklanacaklar, yeni pazarlara odaklanacaklar. Bu anlamı ile gerçekten 2017 yılı 2016’dan çok daha iyi geçeceğini şimdiden söyleyebiliriz.
 
Ekonomide atılan yeni adımlar
 
Bütün sektörler zaten bizim masamızda. Öncelikli bir sektör şu anda yok zaten biliyorsunuz KGF’nin kefalet miktarlarını genişleterek geniş bir kesimin yeniden yapılandırılması noktasında faaliyete geçtik, bunun uygulamalarını yeni başladı. İhracat teşviklerimiz yeni başladı.
Biliyorsunuz 23 cazibe merkezi il ilan etmiştik bunlara ilişkin teşvik uygulamaları yeni başladı. Müracaatlar yeni bitti değerlendirmeleri var ve dolayısı ile burada atılan adımlar var. Yine bu dönem Ürün İhtisas Borsası’nı Bakanlar Kurulu’ndan çıkardık.

Ürün İhtisas Borsası’nı kuruyoruz. Özellikle tahıllarda Türkiye’nin lider olduğu fındık, kayısı, incir gibi milli ürünlerin bu borsada işlem yapmasının önünü açtık. Hem üreticilerin mallarını değerlendirmek hem de aracıların ortadan kaldırılmasını sağlamak için atmış olduğumuz adımlar yeni hayata geçiyor. Ve tarım ticaretinde önemli bir noktaya geleceğiz inşallah. KGF çıktı, uygulamaya başladı. Şimdi firmaların yapılandırılmasına başlanıyor.