Bakan Tüfenkci: "Cimri Davranmayacağız"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda konuştu. Bakan Tüfenkci oda ve borsa başkanlarından gelen Gümrük Müdürlüğü taleplerine ilişkin "Gümrük Müdürlüğü kurulması konusunda cimri davranmayacağız" dedi.

06 Ekim 2016

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ev sahipliğinde 9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası gerçekleştirildi. 81 ilden 365 Oda ve Borsa Başkanının toplandığı Şura’ya Başbakan Binali Yıldırım ile ekonomi kurmayları katıldı. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu toplantıda yer aldı. 

81 İlden gelen Oda ve Borsa Başkanları taleplerini sıraladı, hükümet üyeleri o talepleri not etti. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Gümrük Müdürlüğü kurulması ile ilgili gelen taleplere ilişkin konuştu.  

"Gümrük Müdürlüğü Kurulması Konusunda Cimri Davranmayacağız"

Türkiye genelinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Gümrük Müdürlüğü sayısı 160. Müdürlük kurulması için bir ilin dış ticaret hacminin 300 milyon dolar olması gerekiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci bu sayının artırılması için gerekli çalışmaların yapıldığını oda ve borsa başkanlarına müjdeledi. Tüfenkci, “Gümrük müdürlüğü kurulması konusunda cimri davranmayacağız” dedi.

"Finansal Erişimde Kolaylık "

Bakan Tüfenkci, Finansal Erişim ve E-Ticaret konularında değerlendirmede bulundu. Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanun Tasarısı’nın önümüzdeki günlerde yasalaştırılacağını söyledi. Taşınır Rehni Kanun Tasarısı ile
 

* Finansmana erişimde güvence olarak kullanabilecek alternatif taşınır varlıkları kapsama alınacak. 

* Diğer taşınır varlıkların borcu karşılaması halinde işletmenin tamamı üzerinde rehin tesis edilmesini yasaklanacak.

* Tacir ve esnafların birbirlerinin yatırımlarının finanse edebilmelerine imkân sağlanacak.

* Taşınır rehinlerinin aleniyetini sağlamak üzere Rehinli Taşınır Sicili kurulacak.

* Rehnin paraya çevrilmesi sürecini hızlandıracak bir mekanizma öngörülüyor.

 

E-Ticarette Güven Damgası Sistemi Yolda
 

Bakan Tüfenkci, E-ticarette güvenlik, gizlilik ve hizmet kalitesi konularında yaşanan endişeleri gidermek amacıyla Güven Damgası Sistemi’nin kurulacağını söyledi.
 

Bu sistem ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilen Güven Damgası Sağlayıcılar tarafından internet sitelerine güven damgası tahsis edilecek.
 

Güven damgasını internet sitesinde gören vatandaşlar e-ticaret sitesinin belirli güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarını yerine getirdiğini, güvenilir bir otorite tarafından denetlendiğini bilecek ve alışveriş yaparken kendini güvende hissedecek.

Bakan Tüfenkci, güven damgası sistemi ile Türkiye’nin e-ticarette dünyanın gerisinde kalmayacağını belirtti.