Bakan Tüfenkci: "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi milletin hayrına olmasaydı batı bu kadar ayağa kalkmazdı"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Dünyayla rekabet edebilen bir Türkiye'nin, dünyayla rekabet edebilen bir iş dünyasının hızlı kararlar alması lazım. Etkin kararlar alması lazım. Onun için 16 Nisan'da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine evet diyoruz." dedi.

24 Mart 2017
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent TüfenkciMalatya'nın merkez Battalgazi İlçesi Kapı Kaya Mahallesi'nde muhtarlar ve köy temsilcileriyle bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetlerinin Türkiye'nin kalkınması, gelişmesi için gece gündüz demeden gayret gösterdiğini belirtti.
 
İktidara geldikleri zaman Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) baskısı altında bunalan, enflasyonları, devalüasyonların, faiz arttırımlarının devamlı gündemde olduğu bir Türkiye'den, istikrarı, güveni yakalamış bir ülke haline geldiklerini vurgulayan Tüfenkci, ihracatı arttırdıklarını, yollar, barajlar, hastaneler yaparak millete hizmet etmeye çalıştıklarını dile getirdi.
 
Bu çalışmaları yeterli görmediklerini anlatan Bakan Tüfenkci, şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini Türkiye'yi büyütme adına getiriyoruz. Türkiye'nin daha da hızlanması, daha da gelişmesi, daha da refahını arttırması için cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiyoruz. Birileri bu sistemden razı olabilir, birileri geçmişte bu sistemin açıklarından faydalanarak zenginleşmiş, bu sistemin kaymağını yemiş olabilir. Biz istiyoruz ki; ekonomiler çökmesin, ekonomiler büyüsün. Bunun için de hızlı ve etkin karar almamız gerekiyor. Hızlı ve etkin karar almamız için de cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmemiz gerekiyor."
 
Bazılarının savunduğu gibi parlamenter sistem iyi olsaydı Türkiye'nin her 10 yılda bir darbelere muhatap olmayacağına işaret eden Tüfenkci, mevcut sistemin ekonomik krizleri de getirdiğini söyledi.
 
Geçmişte gazete manşetleriyle, sendikalarla milletin iradesine ipotek koyulduğuna dikkati çeken Tüfenkci, "Biz istiyoruz ki bir daha Türkiye bu tip sorunlar yaşamasın. Enerjisini, sermayesini, insan kaynağını bununla heba etsin istemiyoruz. Dolayısıyla etkin bir yönetim istiyoruz." ifadesini kullandı. 
 
- "Türkiye'yi bölgesinde güçlü görmek istemiyorlar"
 
Bülent Tüfenkci, batının son dönemde Türkiye'ye yönelik tavrına ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi milletin hayrına olmasaydı batı bu kadar ayağa kalkmazdı. Terör örgütleri bu kadar pervasızca saldırmazdı. Hepiniz ibretle izliyorsunuz. Niye oluyor bunlar? Türkiye'yi bölgesinde güçlü görmek istemiyorlar. Onun için bu tip saldırılarını başlattılar, hızlı bir şekilde yürütüyorlar. Ama onlar ne yaparlarsa yapsınlar, terör örgütleri de arkasındaki ağa babaları da ne yaparlarsa yapsınlar milletimiz inşallah 16 Nisan'da evet verecek."
 
Meclisin de cumhurbaşkanlı hükümet sistemiyle daha güçlü hale geleceğini aktaran Tüfenkci, milletvekilli sayısının artacağını ve seçmeniyle daha fazla ilgilenebileceğini vurguladı.
 
Yargının bağımsızlığın yanına yeni anayasayla tarafsızlığı da ekleyeceklerini ve tek söz hakkının vatandaşlarda olacağının altını çizen Bakan Tüfenkci, "Diyorlar ki Cumhurbaşkanı partili olacak. Yahu zaten partiler aday göstermiyor mu Cumhurbaşkanını? Her partinin gösterdiği aday da kendine yakın aday. Bırakın artık o işleri. Cumhurbaşkanımızı, kurucu genel başkanımızı kim gösterdi aday? AK Parti gösterdi. CHP-MHP kimi göstermişti? Dolayısıyla oradan da seçilen, buradan da seçilen netice itibarıyla bir partinin adayı olarak seçilmiş oluyor." diye konuştu.

Buradaki programının ardından Tüfenkci, Yeni Şire Pazarı'ndaki kayısı satıcılarıyla bir araya geldi. Dükkanları gezerek sorun ve talepleri dinledi, çay ocağında vatandaşlarla sohbet etti.
Burada esnaflara seslenen Bakan Tüfenkci, Türkiye'nin bir yol ayrımına gittiğini belirtti.
Türkiye'yi büyültmek, gençlere iş bulmak, üretimini büyütmek istediklerini vurgulayan Tüfenkci, bunun için AK Parti olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde gece gündüz çalıştıklarını söyledi.
İktidara geldikleri günden itibaren Türkiye'yi her alanda 3 kat büyüttüklerini ancak bunun yeterli olmadığının altını çizen Tüfenkci, "Türkiye'de her sene 1 milyon iş gücüne katılıyor. Her yıl 1 milyon insana iş, aş bulmak zorundayız. Onun için biz cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçelim diyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin etkin ve hızlı bir yönetimi ortaya koymak zorunda olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, mevcut sistemin hantallığını herkesin yaşadığını dile getirdi. Bülent Tüfenkci, şöyle devam etti:
"Ankara'da aldığımız kararlar, tedbirler, verdiğimiz teşvikler Malatya'ya gelene kadar 6 ay geçiyor. Dünyayla rekabet edebilen bir Türkiye'nin, dünyayla rekabet edebilen bir iş dünyasının hızlı kararlar alması lazım. Etkin kararlar alması lazım. Onun için 16 Nisan'da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine evet diyoruz."

Halk oylamasında aynı zamanda 'millet mi yoksa vesayet odaklarının söz sahibi' olmasının da oylanacağını belirten Bakan Tüfenkci, milletin sözünün son söz olmasını istediklerini dile getirdi.
Sandıklardan "evet"in çıkması durumdan artık milletin seçimi dışında kimsenin iktidara gelemeyeceğini anlatan Tüfenkci"Milletin değerleriyle, sizlerin inançlarıyla hakaret edenler, alay edenler, bu sistemle bir daha iktidara gelemez. Bu sistem yüzde 50+1'i arıyor. Bu demektir ki Türkiye ortalamasını yakalayan bir lider ancak Cumhurbaşkanı olabilir bu ülkede. Dolayısıyla bu ülkede inşallah referandumda evet çıktıktan sonra millete rağmen iş başına gelemez." değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut sistemin hep darbeler ürettiğini söyleyen Bakan Tüfenkci, 15 Temmuz'daki FETÖ'nün hain darbe girişimine karşı gelen ve hayır diyenlerin halk oylamasında 'evet' diyeceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı sistemiyle yönetimdeki çift başlılığın kalkacağını ve istikrarın olacağını, mevcut sistemle, Türkiye'nin 7 Haziran'da koalisyona mahkum kaldığını anımsatan Tüfenkci, konuşmasını şöyle tamamladı:
"MHP ilk günden kimseyle ortak olmayacağını ve yeniden seçim yapılmasını istedi. Ardından HDP 'Biz AK Parti ile koalisyon yapmayız' dedi. Bizi kime muhtaç ettiler; CHP'ye. Biz CHP ile oturduğumuzda adamlar ne dediler; şu bu olmasın, şunu bunu yapmayın, Cumhurbaşkanı şurada dursun, şu bakan olmasın... Sanki mübarekler birinci parti çıkmışlar. Ondan sonra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olaya el koydu. Bir daha seçime gittik ve o gün siz işleri düzelttiniz. Türkiye yeniden istikrarı yakaladı. Bu sistem bu arızaları her zaman verebilir." 


"İkinci el taşıt alım satımında düzenleme getiriyoruz"

Daha sonra Malatya Galericiler Sites'ni ziyaret eden Bakan Tüfenkci, esnafı gezerek sorun ve taleplerini dinledi, birlikte öğle yemeği yedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ikinci el taşıt alım satımına yönelik düzenleme getirileceğini belirterek, "Ne yapıyoruz burada? Bir kere her önüne gelen galericilik veya araç alım satımı yapmasın. Belge verelim, niteliklerini belirleyelim, esnaf belgelerini verelim ve bu ticareti biz düzenleyelim." dedi.

 Bakan Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, esnafla ilgili çok sayıda çalışma yaptıklarını, teşvik programları hazırladıklarını kaydetti.
Türkiye'nin halk oylamasına gideceğine değinen Tüfenkci, bunun ülke için çok önemli olduğunu aktardı.
Mevcut sistemden razı olanların ve nemalananların "hayır"da birleştiklerini belirten Tüfenkci, "Türkiye kalkınsın diyenler, işini, aşını büyütmek isteyenler, esnafı büyültüp tüccar, tüccarı büyültüp sanayici, onu büyültüp ihracatçı ve dünya devleri arasına aldıralım diyenler, yeni bir Türkiye için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi istiyorlar." diye konuştu.

Referandumdan sonra ikinci el araç alım satım için Türkiye'de bir düzenleme yapacaklarını bildiren Tüfenkci, "Bu nedir, özellikle ikinci el taşıt alım satımında bir düzenleme getiriyoruz. Ne yapıyoruz burada? Bir kere her önüne gelen galericilik veya araç alım satımı yapmasın. Eğer yapacaksa bunu gelsin belgesin. Belge verelim, niteliklerini belirleyelim, esnaf belgelerini verelim ve bu ticareti biz düzenleyelim." ifadesini kullandı.

Bu sayede hem satıcıya hem alıcıya güven getireceklerini vurgulayan Bakan Tüfenkci, konuşmasını şöyle tamamladı:

 "Aradaki sözleşmelerin çerçevesini belirleyelim ve o çerçeveler neticesinde bu sözleşmeler oluşsun. En önemlisi de sattığınız araçların niteliklerini de sizler beyan edin. Arızalı, hurda, kaza yapmış araç satıyorsanız, bunları belirterek satın. Ama ben 'Sağlam araç satıyorum' diyorsan da 'En azından 10 bin kilometre garanti ver' diyerek satış işlemi gerçekleştirilecek bir sistem düzenliyoruz. İnşallah bunu kamuoyunun da görüşlerine açtık. Sizlerin, bu işlerle iştigal edenlerin görüşlerini aldık ve Allah nasip ederse referandumdan sonra bu yönetmeliği yayınlayıp hayata geçiriyoruz. Biz istiyoruz ki sokak aralarında, apartman altlarında değil böyle güzel sitelerde esnafımız gelsin ticaretini yapsın. Bu her şehirde olsun."