Bakan Tüfenkci, Edirne'de

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bizim amacımız dünyadan da daha ileri bir teknolojiyi Türkiye'de yakalayabilmek. Mümkün olduğu kadar gümrüklerdeki işlemleri şeffaflaştırarak, denetlenebilir hale getirebilmektir" dedi.

20 Nisan 2016
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bizim amacımız dünyadan da daha ileri bir teknolojiyi Türkiye'de yakalayabilmek. Mümkün olduğu kadar gümrüklerdeki işlemleri şeffaflaştırarak, denetlenebilir hale getirebilmektir" dedi.

Bakan Tüfenkci, Edirne Valiliği ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Edirne'nin kendi tarihine sahip çıkan kadim şehirlerden olduğunu söyledi.

Edirne'de önemli sınır kapılarının bulunduğunu ifade eden Bakan Tüfenkci, "Türkiye'nin ithalatının ve ihracatının yapıldığı çok önemli kapılardan birinin bulunduğu bir yer. Tabii beş tane kara hudut kapımız var ama Kapıkule bunların başında geliyor. Diğer kapılarımızı da bu şekilde nasıl geliştirebiliriz, Edirne'ye ve buradaki çiftçimize nasıl katkı sunabiliriz bunların da istişarelerini yapmak istiyoruz. Edirne'nin özellikle nüfusunun stabil olması bir dezavantaj ama insanının refah payını artırarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir pay alması, ihracatının sürekli artması buna mukabil ithalatının da Edirne ortalaması içerisinde artarak devam etmesi şehrin ticari anlamda hareketliliğini göstermektedir" diye konuştu.

Bir gazetecinin gümrüklerdeki teknoloji kullanımına ilişkin sorusuna Bakan Tüfenkci, şu yanıtı verdi:

"Bakanlığa geldikten sonra çalışma arkadaşlarımıza, bütün gümrüklerimizi otomasyona geçirme noktasında var olan çalışmayı bir an evvel bitirerek, hızlandırma talimatı vermiştik. Biz otomasyon noktasında dünyaya göre çok geride değiliz. Bizim amacımız dünyadan da daha ileri bir teknolojiyi Türkiye'de yakalayabilmek. Mümkün olduğu kadar gümrüklerdeki işlemleri şeffaflaştırarak, denetlenebilir hale getirebilmektir. Özellikle sahalarda ve iç gümrüklerde görev yapan arkadaşlarımızın görevlerinde rahatlama sağlamak ve onları yapmış olduğu işlemlerde mümkün olduğu kadar her türlü baskıdan uzak şekliyle görev yapmalarını sağlamak istiyoruz. Bunun da yolu; bir ileri teknolojileri sağlayabilmek, iki şeffaflığı sağlayabilmek, üç denetleyebilmektir. Biz bunları gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bizim kapılarımızdaki gümrük muhafaza memurlarımız gerçekten iyi görev yapıyorlar. Teknolojiyi sonuna kadar kullanıyorlar. Sadece biz x-ray ile çalışmıyoruz her türlü teknoloji, her türlü istihbaratla, risk analizlerle kendi oluşturduğumuz bütün çağdaş gümrüklerin kullandığı argümanı kullanıyoruz. Yakalama oranlarımız, kayıp kaçağı önleme noktasındaki çalışmalarımız dünya standartları içerisinde. Biz bunu daha da ileriye götürme noktasında gayret gösteriyoruz. İnşallah onu da başlayacağız."

Gümrüklerde çalışan memurların şevkle, aşkla görev yaptığını ifade eden Tüfenkci, "Nasıl doğuda teröre karşı mücadele veren arkadaşlarımız canlarını siper ederek bu ülkenin bir karış toprağına halel gelmemesi için mücadele ediyorlarsa, gümrüklerde, kapılarda görev yapan arkadaşlarımız da bu ülkenin ürün güvenliğinden tutun da ithalat ihracat ve mal güvenliğine kadar aynı hassasiyetle görev yapmaktadır. Siz o kapıları sınırları koruyamazsanız bir nevi ülkenizi işgal ettirmiş olursunuz. Orada gümrüklerde çalışan arkadaşlarımız da aynı hassasiyetle görev yapıyorlar." şeklinde konuştu.