Bakan Tüfenkci, E-ticarette "Güven Damgası Sistemi" kurulacak

"Türkiye ile ilgili derecelendirme kuruluşlarının yapmış oldukları tahminlerin bugüne kadar büyük bir oranda tutturamadılar. Bundan sonra da bu oranlarının alınmasının Türkiye ekonomisi anlamında gerçekleri yansıtmadığını düşünüyorum."

24 Eylül 2016
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, derecelendirme kuruluşlarını her zaman şaşırttıklarını ve mahcup ettiklerini belirterek, "Türkiye ile ilgili derecelendirme kuruluşlarının yapmış oldukları tahminlerin bugüne kadar büyük bir oranda tutturamadılar. Bundan sonra da bu oranlarının alınmasının Türkiye ekonomisi anlamında gerçekleri yansıtmadığını düşünüyorum." dedi.

Tüfenkci, Kültür Park Mamüratül Aziz Salonu'nda düzenlenen "İmam Hatipler Platformu Bölge Koordinasyon Toplantısı"na katıldı.
Basına kapalı toplantının ardından gazetecilere  açıklamalarda bulunan Tüfenkci, kente toplantı için geldiklerini, imam hatiplerin Türkiye'deki serüveninin, Türkiye'nin demokrasi serüveni gibi kimi zaman inişli çıkışlı kimi zaman zirvede kimi zaman da aşağılara doğru indiğini ama imam hatiplerin milletin sahiplendiği kurumlar olduğunu söyledi.

Tüfenkci, bir yandan Türkiye ekonomisini büyütmeye, bir yandan insanlara iş, aş temin etmeye çalıştıklarını ve bir yandan da terörle mücadele ettiklerini dile getirdi. 
Bugün de Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki çatışmalarda bir askerin şehit olduğunu, bir askerin yaralandığını ifade eden Tüfenkci, Cenab-ı Allah'tan şehitlere rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. 

Tüfenkci, Türkiye ekonomisinin son 27 çeyrekte sürekli büyüdüğünü, bu çeyreklere baktıklarında 21 Avrupa ülkesinin üzerinde büyüme sağlandığını vurgulayarak, dünyada da son 27 çeyrektir büyüyen ilk 6 ülke arasında yer aldıklarına dikkati çekti.
Son zamanlarda ekonomik büyüme oranlarındaki düşmelerin iç ve dış talebin daralmasından kaynaklandığını kaydeden Tüfenkci, şöyle devam etti:
"Son açıklanan 3,1 oranındaki büyümeye baktığımızda 21 Avrupa ülkesinden daha fazla büyüme katetmiştir. Yine OECD ülkeleri arasında fark yaparak büyüme oranlarını sürdürmüş ender ülkelerinden birisi. Bazıları bu büyüme oranlarındaki yavaşlamayı bahane ederek, 'Ne oluyoruz?' diye sorabilir ama baktığımızda ekonomi yönetimi olarak almış olduğumuz tedbirlerle esasında temel anlamıyla Türkiye'nin ne mali disiplininden taviz veriyoruz ne de göstergeleri olumsuza çevirecek işlemlere imza atıyoruz."

Tüfenkci, Moody's'in not düşürme gerekçelerine baktıklarında bu gerekçelerin Türkiye’de alınan tedbirleri ve yapılan işlemleri çok da iyi analiz etmediğini gördüklerine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye Varlık Fonunun oluşturulmasından tutun da otomatik bir tasarruf sistemine kadar tasarrufu artıracak tedbirlere yönelik yapmış olduğumuz düzenlemeler, iç piyasayı rahatlatacak ve daralmayı önleyecek tedbirleri almamız gibi, işte en son kredi kartlarındaki rahatlamalar ve özellikle yeniden yapılandırma noktasındaki gayret ve çabalarımızın görünmemesi ama milletimizin rahat olması lazım. Biz derecelendirme kuruluşlarını her zaman şaşırttık ve mahcup ettik. Türkiye ile ilgili derecelendirme kuruluşları yapmış oldukları tahminleri bugüne kadar büyük bir oranda tutturamadılar. Bundan sonra da bu oranların Türkiye ekonomisi anlamında gerçekleri yansıtmadığını düşünüyorum."
 
 
- E-ticarette "Güven Damgası Sistemi" kurulacak

Bakan Tüfenkci, 22 Eylül'den itibaren elektronik damgayla ilgili olarak, elektronik ticarette güven unsurunu oluşturan güven damgasını kamuoyunun görüşüne açtıklarını söyledi.
Amaçlarının internet üzerinden alışverişlerde gizliliği temin etmek olduğunu belirten Tüfenkci, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bu noktada, güvenlik ve gizlilik noktasında endişeleri olan tüketicilerin endişelerini gidermek noktasında güven damgasını getiriyoruz. Bundan sonra bu damgayı alan sitelerdeki denetimler ve gizlilik daha da dikkatli bir şekilde takip edilecek. Bu sitelerde alışveriş yapan tüketicilerimiz de bu sitelerin daha güvenli ve aynı zamanda gizliliğe riayet ettiği, bu site üzerinden satılan malların kendilerine ulaşma noktasındaki aksaklıkların olmayacağını garantili olarak görmüş olacak. Bunu biz güvenlik ve hizmet standartlarını denetlerken, aynı zamanda getireceğimiz sistemle e-ticaret üzerinden alışveriş yapan insanların somut bir şekilde diyelim ki cep telefonu aldığında artık fotoğraf makinesi göndermeyecekler veya şu parfüm markasını elektronik ortamda sipariş ettiğinizde bir başka markayı gönderemeyecekler.
Bu damgaya sahip sitelere böyle bir şey olduğunda bakanlık olarak müdahil olup gerekli yaptırımları yapabilecek konumda olacağız. Burada güven damgasını sağlayıcı kuruluşlar var. Kamu niteliğindeki meslek kuruluşlarıyla yetkilendirilmiş anonim şirketler olacak ve bunlar vasıtasıyla bu tür sitelerin denetimini sağlamış olacağız. Bakanlık da bunun kontrolünü yapmış olacak."