Bakan Tüfenkci, Habertürk TV canlı yayınında gümrük kapıları güvenliği hakkında bilgi verdi

Bakan Tüfenkci, Habertürk TV canlı yayınında gümrük kapıları güvenliği hakkında bilgi verdi

24 Şubat 2016
Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci, Habertürk TV canlı yayınında Aysun Torun'un sorularını yanıtladı.

Bakanlık bünyesinde yer alan ve son teknoloji kullanılarak hazırlanan Komuta Kontrol Merkezi’nde yapılan canlı yayında Bakan Tüfenkci, gümrük kapılarında alınan güvenlik tedbirleri hakkında bilgi verdi.
 
Bakan Tüfenkci, canlı bağlantı ile gümrük kapılarının o esnadaki durumunu gösterdi. Ekrana yansıyan görüntüler eşliğinde, merkezin nasıl çalıştığına ve güvenlik konusunda sağladığı avantajlara değindi.
 
Merkez sayesinde gümrük süreçleri ile güvenlik ve kaçakçılık risk unsurlarının 24 saat takip edilebileceğini belirten Bakan Tüfenkci,  "Gümrüğe giren kişilerin yüzleri anında kaydediliyor. Bir olaya karıştıklarında hangi kapıdan girdiğini ve hakkındaki bilgileri öğrenebiliyoruz. 2 ay içinde yüz tanıma sistemi havalimanlarına da kurulacak" dedi.
 
Bakan Tüfenkçi'nin konuşmasından satırbaşları şöyle:
 
Komuta kontrol merkezi ile kapılarımızı 24 saat denetliyoruz 
 
“Merkezimizden kapılarımızı an be an görüntüleyebiliyoruz. Hangi işlemlerin yapıldığını arkadaşlarımız izliyor. Olağanüstü bir durum gördüklerinde oradaki arkadaşlarımızı uyararak gerekli kontrollerin daha sıkı yapılmasını sağlıyorlar. Hem sahayı görebiliyoruz, hem denetleme yapabiliyoruz. Kapılarımıza hakimiz, kapılarımız 24 saat denetleniyor.”
 
Transit geçen bütün araçların kayıtlarını, izledikleri rotaları görebiliyoruz

Bizim kapılarımızda bir eksiklik yok. İçişleri Bakanlığı'ndan da arkadaşlarımız var. Veriler anlık olarak Bakanlıklar arasında paylaşılıyor. Ancak sınır noktalarında güvenliği daha da artırmak gerekir. Transit geçen bütün araçların kayıtlarını, izledikleri rotaları görebiliyoruz.” 
 
2 milyar 700 milyonluk kaçak eşya yakalandı.

“2 milyar 700 milyonluk kaçak eşya yakalandı. Bunların içinde makine aksamları, uyuşturucu, akaryakıt, mühimmat var. Son dönemde bunlarda artış oldu. Bizim daha iyi takip yapıp, daha iyi teknoloji uyguladığımız da görülüyor. Bizim amacımız kapılarımızı 24 saat izlemek, oradaki personeli denetlemek, yurt içine giren araçları takip etmek. Bu denetlemelerle kapılarımızdaki güvenliği yüzde 90'lara, yüzde 100'lere çıkarabiliyoruz.”