Bakan Tüfenkci, Halciler ve Sakaryalı esnaf - sanatkarlarla bir araya geldi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bakanlık Toplantı Salonu’nda öncelikle Türkiye Halciler Federasyonu heyeti, ardından da Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları temsilcileri ile bir araya geldi.

10 Haziran 2016
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bakanlık Toplantı Salonu’nda öncelikle Türkiye Halciler Federasyonu heyeti, ardından da Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Tüfenkci, Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ve Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen halcilerin sektörle ilgili sorunlarını, sektöre ilişkin taleplerini dinledi.

Halciler Bakan Tüfenkci’nin Bakanlık görevine devem etmesinden dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Halleri biliyor olmanız bizim için büyük bir şans. Çok verimli toplantılar yapıyoruz. Toplantılarda kendimizi anlatmak derdinden öte siz bizi bildiğiniz için direk sorunlarımızı konuşabiliyoruz.” şeklinde konuştular.

Bakan Tüfenkci, makamların halk için var olduğunu vurgulayarak, bakanlık kapılarının sektör temsilcilerine her zaman açık olduğunu söyledi. Üretileni pazarlayamamanın en büyük sorun olduğuna işaret eden Bakan Tüfenkci, “Ürettiğimizi pazarlamamız, piyasaya göre üretim ve planlama yapmamız gerekir.” dedi.

Bakan Tüfenkci, tarlada üretilenle sofrada tüketilen arasında hala çok büyük fiyat farkı olduğunu ve bunun piyasanın kendi şartları içerisinde makul karlar ve ölçüler dahilinde çözülebileceğini söyledi. Yaş sebze ve meyvenin kendine has karakteri ve kuralları olan bir sektör olduğunu belirten Bakan Tüfenkci, “Üretim ve arz zinciri arasında çok insan var. Burada da görünen tüm günahı ve eleştirileri de hal komisyoncusu, esnafları ve tüccarları alıyor. Çünkü görünen yüz onlar. Komisyoncu arkadaşlarımızın çok kar ettiğine dair bir görüntü var tabi ki bu doğru değildir. Zincir içinde görünmeyen bir sürü insan var. Herkesi görünür kılmak gerekiyor. Bunların kar marjı da kamuoyu tarafından bilinmediğinden fiyat artışlarının nedeni komisyoncu olarak görülüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tüfenkci, sektörün denetimlere tabi tutulması gerektiğine dikkati çekerek, sektör sorunlarının tüm paydaşların katılımıyla oluşturulacak bir çalıştayda masaya yatırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği
Bakan Tüfenkci, ardından Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Ali Şen ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bakan Tüfenkci,  oda, birlik ve federasyonların yeniden bir kimlik ve kişilik kazanarak kendi düzenlemelerini yapmaları gerektiğini belirterek, önemli olanın odaların sayısal olarak fazla olması değil,  güçlü ve üyelerine sahip çıkan odalar olması olduğunu söyledi.

Bakan Tüfenkci sözlerine şöyle devam etti:
“Sizler bu toplumun belkemiğisiniz. Esnaflar her zaman istikrardan, huzurdan, güvenden yana olmuştur. Bir yerde güvenlik yoksa esnaf esnaflığını yapamaz, malını satamaz. Sattığından da bir şey anlamaz. Onun için sizlerin varlığı önemli. Tabi değişen ekonomik koşullarda arkadaşların o koşullara uygun olarak varlığını devam ettirmesi lazım. Esnaflarımızı büyütmemiz lazım. Bakkallıkla başlayan arkadaşımızın marketler zinciri olsun, terzilikle başlayan arkadaşımız konfeksiyoncu olsun. Yeni arkadaşlarımız da örnek alsın, devam etsin.”

Her iki görüşme de toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.