Bakan Tüfenkci İran Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli'yi kabul etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

15 Aralık 2015
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli  ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

İlk yabancı ülke temasını İran Büyükelçisi ile yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Bakan Tüfenkci, bölgesinde lider konumda olan iki ülkenin ortak çıkar temelinde hareket etmesinin her iki ülkeye kazanımlar sağlayacağını belirtti.

İran’la 2014 yılında 11.2 milyar dolarlık ticaret hacminin %26’ lık bir düşüşle 2015 yılında 8.2 milyar dolara düştüğünü kaydeden Bakan Tüfenkci, iki ülkenin gayretleri ile bu miktarın 20 milyar dolara çıkacağını, asıl hedeflenen 30 milyar doları yakalamak için de gayret göstermek gerektiğini söyledi.

Geçen yıl imzalanan tercihli ticaret anlaşmasının büyük bir fırsat olduğunu anlatan Bakan Tüfenkci, “Bunun için sadece iyi niyet yetmez. Gerekli çalışmaların yapılması gerekir. Bu anlaşmanın layıkıyla işlemesi için gerekli tedbirleri almamız gerekiyor” dedi.

Ayrıca, görüşmede Gürbulak-Bazergan Kara Hudut Kapısı’ndaki gelişmeler, Razi-Hoy karayolunun fiziki yapısı, İran-Türkmenistan sınırındaki Türk taşımacıların yaşadığı sorunlar, Ortak Kapı uygulaması, E-TIR Projesi gibi konular da konuşuldu.

İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli de Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye yeni görevinde başarılar dileyerek İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti gümrük idareleri arası ilişkilerin yeni bir ivme kazanacağı temennisini ifade etti.