Bakan Tüfenkci, İstanbul Kırtasiye Ofis 2016 fuarına katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 22. İstanbul Kırtasiye, Kağıt, Okul ve Ofis Ürünleri Fuarı"nın açılışına katıldı.

06 Nisan 2016
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 22. İstanbul Kırtasiye, Kağıt, Okul ve Ofis Ürünleri Fuarı"nın açılışına katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Bakan Tüfenkci, Bakanlık ve hükümet olarak ticaret erbabının her anlamda yanlarında olduklarını dile getirerek, "İthalat aşamasında gerçekleştirilen ürün güvenliği denetimlerini, risk analizine dayalı olarak elektronik ortamda daha güvenli ve daha hızlı yapmayı hedeflemekteyiz. Bu doğrultuda yeni bir sistem olan 'İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi'ni geliştirdik. 2 Mayıs 2016'da bu sistemi kullanmaya başlayacağız." dedi.

Millet olarak girişimci ruhumuzu ticaret ahlakıyla taçlandırmamız gerektiğini söyleyen Bakan Tüfenkci, “Dünyanın en iyi, en kaliteli, en doğal ürünleri bizim ülkemizde yapılmalı, en sağlıklı ürünler bizim ülkemizde üretilmeli. Bu ticarette önemli bir farktır. Kırtasiye sektöründe bu konuda hızlı bir ilerleme olduğunu görmekten son derece memnuniyet duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakan Tüfenkci, kırtasiye ürün grubunun hem iç piyasada gözetimi ve denetimi, hem de ithalat aşamasındaki uygunluk denetimlerinin Bakanlık tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, “Bakanlığımızca 2 Nisan 2011 tarihinde yayınlanan 'Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ ülkemizde kırtasiye ürünlerine düzenleme getirilen ilk yasal mevzuattır. 2015 Ocak ayında yine bu tebliğ güncellenerek ilk etapta tüketici ürünlerinde sıklıkla kullanılan 7 adet tehlikeli kimyasal madde daha kısıtlanmış ve kısıtlanan toplam kimyasal madde sayısı 10'a çıkmıştır." açıklamasında bulundu.

Tüfenkci, 20 Nisan 2012 tarihinde yayınlanan ve kırtasiye ürünlerinde ağır metallerin kullanımına kısıtlama getiren "Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ"ini de anımsattı.
Bakanlık olarak çocukların sağlığına zarar verebilecek her türlü ürünü "güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans"
 prensibi ile kontrol altına aldıklarına işaret eden Tüfenkci, denetimlerin aralıksız devam ettiğini aktardı.

104 bin 861 kırtasiye ürünü denetlendi

Konuşmasında denetim sonuçlarındaki güvensizlik oranlarına da değinen Tüfenkci, bu oranların her gün azaldığına dikkati çekerek, "Kırtasiye ürün grubunda 2011 yılında ilk kez yapılan denetimlerde yüzde 53 güvensizlik tespit edilmişti. Bu oran, 2012 yılında 24'e, 2013'te 18'e, 2014'te 11,2'ye, 2015 yılında ise yüzde 3,3'e gerilemiştir" dedi.

Bakan Tüfenkci, denetimlerde sektör temsilcilerinin iş birliği ile katkılarının büyük olduğunu ifade ederek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu süre zarfında toplamda 104 bin 861 kırtasiye ürünü denetlenmiştir. Gerçekleştirilen denetimler, yoğunlukla riskli olarak görülen markasız ve merdiven altı olarak tabir edilen ürünlerde gerçekleştirilmiştir. Bakanlık olarak, ithalat aşamasında gerçekleştirilen ürün güvenliği denetimlerini, risk analizine dayalı olarak elektronik ortamda daha güvenli ve daha hızlı yapmayı hedeflemekteyiz. Bu doğrultuda yeni bir sistem olan 'İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi'ni geliştirdik. 2 Mayıs 2016'da bu sistemi kullanmaya başlayacağız. Bu sistem sayesinde tüm başvurular internet üzerinden yapılacak, yine aynı şekilde tüm bilgilendirmeler aynı sistem üzerinden gerçekleştirilecektir."

Bakan Tüfenkci, bu sistemle kamu kaynaklarını riskli görülen ürünlere yönlendirerek, ithalatçıların karşı karşıya kaldığı bürokratik işlemleri en aza indirmeyi ve ithalat aşamasında bekleme sürelerini azaltmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu bağlamda kırtasiye sektöründe 2015 yılında 1,5 milyar dolar ihracat ve 3,7 milyar dolar olan ithalatın, bu sene özellikle ihracat ağırlıklı olarak artmasını hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile ilgili tüm hedef ve politikalarda küresel değişimleri dikkate alıyoruz.

Gelinen noktada ekonomiyi belirleyen unsurların küresel bir bütünleşmeyi ve küresel bir etkileşimi işaret ettiğini dile getiren Tüfenkci, bu yüzden Türkiye'yle ilgili tüm hedef ve politikalarda küresel değişimleri dikkate aldıklarını anlattı.
Bilgiyi üreten ve ürettiği bilgiyi teknolojik ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde ürüne dönüştüren toplumların müreffeh ve güçlü ülkeler haline geldiğini belirten BakanTüfenkci, şunları kaydetti:
"Geçmiş yıllarda gelişmekte olan ülkeler için, ucuz iş gücüne ve ham maddeye sahip olmak, rekabet edebilmek için yeterliydi.

 Bugün 'Yüksek katma değer oluşturmak' uzmanlaşma, yeni teknolojilerden faydalanma, yenilikçilik kapasitesini geliştirme gibi faktörlere bağlıdır. Günümüz ekonomisi, inovasyon yani yenilikçilik temelinde biçimlenmektedir. İnovasyon sayesinde, bilgi artı değere dönüşmekte ve bu artı değer, pazarlanabilir hale gelmektedir. Türkiye'yi bilgiyi üreten bir ülke haline getirmek, hükümet olarak temel politikalarımızdan biridir. İnovasyonla birlikte gelişen Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı, ülkemizin uluslararası arenada rekabet gücünü artıracak unsurlardan biridir.

Kırtasiye sektörü de en geniş kapsamıyla inovasyona çok açık bir alan, yeniliklerle gelişen bir sektör. Bu sektörde Türkiye'nin imalat ağırlıklı olarak önemli bir üretim üssü haline gelmesini istiyor ve destekliyoruz."
Konuşmasının sonunda katılımcıların yarın idrak dilecek Regaib Kandili'ni kutlayan Bakan Tüfenkci, "Cuma günü başlayacak Üç Aylar'ın ülkemize ve dünyaya huzur getirmesini, kardeşliğimizi güçlendirmesini Allah'tan niyaz ediyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Tüfenkci, fuarın açılış kurdelesini keserek fuaye alanında stantları ziyaret etti.