Bakan Tüfenkci, Kanal A canlı yayınına konuk oldu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kanal A canlı yayınında Pınar Ağca’nın sorularını yanıtladı.

15 Temmuz 2016

 
Bakan Tüfenkci, programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve Bakanlık faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Fransa’nın Nice kentinde dün gece meydana gelen terör olayını şiddetle kınadığını belirterek, “Terörün dini, ırkı, milliyeti, yeri ve zamanı olmaz. Nerede olursa olsun teröre karşı tek yürek olmak gerekir. Terör insanlık suçudur ve tüm insanlığı tehdit etmektedir. Bütün dünya teröre karşı aynı duruşu sergilemelidir” ifadesini kullandı.

Mısır ile ilişkiler

Bakan Tüfenkci, Mısır ile ticari ilişkileri geliştirmek için özel sektör ve meslek kuruluşlarının girişimleri başlattıklarına dikkati çekerek, “Bakanlıklar düzeyinde bizler de şartları olgunlaştırıyoruz. Sonrasında da daha üst düzey ilişkiler gelişir. Uluslararası diplomaside tek taraflı adımlar olmaz, karşılıklı olur. Bizim niyetimiz ve irade beyanımız açık, karşı tarafta da aynı irade beyanının olduğunu düşünüyoruz. Önce ekonomik anlamda bu işler başlar, daha sonra siyasi anlamda devam eder” dedi.

Suriye’de iç karışıklıklar düzelmeden, normal bir ilişki kurulamaz

Suriye’de iç karışıklıklar belli bir seyre oturmadan, normal bir ilişkinin kurulmasını beklemenin doğru olmadığını belirten Bakan Tüfenkci,  uzun vadede Suriye’ye kayıtsız kalmanın mümkün olmadığını söyledi.
Bakan Tüfenkci, Suriyeli mültecilere vatandaşlık hakkı verilmesine dair olarak şöyle konuştu:
“Biz Suriyeliler ile insanlık gereği ekmeğimizi bölüştük. Onlara vatanımızı ve topraklarımızı açtık. Suriyelileri yaklaşık 4-5 yıla yakındır ülkemizde barındırıyoruz. Şu anda devlet olarak 11 milyar doların üzerinde masraf yaptık. Özel girişimcilerin ve STK’ların yaptıkları harcamalar da hariç. Dünya’dan da ciddi bir yardım almadan bu yardımlarımızı yaptık ve yapıyoruz. O insanların her türlü insani ihtiyaçlarını gidermek için gayret gösteriyoruz.

Bütün Suriyelileri istisnasız vatandaşlığa alacağız demiyoruz. Zaten Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve İçişleri Bakanımızın yaptığı açıklamalar da bu yönde. Belli şartları taşıyan, Türk ekonomisine katkı sağlayacak, nitelikleri ve vasıfları itibariyle ülkemize katkısı olacak insanlara vatandaşlık söz konusu.  Tüm dünyada da bu, bu şekilde yapılıyor. Yabancı devletler gelip ülkemizdeki Suriyelileri seçip ülkelerine davet ediyorsa, biz neden o insan kaynağından faydalanmayalım. Muhalefet partileri bu konuyu çok istismar ediyor. Tamamen algı üzerinden bir siyaset yapılmaya çalışılıyor.”

Bakan Tüfenkci, Suriye’deki iç karışıklıklar düzeldiğinde Suriyelilerin ülkelerine geri dönebileceğine işaret ederek, “Biz büyük bir milletiz, büyük bir medeniyetin de varisleriyiz. Bu medeniyetin bize vermiş olduğu bir gelenek ve güç var. O insanların bizim sosyal dokumuzu bozmasından ziyade o insanları kendi kültürümüze adapte edebiliriz ve Türkiye’nin faydasına kullanabiliriz. Bizim birçok vatandaşımız başka bir ülke vatandaşlığını aldığında oranın sosyal dokusunu mu bozmuş oluyor, o ülkenin zararına bir faaliyette mi bulunmuş oluyor. Olaya bu şekilde bakmak gerekiyor” açıklamasında bulundu.  
 
Meclis tatile girmeden Hal Yasası’nı çıkaracağız

Bakan Tüfenkci, tarladaki ürünle raftaki ürün arasındaki fiyat farkının çok fazla olduğuna dikkati çekerek, “Tarladan domates 1 liraya alınıyor, markette 3-4 liraya satılıyor. Arada yüzde 400’e yakın bir fiyat farkı var. Bu şunu gösteriyor: Demek ki arada arz zincirinde görünmeyen şahıslar ve kalemler var. Şimdi biz bunu görünür hale getirmeye çalışıyoruz. Meclis tatile girmeden bu yasayı inşallah çıkaracağız” diye konuştu.
Daha önceki Hal Yasası ile künyeler oluşturularak, sebze ve meyvenin kayıt altına alındığını kaydeden Bakan Tüfenkci, “Bu yasayla beraber de alış fiyatlarını, toptancı ne kadar aldı, komisyoncu ne kadar aldı, perakendeci ne kadara aldı, ne kadar sattı, bunun da görünmesini istiyoruz. Böylelikle aradaki fahiş kar farklarını görebilecek, denetimlerle ve tüketici baskısıyla müdahale edebileceğiz. Tüketici fiyatları görebilecek ve bunun sorgulamasını yapabilecek. Perakende sektörü alımlarında tekel oluşturuyorsa, Rekabet Kurumumuz devreye girecek” dedi.

Herkes ticarette kar etsin, ancak makul oranlarda kar etsin

Bakan Tüfenkci, sebze ve meyve fiyatlarında şeffaflaşmayı getireceklerinin altını çizerek, “Amacımız şu: herkes ticarette kar etsin, karsız ticaret olmaz, ancak makul oranlarda kar etsin. Evet sebze meyvede fire oranı fazla ama tüketiciyi de düşünmemiz lazım. Arz içerisindeki kar marjlarını normal seviyeye çekmemiz lazım. Bu yüzden şeffaflaştırmaya gidiyoruz” ifadesini kullandı.

Hallerde soğuk hava depoları olacak

Bakan Tüfenkci, fireleri önlemek ve raf ömrünü uzatmak için soğuk hava depolarının hallerde bulunmasını, daha da kapsamlı olarak ürünlerin nakliyesini de soğuk hava zincirleri içerisinde yapmak istediklerini söyledi. Bakan Tüfenkci, ilerleyen günlerde bunun da çalışmasını tamamlayacaklarını sözlerine ekledi.