Bakan Tüfenkci : Karaciğer Nakil Enstitütüsü'nde robotla ameliyat eğitimi verilecek

Karaciğer Nakil Enstitüsü’nün Misyonu Çalıştayı’nda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Karaciğer Nakil Enstitüsü’nün başarılı çalışmalarından bahsetti, “Bu bir başarı hikâyesidir” dedi.

16 Aralık 2016
İnönü Üniversitesi tarafından ‘Karaciğer Nakil Enstitüsü’nün Misyonu Çalıştayı’ düzenlendi. Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştaya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma eski Bakanı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Turgut Özal Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir ve çok sayıda bilim insanı katıldı.


BARIŞ VE HOŞGÖRÜ VURGUSU
Çalıştayda geçtiğimiz günlerde Beşiktaş’ta meydana gelen menfur terör saldırısında şehit olan polis ve vatandaşlara rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Böyle bir toplantıda sözlerimize terör saldırılarıyla ilgili konuşarak başlamak can sıkıcı olabilir. Ancak bilinmelidir ki bu saldırılar, bizim mücadele azmimizi ve Türkiye’ye olan güvenimizi daha da artırmaktadır. Barışın, sevginin, muhabbetin ve karşılıklı hoşgörünün hâkim olduğu bir ortamı tesis etme arzumuzu daha da kamçılamaktadır. Hoşgörünün egemen olduğu bir ortamı ise bu ülkeye inanan bütün kesimlerin ortak çabalarıyla sağlayacağız” ifadelerini kullandı.


ONUR VE GURUR DUYUYORUZ
Bakan Tüfenkci, konuşmasının devamında Karaciğer Nakil Enstitüsü ile ilgili değerlendirmelere yer verdi. Enstitü için “Bu bir başarı hikâyesidir” ifadesine yer veren Bakan Tüfenkci, şunları söyledi:
“Bu başarı hikâyesi bir hayalle başladı, gerçek bir başarıya dönüştü. Ben de bu hayale şahitlik edenlerden biriyim. Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, AK Parti Malatya İl Başkanlığı görevini yürütürken bu projesinden bizlere bahsetmişti. Bunun üzerine o dönem Kalkınma Bakanı olan Cevdet Yılmaz ile görüşmelere başladık. Sağ olsun bizi kırmadı ve ‘biz bu projeye katkı vermeye hazırız’ dedi. Ardından proje için 20 milyon TL bir ödenek çıkarıldı. Bugün gelinen nokta itibariyle de ortaya konulan başarılarla büyük onur ve gurur duyduğumuz bir enstitüye kavuşmuş olduk.”


EN ÖNEMLİ HUSUS ‘İNSAN’
Karaciğer Nakil Enstitüsü’nün başarılarındaki en önemli hususun ‘insan’ olduğuna dikkat çeken Bakan Tüfenkci, “Malatya’nın bir değeri olarak kabul ettiğimiz Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibine teşekkür ediyorum. Samimi olarak söylüyorum; burada bulunan tüm hocalarımız, dünyanın herhangi bir üniversitesine veya herhangi bir hastanesine gittiklerinde en iyi pozisyonlarda görev alabilecekken ya da çok daha yüksek ücretlerle bu işi yapabilecekken Anadolu’nun mütevazi bir kentinde bu başarılara imza atmışlardır. Bu durum da ayrıca takdir edilecek bir hikâyedir” şeklinde konuştu.
 
MÜSTAKİL KALP MERKEZİ KURULMALI
“Çok başarılı bir enstitümüz var fakat sadece bu enstitünün kurulmuş olması bizim için yeterli değil” diyen Bakan Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bildiğiniz üzere onkoloji hastanesi için de 5 milyon TL üniversitemize aktarıldı. Bu proje için de büyük bir heyecan duyuyoruz ve inşallah yatırım programımıza alacağız. Bizim sadece karaciğer ve onkolojide değil kalp noktasında da değerli hocalarımız var. Prof. Dr. Ramazan Özdemir gibi kalp konusunda çok yetenekli arkadaşlarımız var. Bu hocalarımız Türkiye’deki en önemli üniversitelerde çok rahatlıkla kendilerine yer bulabilir bir haldeyken veya çok özel hastanelerde, yurt dışında görev yapabilecekken Malatya’ya olan sevgilerinden dolayı burada çalışmayı tercih ettiler. Ben kendilerine tekrar teşekkür ediyorum. İnşallah onkoloji hastanesinin temellerini biraz yükselttiğimizde, müstakil bir kalp merkezinin kurulması noktasında da temel atmak istiyoruz. Şehir bunu istiyor, Türkiye’nin de buna ihtiyacı var. Bu konuyla ilgili de çalışmalarımızı yapacağız ve inşallah 2018 bütçesine bu merkezimi aldıracağız.”


ROBOTLARLA AMELİYAT EĞİTİMİ
Son olarak Karaciğer Nakil Enstitüsü’nün dijital ortama geçmesinin gurur verici olduğunu kaydeden Bakan Tüfenkci, tıp alanındaki yeni bir gelişmeden de bahsetti. Robotlar üzerinde tıp öğrencilerinin ameliyat yapabileceği bir uygulama olduğunu dile getiren Bakan Tüfenkci, “Robotlarla ameliyat eğitimi şu anda Türkiye’de verilmiyor. Dolayısıyla İnönü Üniversitesi bu konuda öncülük yapabilir. Sizlerin bu konuya olumlu bakması durumunda bizler de üzerimize düşeni yapmaya hazırız” diye konuştu.