Bakan Tüfenkci, Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly’ u kabul etti

Tüfenkci'nin Büyükelçi Saparbekuly'u kabulünde iki ülke arasındaki ticari, ekonomik ilişkiler konuşuldu.

18 Mayıs 2017
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yeni göreve başlayan Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly'u makamında kabul etti.
Bakan Tüfenkci dost ve kardeş ülke Kazakistan'ın Türkiye'nin Orta Asya'daki en önemli siyasi ve ekonomik ortaklarından biri olduğuna vurgu yaptı.

Tüfenkci, Türkiye ve Kazakistan’ın Avrasya coğrafyasında barış ve istikrarın tesisi yönünde sürdürmekte oldukları işbirliğinin somut bir sonucu olarak iki ülke öncülüğünde Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin tesis edildiğine dikkat çekti ve şöyle devam etti. "Sizlerin de bildiği üzere Türkiye, Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkedir.  Geçmiş de olduğu gibi gelecek dönemlerde de dost ve kardeş ilişkilerimizin sürmesini temenni ediyorum. Kazakistan’ın ikili ve bölgesel işbirliğine açık yaklaşımı; Türk Konseyi ve İpekyolu Girişimi nezdindeki çalışmaları memnuniyet vericidir."
 
Türk Konseyi Gümrük İdareleri Başkanları Toplantısı
Bakan Tüfenkci, 12 Mayıs 2017'de Antalya'da 6.'sı düzenlenen Türk Konseyi Gümrük İdareleri Başkanları Toplantısını hatırlattı, "7. Toplantının ise 2018 yılında Kazakistan`ın ev sahipliğinde yapılacak olması son derece sevindiricidir." dedi.
 
Girişimcilerimize Destek İçin İşbirliğini Artırmalıyız
Bakan Tüfenkci, iki ülke arasında ticaret hacminin olması gerekenden düşük olduğuna dikkat çekti ve şöyle konuştu:
"Siyasi alanda ilişkilerimizin yakınlığı ile ülkelerimizin karşılıklı sunduğu fırsatlar ve potansiyelleri göz önüne alındığında, ikili ekonomik ve ticari ilişkilerimizi daha ileri taşıma yönünde çalışmalarımızı sürdürmemiz gerektiği açıktır. İki ülke dış ticaret hacminin 2013 yılında yaklaşık 4 milyar dolarken;  geçtiğimiz yıl 2 milyar dolar seviyesine düştüğünü görmekteyiz. İki ülke arasındaki ticaret hacminin mevcut potansiyelin oldukça altında olduğu açıktır. Ülkelerimiz arasındaki işbirliğini arttırarak, gelecek dönemde ticaret rakamlarımızı daha da artırma gayreti içinde olmamız gerektiği kanaatindeyim. Malumunuz olduğu üzere,   iki ülke girişimcilerinin Türkiye ve Kazakistan’da karşılıklı olarak birçok sektörde önemli girişim ve yatırımları mevcuttur. Bizler de girişimcilerimize destek olarak, işbirliğimizi arttırmalıyız."

İpek Yolu Girişimi

Bakan Tüfenkci, İpek Yolu Girişimine de değindi. Tüfenkci "Tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması ve böylelikle taşımacılığın ve ticaretin geliştirilmesi ve kolaylaştırılması amacıyla yola çıkan İpekyolu Girişimi ülkelerimiz ve bulunduğumuz coğrafya açısından yüksek öneme haizdir. Bu önemli projede ülkelerimize önemli rol düşmektedir." dedi.
 
Büyükelçi Saparbekuly, “Ortak Gümrük Komitesi kurulmasına ilişkin Memorandum taslağı imzaya hazır”

Büyükelçi Saparbekuly, Kazakistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine verdikleri önemi dile getirerek, “Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Karşılıklı Ticareti Teşvik Sistemi Anlaşması görüşülüyor. Şu anda Kazakistan’da diğer yetkili Devlet Kuruluşlarının görüşleri alınıyor ve kısa zamanda sonuçlanacak” dedi.

Kazakistan Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı Devlet Gelir Komitesi ile Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında Yetkilendirilmiş Yükümlü Programlarının Karşılıklı Tanınmasına ilişkin Eylem Planı’nın imzalandığını hatırlatan Büyükelçi, “Şu anda Eylem Planının 1. Etap çalışmaları yürütülüyor. Önümüzdeki ay ilk Toplantı ve Eğitim seminarı gerçekleşecek” diye konuştu.