Bakan Tüfenkci, KKTC ile Tüketicilerin Korunması Konusunda İşbirliği Protokolü’nü imzaladı

Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci ve KKTC Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Altun Tüketicilerin Korunması Konusunda İşbirliği Protokolü’nü imzaladı.

26 Şubat 2016
Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci ve KKTC Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun Tüketicilerin Korunması Konusunda İşbirliği Protokolü’nü imzaladı.

Bakan Tüfenkci, KKTC'deki temasları çerçevesinde KKTC Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ile makamında bir araya geldi. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından iki bakanlık arasında tüketicilerin korunmasını öngören işbirliği protokolu imzalandı. 

İmza töreninin ardından konuşan Bakan Tüfenkci, KKTC'deki insan haklarının ve demokratik kurumların varlığının Kıbrıs Türk’ünün ülkede ne denli başarılı işler yaptığının göstergesi olduğunu kaydetti.  

Bakan Tüfenkci,  protokol ile iki ülke ilgili kurumları nezdinde tüketicinin korunması alanında işbirliğinin yasal bir zemine ve kurumsal bir mekanizmaya kavuşturulabileceğini söyledi. Bakan Tüfenkci, “Ülkelerimiz arasında; tüketicinin sağlığını, güvenliğini ve ekonomik çıkarlarını korumak, iki ülke arasında ikili ticareti teşvik etmek amacıyla, tüketiciyi koruma, piyasa gözetimi ve denetimi alanlarında karşılıklı ve devamlı bir işbirliği çerçevesini ortaya koymamız, iki ülke açısından da önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tüfenkci, işbirliği mekanizmasının yapısı konusunda şunları söyledi:

“Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında tüketici çıkarları konusunda işbirliğini koordine ve teşvik edip geliştirecek ve temel işbirliği alanlarını ve istikametlerini tanımlayacaktır. Ortak işbirliği alanlarının geliştirilmesi konusunda bilgi değişiminde bulunulacak ve piyasa gözetim ve denetimi alanında kazanılan deneyimler ile iyi uygulama örnekleri paylaşılacak ve kapasite geliştirilmesi alanlarında karşılıklı teknik destek sağlanacaktır. Eşleştirme ve diğer ilgili AB Projelerinde kazanılan bilgi ve tecrübeler paylaşılacaktır. Piyasa gözetimi ve analiz laboratuvarları alanlarında koordinasyon sağlanacaktır. Tüketicilerin haksız ticari uygulamalara ve riskli mal ve hizmetlere karşı korunması teşvik edilecektir.”

Kıbrıs konusunda da değerlendirmede bulunan Bakan Tüfenkci, Kıbrıs Türk halkının 2004 Annan Planı döneminde olduğu gibi bugün de sürdürülen görüşmelerde çözümün büyük taraftarı olduğunu vurguladı.

Türkiye olarak Kıbrıs Türk'ünün barış, özgürlük ve siyasi eşitlik için gösterdiği çabayı, haklı davasında yürüttüğü mücadeleyi her konuda olduğu gibi desteklemeye devam ettiklerini belirten Tüfenkci, "KKTC'nin siyasi özgürlüğünü tanımaktan vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

Bakan Tüfenkci, adada barışa en fazla çaba harcayan tarafın Kıbrıslı Türkler olduğunu gördüklerini belirterek, Rumların, barışa giden yolda Kıbrıslı Türklerin gösterdiği samimiyeti göstermediğini savundu. 

- "Biz Türkiye ile eşdeğer devletiz, orası bizim anavatanımız"

Sunat Atun da Bakanlığına bağlı Ticaret Dairesinde görevlendirilecek uzman personelin Mersin Gümrüğüne gönderileceğini belirterek, bu sayede hem Türkiye Cumhuriyeti gümrük mevzuatının hem de gümrük uygulamalarının takip edilebileceğini kaydetti. 

"Biz Türkiye ile eşdeğer devletiz, orası bizim anavatanımız” diyen Atun, Türkiye ile yapılan anlaşmalarının gayesinin “Kıbrıs Türk halkının refahının artırılması, ve KKTC'deki izolasyon ortamının rahatlatılması” olduğunu vurguladı.