Bakan Tüfenkci, Polonya Ankara Büyükelçisi Lang’i kabul etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Polonya Ankara Büyükelçisi Maciej Lang’i makamında kabul etti.

08 Mart 2017
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,  Polonya Ankara Büyükelçisi Maciej Lang’i makamında kabul etti.

Burada konuşan Bakan Tüfenkci, Türkiye ve Polonya’nın birbirleriyle her zaman dayanışma içinde olan iki devlet olduğunu söyledi.

Bakan Tüfenkci, ikili ilişkilerin 2009 yılında imzalanan bildiriyle stratejik ortaklık seviyesine taşındığını ve ilişkilerde yeni bir dönemin başladığını belirtti.

Türkiye ve Polonya arasındaki dış ticaretin daha önceden iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması ile yürütüldüğünü kaydeden Bakan Tüfenkci, Polonya’nın AB üyesi olmasıyla, Gümrük birliği sayesinde ticaretin yine etkili ve sorunsuz bir şekilde devam ettiğini dile getirdi.
Bakan Tüfenkci, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi çalışmalarının tamamlanmasıyla Polonya ile olan ticaretin daha da gelişeceğini ifade etti.

Ticaret hacmi artmalı

2000 yılından sonra iki ülke arasındaki ticaret hacminin düzenli olarak arttığını dile getiren Bakan Tüfenkci, “Polonya ile 2015 yılında 5,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen ticaret hacmimiz 2016 yılında 5,8 milyar dolara ulaşmıştır. Ama ben bu oranı yeterli bulmuyorum. İşbirliklerimizle bu ticaret hacminin çok daha yukarılara taşınmasını istiyoruz” diye konuştu.

 15 Temmuz: Tarihte görülmemiş sivil direniş

Bakan Tüfenkci, 15 Temmuz darbe girişimine de değinerek, “ Türk Silahlı Kuvvetler içerisinde sapkın bir inanışa sahip FETÖ tarafından yönetilen gizli bir grup darbe girişiminde bulunmuştur. Hain bir komplodan fazlası olan bu girişim, demokratik yollarla seçilmiş hükümeti, Cumhurbaşkanını ve Türkiye’deki anayasal düzeni devirmeyi hedefleyen bir terör hareketi olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.  

Terör hareketini,  Türk milletinin tankların önüne durarak önlediğini hatırlatan Bakan Tüfenkci, “Millet tarihte görülmemiş bir sivil direnişi ortaya koymuştur. 15 Temmuz’da Türk halkının sergilediği sivil direniş, demokrasiyi, milli iradeyi ve kendi iradesiyle seçilmiş hükümeti, hukuku kurtarmıştır. Demokrasiye sahip çıkanlar sadece AK partiye mensup insanlar değil, farklı görüşte birçok insan aynı amaç için bir araya gelmiştir” şeklinde konuştu.

Büyükelçi Lang: 9 yılda aramızdaki ticaret hacmi 6 kat artmış

Polonya Ankara Büyükelçisi Maciej Lang, Türkiye ve Polonya’nın 600 yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayarak, yabancı hakimiyetini kabul etmeyen Polonyalı’lar için Türkiye’nin ev olduğunu ifade etti.

İki ülke arasındaki ticaret hacmine değinen Büyükelçi Lang, “2002- 2011 yılları arasında yani 9 yılda aramızdaki ticaret hacmi 6 kat artmış. Dünya ekonomisindeki kriz durumlarına rağmen istikrarlı bir büyümemiz var. 2006 yılında 2015 e kıyasla 200 milyon daha fazla bir büyümemiz var. Tam da bu yüzden Bakanlığınızla iyi bir işbirliği bizim için çok önemli” dedi.

15 Temmuz direnişi hem Türkiye hem de dünya tarihinde yerini alacaktır

Büyükelçi Lang, 15 Temmuz’un sivil toplumun başarı testi olduğunu vurgulayarak “Binlerce insanın üzerlerinden tanklar geçerken yolları nasıl kapattığını gördüm. Silahsız insanlar, demokrasiyi savunma idealiyle sokaklara çıkmıştı.  Trajik boyutunu bir kenara koymak kaydıyla, halkın silahlı bir kuvvete karşı sivil insiyatifle başarı kazanmış olması hem Türkiye hem de dünya tarihinde yerini alacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin,  Polonya’nın işgalini ve parçalanmasını hiçbir zaman tanımadığını ve bağımsızlık için savaşan Polonyalı’lara her zaman yardım ettiğine işaret eden Büyükelçi Lang, bu nedenle de bu geleneğin her iki ülkeyi bağladığını sözlerine ekledi.