Bakan Tüfenkci: "Rusya ile ticareti eski konuma getireceğiz"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya'nın ticari ilişkilerde Türkiye'nin önemli partnerlerinden olduğunu belirterek, "Atılan adımların semereleri önümüzdeki aylar içerisinde elde edilecek ve umuyorum ki uçak krizinden önceki rakamları yakalarız." dedi.

20 Ağustos 2016

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya'nın ticari ilişkilerde Türkiye'nin önemli partnerlerinden olduğunu belirterek, "Atılan adımların semereleri önümüzdeki aylar içerisinde elde edilecek ve umuyorum ki uçak krizinden önceki rakamları yakalarız." dedi.

Bakan Tüfenkci, çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak için gideceği Ardahan'a geçmeden önce Kars Harakati Havalimanı'na geldi. Bakan Tüfenkci, burada Kars Valisi Rahmi Doğan, Ardahan Valisi İbrahim Özefe, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy ve öteki ilgililerce karşılandı.

Havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüfenkci, Ardahan Çıldır Aktaş Sınır Kapısı'nda çeşitli incelemelerde bulunmak üzere bölgeye geldiklerini ifade etti.

Bakan Tüfenkci, bir gazetecinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yapılması planlanan düzenlemeyle vatandaşların yılda 3'ten fazla ikinci el araç satışı yapamayacağını anımsatması üzerine şunları kaydetti:

"Ticaret canlı ve kendine has kuralları var. Biz bakanlık olarak ticaretin her türlüsünün serbest olarak yapılmasından yanayız, çok müdahalede de bulunmak istemiyoruz ama piyasayı gözetleme ve denetleme de görevlerimiz içerisinde. Bu bağlamda ikinci el satışlarının piyasadan gelen taleple düzenlenmesi gerektiği konusunda sektörün ve ikinci el piyasasının bir talepleri vardı, bununla ilgili özellikle kayıt dışılığı önlemek vatandaşların ikinci el de olsa bir takım haklarının olması gerektiğini yine bu işin erbapları yani galericiler ve otomotivcilerin dışında vatandaşın da sürekli al sat yapmasının doğru olmadığını düşünerek vatandaşın yıl içerisinde 3'ten fazla otomotiv alım satımına müsaade etmeme konusunda bir görüşümüz var."


Düzenlemeyle ilgili vatandaşlardan olumlu tepkiler aldıklarını dile getiren Tüfenkci, "Tabi bu daha taslak, kamuoyunun görüşüne açtık, önümüzdeki günlerde bunu uygulamaya geçireceğiz. Ve bu işi yapan galericilerin sattığı araçların da 10 bin kilometreye kadar garanti kapsamına girmesini sağlıyoruz. Bu tasarıyla ve diğer bir noktayla da tabi ikinci elde ticaret yapanların özellikle dolandırılma risklerinin daha fazla olduğunu düşünerek, bu düzenlemeyle bir takım güvenceleri var, onları da hayata geçireceğiz. Kamuoyunun görüşüne açılmış bir düzenleme, önümüzdeki günlerde kamuoyuyla beraber son şeklini verip düzenlemeyi gerçekleştireceğiz." dedi.

"Bu olayları PKK'nın son çırpınışları olarak değerlendiriyorum"

Türkiye'de son dönemdeki terör olaylarına değinen Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Ülkemizde yaşanan bu terör olayları esasında bize bir noktadan yönetildiğini de göstermiş oldu. Nöbetleşe biri bitiyor, bir diğeri başlıyor. Bölgedeki terörle mücadelenin esasında FETÖ/PDY terör örgütüne mensup sözde komutanlara teslim edildiğini de düşündüğümüzde ben inanıyorum ki 15 Temmuz'dan sonra bölgedeki mücadele şekli ve mücadelede alınan sonuçların da olumlu anlamda değişeceğine inanıyorum. Terör örgütü alçakça ve haince saldırılarına devam ediyor. Ama Türkiye güçlü bir devlettir ve bunun da nasıl ki şehirlerdeki yapılanmalarını kısa zamanda temizlendiyse bu tür hem kırsalı, hem de bu tür eylemleri önleyecek gücümüz Allah'a hamd olsun ki var ve kısa zamanda bu noktada olumlu adımlar atılacaktır. Bu olayları PKK'nın son çırpınışları olarak değerlendiriyorum."

Türk-Rus ilişkileri

Tüfenkci, Türkiye ve Rusya ilişkilerindeki normalleşmeyle ilgili "Rusya ile ilişkilerimizin iyi olması tüm Türkiye'yi ilgilendiriyor. Bu noktada Kars da kendine düşen payı ebette alacaktır. Ama özellikle biz Rusya'nın ticari noktada önemli partnerlerimizden bir olduğunu biliyoruz. Atılan adımların semereleri önümüzdeki aylar içerisinde elde edilecek ve umuyorum ki uçak krizinden önceki rakamları yakalarız." ifadelerini kullandı.

Türk-Rus ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için atılacak adımlara da değinen Tüfenkci, "Tabi burada Rusya'nın özellikle petrol ve emtia fiyatlarının da düşmesiyle birlikte içerisinde bulunduğu ekonomik koşuları da göz önünde bulundurduğumuzda zaten 24 Kasım uçak krizinden önce de kademeli olarak her ay bir milyon dolarlık ithalat ve ihracatımızda düşüşler yaşıyorduk. Ama şimdi alınacak tedbirlerle ve kolaylaştırıcı ikili ilişkilerle bu rakamın eski günlere geleceğini tahmin ediyoruz. Rusya müteahhitlik sektörü noktasında da adımını attı. Gıda ve turizm noktasında da olumlu gelişmeler ve ilerlemeler var. Umuyoruz ki kısa zamanda ilişkiler toparlanır." diye konuştu.

Sınır ticaret merkezini de Ardahan’da oluşturmak istiyoruz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,  tüketici hakem heyetlerinde yeni bir düzenlemeye gideceklerini belirterek, "Şuanda bütün Türkiye'de bin 100 olan sayıyı 600 ve 700 arasında bir sayıya indirmek düşürmek istiyoruz" dedi.

Çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak amacıyla geldiği Çıldır ilçesindeki Aktaş Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulunan  Tüfenkci, daha sonra sınır kapısında Ardahan Valisi İbrahim Özefe, Ardahan Belediye Başkanı Farak Köksoy ve diğer yetkililerle değerlendirme toplantısı yaptı.

Toplantı sonrası, basın mensuplarına sınır kapısı hakkında bilgi veren Tüfenkci, Aktaş Sınır Kapısı'nın yeni ve önemli bir kapı olduğunu ifade etti.

Aktaş Sınır Kapısı'nın yöredeki ticaretin gelişmesine katkı yapacağının altını çizen Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Bu sınır kapımız yeni bir kapımız. Daha ileri ki zaman zarfında çok gelişecek ve bölge açısından da bölgeye birçok imkan tanıyacak kapılarımızdan birisi. Yapı itibariyle yeni olması hasebiyle de modern ihtiyaçlara cevap verebilen, son teknolojiye sahip kapılarımızdan birisi. Tünel ve yol yapımı ile bu kapının bilinirliği ve işlevi de daha çok artacak. Ayrıca sınır ticaret merkezini de Ardahan’da oluşturmak istiyoruz. Belki pilot uygulamalarımızdan birisini Ardahan’da yapacağız. Özellikle komşu Gürcistan ile sınır ticaretinin arttırılması geliştirilmesi, bunların il ve ilçelere ile entegre yapılması noktasında bir projemiz var."

Tüfenci, bir gazetecinin sorusu üzerine sahadan aldıkları talepler doğrultusunda tüketici hakem heyetlerinde düzenlemeye gidileceğini belirterek, "Sahadan aldığımız talepler ortaya çıktı. Özellikle bazı il ve ilçelerde tüketici hakem heyetlerine başvuruların az olduğundan yeniden yapılandırıp belki tüketici hakem sayılarını düşürüp niteliklerini artırmak istiyoruz. Burada görev yapacak arkadaşlarımızın ve raportörlerimizin niteliğini artırmak istiyoruz. Şuanda bütün Türkiye'de bin 100 olan sayıyı 600 ve 700 arasında bir sayıya indirmek düşürmek istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız tamamlamak üzereyiz.Önümüzdeki günlerde bunu yayınlayacağız inşallah" diye konuştu.