Bakan Tüfenkci, Sanayi Odaları Konseyi Toplantısı’na katıldı

Bakan Tüfenkci, Sanayi Odaları Konseyi Toplantısı’na katıldı

09 Şubat 2016

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sanayi odalarının sorunlarının ve çözüm önerilerinin ele alınması amacıyla TOBB’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen Sanayi Odaları Konseyi Toplantısı’na katıldı.

İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci ve Müsteşar Cenap Aşcı da katıldı.

Konseyde konuşan Bakan Tüfenkci, sanayicilerle yüz yüze konuşup birlikte çözüm üretebilmeye önem verdiklerini vurgulayarak,  “Bakanlık olarak sizin önünüzü açmak, size destek olmak için her zaman yanınızda olduğumuzu ve olacağımızı ifade etmek isterim.” dedi.

Sanayi üretiminin ekonominin temel unsuru olduğunu söyleyen Bakan Tüfenkci, “Bizim görevimiz; sizlerin daha fazla üretmesi, daha fazla kazanması ve dolayısıyla ülke refahına daha fazla katkı sağlaması için size destek olmaktır. Bakanlığımızın görev alanlarında, hem de diğer kurumlardaki işlerinizi, taleplerinizi çözebilmek için elimizden geleni yapacağız.” diye konuştu. Bu amaçla Dünya Ticaret Örgütü 9. Bakanlar Konferansında kabul edilen 'Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşmasını' ülke olarak bu sene ocak ayında onayladıklarını vurgulayan Bakan Tüfenkci, “Bu anlaşma, uluslararası düzeyde yapılmış en kapsamlı 'ticareti kolaylaştırma' anlaşmasıdır. En önemlisi bizim sanayicimiz, ticaret erbabımız ülkemizde sahip olduğu kolaylıklardan, bu anlaşmayı imzalayan tüm ülkelerde aynı biçimde faydalanacaklar”  şeklinde konuştu. 
 
Büyümek için daha çok üretmek, üretmek için de daha çok satmak lazım.

Büyümek için daha çok üretmek, üretmek için de daha çok satmak gerektiğine dikkat çeken Bakan Tüfenkci, bizim hedefimiz sizlerin yeni pazarların kapılarını daha kolay açmanızı sağlamaktır dedi.
 
Bakan Tüfenkci ayrıca, bürokratik işlemlerde zaman kayıplarını asgariye indirmek için sürekli yeni modeller geliştirdiklerini söyleyerek Bakanlığın bu yöndeki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Gümrük kapılarının dış ticaret kapasitesi, ihtiyaç ve taleplere göre yenilendiğini, tam otomasyona kavuşturulduğunu söyledi. Her aşamanın tamamen elektronik ortamda gerçekleşmesini sağladıklarını vurgulayarak, gümrük işlemlerinin çok daha hızlı ve kolay yapılabilmesi için yapılan çalışmalardan bahsetti. Bakan Tüfenkci konuşmasında, 64. Hükümet Eylem Planında da yer alan e-TIR Projeleri’ne değinerek, bu proje ile eşyanın ülkeler arası düzenli, güvenli ve hızlı aktarımını mümkün kılmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.
 
Bize sınırlarınızı açın diyen ülkeler, kendi kapılarını sıkı sıkıya kapattılar.

Suriye'deki kargaşa ortamının devam ettiğini belirten Bakan Tüfenkci, "Bize sınırlarınızı açın diyen ülkeler, kendi kapılarını sıkı sıkıya kapattılar. Böyle bir dünyada Türkiye'nin taşıdığı medeniyetin ne kadar değerli olduğunu kendiniz takdir edin. Biz terörle mücadele ederken, açılan çukurların oradaki insanların hayatını ne kadar zora soktuğunu biliyoruz. Hükümet olarak Allah'ın izniyle terör örgütünün kucağına bırakmayacağız. Sizden ricam terör bittikten sonra oradaki ticaret erbabımıza ve esnafımıza sizler de sahip çıkın" ifadesini kullandı.

Bakan Işık, sanayicilerimiz kahramandır.

Konseyde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise sanayicilerin kahraman olduklarını söyleyerek, “Bu devirde sanayicilik yapmak kolay değildir, sanayicilik kahramanlıktır. Bizim görevimiz sanayicilerimize gereken saygıyı gösterip onların içini kolaylaştırmaktır.” şeklinde konuştu. Bakan Işık ayrıca Bakanlığının sanayiyi geliştirmek amacıyla yaptığı çalışmalardan bahsetti.
 
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomilerindeki belirsizliklerin devam ettiğine dikkat çekerek, "Avrupa’da ekonomik büyüme bir türlü kalıcı olamıyor. Gelişen piyasa ekonomileri toparlanamıyor. Çin ekonomisi bile yavaşlıyor ve sıkıntılar yaşıyor. Sadece son 2 ayda Çin’in döviz rezervi 200 milyar dolar azaldı. Bir tek ABD’den olumlu işaretler geliyor ama ABD ekonomisi canlandıkça, faiz artırma ihtimali de artıyor. Bu da küresel sermayenin ABD piyasalarına dönmesine yol açıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs Eylem Planı imzalandı

Konsey öncesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisinin güçlenmesi, rekabet hızının artırılması ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası işbirliği için eylem planı imzalandı.