Bakan Tüfenkci, Tacikistan Büyükelçisi Rajabiyon ile bir araya geldi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Tacikistan Büyükelçisi Mahmadali Rajabiyon ile bir araya geldi.

27 Ekim 2016
Makamda gerçekleşen görüşmede Bakan Tüfenkci, Türkiye ve Tacikistan’ın birbiriyle her zaman dayanışma içinde olan iki devlet olduğunu söyledi.
İki ülkenin bölgesel ve uluslararası birçok konuda benzer görüşleri taşıdığını kaydeden Bakan Tüfenkci, karşılıklı güçlü ilişkilerin son derece önemli olduğunu vurguladı.
Bakan Tüfenkci, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yeterli olmadığını belirterek, “2013 yılında 655 milyon dolar olana ticaret hacmimiz, 2015 yılında 367 milyon dolara gerilemiş. Bu rakamları çok daha yukarılara taşıyabiliriz. Karşılıklı çalışmalarımızı ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini 1 milyar dolar hedefine yönelik sürdürebiliriz” dedi.

15 Temmuz darbe girişimine de değinen Bakan Tüfenkci, Türk halkının o gün tarihi bir direniş sergilediğini ve demokratik haklarını geri aldığını ifade etti.
Bakan Tüfenkci, Tacikistan’ın darbe girişimi sonrasında vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür etti ve Bakanlık olarak görev ve yetki alanları dahilinde her türlü işbirliğine açık olduklarının altını çizdi.
Tacikistan Büyükelçisi Mahmadali Rajabiyon, her iki ülkenin dost ve kardeş olduğunu vurguladı.  

İki ülkenin ticari potansiyelinin daha da ilerletilebileceğini dilen getiren Büyükelçi, Türkiye’nin Tacikistan açısından önemli bir ticari partner olduğunu ifade etti.  

İki ülke arasında 1998 yılında imzalanmış olan gümrük konularında idari işbirliği ve çifte vergilendirmenin önlenmesine dair anlaşmanın, gümrük prosedürlerinin basitleştirilmesi ve daha uygun bir ticari ortam hazırlaması yönünden önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Büyükelçi Rajabiyon konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu iki anlaşmanın, iki ülke arasındaki ticari işbirliğini geliştirme ve daha da ileri bir seviyeye getirme hususunda gerçekten son derece önemli bir yer işgal ettiğini görüyoruz. Ve bu anlaşmanın getirdiği hususların devreye sokulmasının gerektiğini ifade etmek istiyorum.”
Büyükelçi Rajabiyon 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin olarak, en başından itibaren Tacikistan hükümetinin ve Tacik halkının darbe girişimini kınadığını vurguladı.