Bakan Tüfenkci : Tarım ve sanayide kalkınan, ticarette yol alır

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bir otelde düzenlenen IPARD-I Yatırımları Toplu Açılışı ve IPARD-2 Lansman Töreni'ne katıldı. Burada konuşan Bakan Tüfenkci, IPARD-2 Lansmanı'nın hem Türkiye'ye hem de Malatya'ya hayırlı olmasını diledi.

27 Mart 2016
Gümrük ve Ticaret Bakanımız, Bülent Tüfenkci, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından IPARD yatırımları kapsamında desteklenen 247 tesisin toplu açılış katıldı.

Ramada Plaza Altın Kayısı Oteli'nde gerçekleştirilen IPARD (Instrument for pre-accession Rural Development) yatırımları toplu açılışı ve IPARD 2 lansmanına Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin yanı sıra Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat,, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı ile ilçe belediye başkanları, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları ile davetliler katıldı.

Törende son olarak söz alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Av. Bülent Tüfenkci, tarımın Türkiye ve dünya için önemli bir sektör olduğunu ifade ederek, tarımsal kalkınmayı sağlayan ülkelerin aynı zamanda sanayide de önde olan ülkeler olduğunu söyledi. IPARD desteklerinin üretici ve sanayici için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Bakan Tüfenkci, "Bu destekleri çok iyi kullanmamız gerekiyor. Kırsal kalkınmada çalışan uzman arkadaşlara burada büyük görevler de düşüyor. Çiftçimize rehberlik ederek yol göstererek danışmanlık faaliyetlerinde bulunmaları gerekiyor. Malatyalı çiftçilerimizin de bu yardımlardan daha fazla yaralanması gerektiğini düşünüyorum. Artık IPARD yardımlarında 3'üncü değil 1'inci olmak için uğraşmalıyız. Bu yardımların ilimize kazandıracağı katma değerlerde çok önemli" diye konuştu.

Malatya'nın bir tarım kenti olduğunu belirten Bakan Tüfenkci, sanayide de yeni yeni hamlelere giren bir kent olan Malatya'da tarımsal kalkınma ile birlikte gelişmesi gerektiğini söyledi.Malatya'ya özgü bir değer olan kayısının yanı sıra başka ürünleri ve sanayiyi geliştirmek zorunda olduklarını kaydeden Bakan Tüfenkci, bu kapsamda da gerek bakanlıklar gerekse kurumlar olarak birlikte Malatya'nın ortak paydası için daha fazla gayret göstereceklerini ifade etti.



Bakan Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü : “ Tarım ve sanayide kalkınan ticarette yol alırTarımsal kalkınmayı sağlayan tarımda ileri düzeye geçmiş bütün ülkeler aynı zamanda baktığınızda sanayide de en önde olan ülkelerdir. Onun için tarımdaki kalkınmışlık düzeyimiz aynı zamanda sanayide kalkınmışlık düzeyimizle eş değer gitmesi lazım. Bütün dünya şu anda ona doğru gidiyor. Ne Hollanda ne Almanya'da sanayi ileride diye tarım geride. Bu ülkelerin tamamı aynı zamanda güçlü bir tarım ülkesi."
Konuşmaların ardından Yeşilyurt ve Akçadağ ilçesinde IPART desteği ile hibe alan tesislere canlı bağlantı yapılarak üretici ve yetkililerden bilgi alan Bakan Tüfenkci sonrasında destek alan firmalara sembolik olarak çek takdiminde bulundu. Törende son olarak destekler sonrasında tamamlanan 247 tesisin toplu açılışı kurdele kesimi yapılarak gerçekleştirildi.