Bakan Tüfenkci, Taşınır Rehni Sicil Sistemi (TARES)’ni anlattı

Bakan Tüfenkci, Taşınır Rehni Sicil Sistemi (TARES) tanıtım programında sistemin çalışması ve kanun hakkında bilgi verdi.

10 Şubat 2017
Taşınır Rehni Sicil Sistemi tanıtım programı, Bakanlık Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Burada konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Taşınır Rehni Sicil Sistemi'ni (TARES) kurduklarını sistemin ve kanunun işletmelere de bankalara da pek çok kolaylıklar getireceğini söyledi.

Finansman kullanma metodlarına bir yenisi daha eklediklerini belirten Tüfenkci, "Bu esnaflarımızın bizden uzunca süredir beklediği bir çalışmaydı. Biz bu çalışmayı yaparken banklarımızla, borsalarımızla ve odalarımızla birlikte çalıştık. Bu kanun 2016 Ekim ayı içerisinde yasallaştı ve 1 Ocak'tan itibaren yürürülüğe girdi." ifadesini kullandı.

Tüfenkci, kanunla girişimcilerin ticarette hızlı ve güvenli bir şekilde hareket etmesini kısıtlayan engelleri ortadan kaldırmayı ve iktisadi değer taşıyan tüm varlıkları ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini anlattı.

Ticarette bir çok değerin rehne konu olabileceğine dikkati çeken Bakan Tüfenkci, "Taşınır rehni yasasında elbetteki finansal anlamda bankalar çok önemli, bankalardan küçük işletmelerimizi büyütme anlamında onları desteklemesi bekleniyor ve talep ediliyor. Bankaların ve finans kuruluşlarının da bir riski var, bu bedelin tekrar kendilerine dönmesini istiyorlar. Bunun içinde işletmelerimizden öncelikle taşınmaz mallar talep ediyorlar. KOBİ'lerin ancak yüzde 22'si bu teminatları verebilecek durumda. Bizde bu teminat açığını da kapatmak için işletmelerin makinelerini de teminat göstermesinin önünü açtık." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, sürekli getiri getiren ağaçların, hayvanların da teminat olarak gösterilebileceğini verilebileceğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Esnafımızın hammaddesi var işleyip satacak ama elinde gayrimenkulu yok, kredi istediğinde teminat veremiyor. Şimdi bu sitemle bu hammaddeler teminat olarak gösterilebilecek. Çiftçiye elindeki ürünü, ileride alacağı ürünü de teminat gösterme imkanı getirmiş olduk. Bunları açık açık anlatıyorum çünkü bir çok vatandaşımız henüz kanunun kendisine ne getirdiğini bilmiyor."

Teminat gösterilecek ürünlerin parça parça değerledirilebileceğine işaret eden Tüfenkci, "Elinizdeki on makinenizin bir tanesini teminat verebilirsin. Stoklarda dahil, sanayi mülkiyet hakları da dahil, fikri haklarına da bu noktada teminat olarak gösterebilirsiniz." dedi.

Tüfenkci, bankalar ve finansal kuruluşların yanı sıra KOSGEB, TÜBİTAK, Kredi Garanti Fonu gibi kamu ve özel kurum ve kuruluşlar da taşınır rehni karşılığında kredi ve kefalet sağlayabileceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Kredi Garanti Fonu şimdi bu yasa çerçevesinde teminat olarak taşınır mallarını kabul edecek. TÜBİTAK fonlamalar karşısında esnafımıza veya Ar-Ge şirketlerine veya gelişmekte olan küçük şirketlere ilave teminatlar istemeden varlık, buluş ve patentleri kabul etmiş olacak."

Ulusal ve uluslararası ölçekte geliştirilen tüm yenilik ve kolaylıklardan işletmelerin istifade etmesini sağlayacaklarını anlatan Tüfenkci, teminatların yabancı para birimleri üzerinden de rehin olarak kullanılabileceğini söyledi.   

Tüfenkci, TARES'in rehin işlemlerinin gerçekleştirilmesine imkan veren ve bu işlemlerin kaydının tutulduğu platform olduğunu aktararak, sistem sayesinde sicillerin birbirini entegre bir şekilde görebileceğini vurguladı.

TARES üzerinden toplam 534 rehin sözleşmesinin tescil edildiğini bildiren Tüfenkci, 2,3 milyar lira, 12,5 milyon dolarlık ve 10,3 milyon avroluk işlem yapıldığını aktardı.

Bakan Tüfenkci, ilerleyen aylarda bir referandum süreci olduğuna dikkati çekerek, "Hükümetimiz bu süreci inşallah kazasız belasız atlatacaktır. Türkiye olarak birliğimizi beraberliğimizi koruduğumuz sürece hiç bir güç bize boyun eğdiremeyecektir. Bizlerde sizlerin desteğiyle dünya refah pastasından daha fazla pay alacağız." diye konuştu.