Bakan Tüfenkci, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na katıldı

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve 6 Bakanın katılımı ile gerçekleştirildi.

07 Şubat 2017
TOBB Türkiye Ekonomi Şurası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,  Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde İkiz Kuleler'de gerçekleştirilen Türkiye Ekonomi Şurası'nın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  ekonomiyle ilgili her adımı istişareyle attıklarını yine böyle bir istişare için bugün bir araya geldiklerini belirtti.

Erdoğan, Türkiye'nin son 14 yılda 3 kat büyümesinde, yapılan istişarelerin büyük katkısı bulunduğunu vurgulayarak, bugün ve bundan sonra yapılacak iş birliğinin 2023 hedefleri doğrultusundaki yürüyüşü hızlandıracağının altını çizdi.

 "Ekonomik terör"

Türkiye'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile ilişkisini fiilen kesmeye yönelik Suriye ve Irak'ta bir terör koridorunun inşa edilmeye çalışıldığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkemizin güvenliğinden öte istiklalini ve istikbalini hedef alan saldırıların tamamının ekonomi ayağıyla birlikte yürütüldüğünü kaydetti.

Buna "ekonomik terör" ve "ekonomik terörün aktörleri" dediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ne zaman Türkiye güvenlik sorunlarıyla karşılaşsa hemen ekonomiyi durdurmayla ilgili çağrılar, döviz ve faiz manipülasyonları, üreticileri ürkütmeye yönelik taktiklerin beraberinde zuhur ettiğini vurguladı.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili attıkları adımın altında da ekonomik terörün yattığına işaret eden Erdoğan, "Bu terörü estirmek suretiyle acaba biz Türkiye'yi nasıl ürkütürüz, bunun gayreti içerisine girdiler." değerlendirmesinde bulundu.

 İstaihdam seferberliği

İşsizliğe karşı seferberlik çağrısında bulunan Erdoğan, "Herkes en az 1 kişiyi istihdam edebilir. İstihdamı arttırarak son dönemde yeniden yükselişe geçen işsizliğin önüne geçebiliriz. Bunu biz kimlerle başaracağız? Sizlerle, hep beraber başaracağız." açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin büyüme ve istihdam karnesinin oldukça parlak olduğuna dikkati çeken Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: 

"Geçtiğimiz 14 yılda Türkiye, sadece 2009 yılında küçülme yaşadı, diğer tüm yılları büyümeyle kapattı. Nitekim, 2003-2015 yılları arasındaki ortalama büyümemiz, hatırlayın, yüzde 5,9. Öte yandan, 2009 yılındaki küçülmenin sebebi de aslında biz değildik. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına alan küresel finans krizi, benim ifademle 'Türkiye'yi teğet geçerken', böyle bir hasara yol açmıştı. Küresel finans krizi başladığından bu yana Avrupa'daki istihdamda 6 milyon azalma oldu. Buna karşılık ülkemizde o tarihten 2016 Ekim ayına kadar 6,5 milyonun üzerinde ilave istihdam ortaya çıktı. Rakamlarla ifade edecek olursak, iş gücümüz 20 milyon 604 binden 27 milyon 267 bine yükseldi. Esasen, ülkemizde işsizlik rakamlarının artmasının sebebi, istihdamda azalma yaşanıyor olması değildir. Bu durumun sebebi, nüfusumuzdaki genç oranının yüksekliği ve kadının iş gücüne katılımının artmasıdır. Örneğin, 2016'da bir önceki yıla göre istihdam 400 bin artarken iş gücündeki yükseliş bir milyonu bulmuştur. Bu da işsizlik rakamlarında 500 bin kişilik bir artışa sebep oluyor. Öyleyse bize düşen istihdamı daha çok artırmanın yollarını aramaktır."

Başbakan Yıldırım: Biz ekonomimize, milletimize, iş adamlarımıza güveniyoruz 

Başbakan Yıldırım, İkiz Kuleler'de düzenlenen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda yaptığı konuşmada, şuranın hayırlara vesile olmasını diledi.

Şuranın özellikle 2017'nin ilk günlerinde yapılmasının ekonomi açısından çok önemli olduğunu ifade eden Yıldırım, ülkenin her bir köşesinden oda ve borsa temsilcilerinin gelmesiyle ekonominin nabzının Ankara'da attığını belirtti.

Yıldırım, Türkiye ekonomisinin, son 15 yılda büyümesiyle adeta bir destan yazdığını, 2016'nın son aylarında dünyadaki belirsizlikle beraber yaşanan kurdaki dalgalanmayla yine bazı çevreler ve dış ekonomik lobilerin Türkiye ekonomisi üzerinde bir takım oyunlar oynamak için harekete geçtiklerini söyledi.

Değerlendirme kuruluşlarının ekonomiyi değerlendirmekten ziyade Türkiye'deki istikrar ve güveni sekteye uğratmak, ülkenin gelişmesini geciktirmek için her türlü gayreti gösterdiklerini vurgulayan Yıldırım, "Biz ekonomimize, milletimize, iş adamlarımıza güveniyoruz ve bugüne kadar bu oyunları nasıl boşa çıkardıysak son zamanlarda sahnelenen bu oyunu da boşa çıkaracağız. 2017 bazılarının sürekli olarak karamsarlık pompaladığı bir yıl olmayacak, aksine Türk ekonomisinin tekrar şaha kalkacağı bir yıl olacaktır.” dedi.

Dış ticareti canlandırmak için özellikle beyaz eşyada ve konutta KDV'nin indirilmesi gibi teşvik edici tedbirlerin sonuç verdiğini ifade eden Yıldırım, otomotivde yeni bazı vergilerin düşürülmesiyle rekor düzeyde otomobil ve motorlu araç satışı olduğunu dile getirdi.

Başbakan Yıldırım, sicil affı getirmek suretiyle firmaların önündeki kaynağa erişim engelini de kaldırdıklarına işaret ederek, "İşsizlik Fonu'nuna benzer bir fonu da 'Ahilik ve Esnaf Fonu' olarak bu günlerde Meclis Genel Kuruluna getirmek suretiyle çıkaracağız. Böylece küçük ölçekli esnaflarımız, işlerini kaybettikleri zaman belirli bir süre bu fondan, Ahilik Fonu'ndan yararlanmak suretiyle sıkıntılarını gidermiş olacak." diye konuştu.

Küçük ölçekli işletmelere 50 bin liraya kadar bir yıl ödemesiz, 2 yıl geri ödemeli faizsiz destek verdiklerini hatırlatan Yıldırım, geçen yıl 15 bin KOBİ'ye bu desteği verdiklerini ancak bu yıl 250 binin üzerinde müracaat olduğunu dile getirdi.

Yıldırım, şartlarını sağlayan herkesi bu imkandan yararlandıracaklarının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Şirket kuruluşlarında devrim denecek kolaylıklar getirdik. Şirket tasfiyelerinde de yine kolaylıklar getirdik. Ayrıca terörden uzun yıllardan beri etkilenen Doğu ve Güneydoğu'daki 23 ilimize cazibe merkezleri oluşturulması için burada yatırım yapacak iş adamlarımıza, sanayicilerimize fevkalade önemli avantajlar sağlıyoruz, destekler sağlıyoruz. Ben bu heyetten işlerinizin bir kısmını, en azından Doğu ve Güneydoğu'ya kaydırmanızı talep ediyorum ve istiyorum, bütün şartlar müsait. Terörün etkilerini ortadan kaldırmak ve oralarda tekrar vatandaşlarımızın yerlerine yurtlarına dönmelerini sağlamak için böyle bir sosyal sorumluluğa ihtiyaç olduğunu düşünüyorum."

TOBB'a bağlı, Ticaret, Sanayi, Borsa Konsey Başkanları, Oda ve Borsa Başkanları, Sektör Meclisleri  Başkanları ile Organize Sanayi Bölge temsilcilerinin de yer aldığı Şura,  açılış konuşmalarının ardından sektör temsilcilerinin dinlenilmesi için basına kapalı olarak devam etti.