Bakan Tüfenkci, TRT WORLD ekranlarında gündemi değerlendirdi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TRT WORLD ekranlarında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

02 Ağustos 2016
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TRT WORLD ekranlarında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Tüfenkci, daha önce açıklamış olduğu darbe maliyetinin tahmini bir rakam olduğunu ve ekonominin genelini etkileyecek düzeyde olmadığını belirtti. Bakan Tüfenkci şöyle konuştu:

“Tabii bu Bakanlığımızın yaptığı tahmini bir çalışma, esas veriler bütün Bakanlıkların çalışması sonucunda açıklanır. Darbe girişiminin elbette ki bir maliyeti var. Bu maliyet; borsanın düşmesinden, sınırlı da olsa döviz dalgalanmalarına kadar, yüklemelerin yapılamamasından dolayı geciken maliyetler, o gün bombalanan ve zarar gören gerek askeri araçlar gerek kamu binaları ve vatandaşa vermiş oldukları zararları kapsıyor. Düşündüğünüzde bu tahmini bir rakam ama bu çok böyle abartılacak ekonominin genelini etkileyecek bir zarar değil” dedi.

Böyle bir darbe girişimi karşısında hiçbir ülke iki günde toparlanamazdı

Darbenin oluşturduğu maddi zararın Türk ekonomisinin ne kadar sağlam olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Bakan Tüfenkci, “Böyle bir darbe girişimi karşısında hiçbir ülkenin 2 günde toparlanması, piyasalarının olağan ve rutin şekilde işlemlerine devam etmesi, halkın darbeye karşı duruşunu göstererek, döviz rezervlerini bozdurarak, ekonomiye bizzat katkı vermesi, sahiplenmesi Türk ekonomisinin gücünü göstermesi bakımından önemli.
Onun için zararın sınırlı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Bakan Tüfenkci darbenin maliyeti konusunda net bir rakam vermenin şu anda mümkün olmadığını, net rakamların diğer Bakanlıkların çalışmaları toparlandığında ortaya çıkacağını vurguladı.

Ekonominin bir hafta içerisinde eski verilerini yakaladığının altını çizen Bakan Tüfenkci, “Türkiye orta, kısa ve uzun vadede gerçekten dünyada yatırım yapılabilir ülkelerden birisi. Özellikle kredi derecelendirme kuruluşlarının bütün olumsuzluklarına rağmen, olumsuz algı piyasaya pompalamalarına rağmen Türkiye ekonomik verilerine baktığımızda gerek ihracat rakamları gerek ithalat rakamları gerek dış ticaret açığı, enflasyon faiz verilerine baktığımızda Türkiye böyle bir darbe girişimi karşısında neredeyse etkilenmemiş boyutta.  Dolayısı ile bu Türk ekonomisinin canlılığını göstermesi bakımından, dinamizmini göstermesi bakımından ve uzun sürede sağlayacağı maximum kârlara baktığımızda gerçekten Türkiye ekonomisi iyiye gidiyor”  şeklinde konuştu.
Bakan Tüfenkci, Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülkelerin başında geldiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin atmış olduğu adımlar da var: Örneğin silahlı kuvvetlerin yapısı ile ilgili atmış olduğu adımlar, demokrasi için atmış olduğu adımlar, hukuku yerleştirme adına atmış olduğu adımlar ve TSK’nın yapısı sivil iradeye bağlanması noktasında atmış olduğu adımlar. Avrupa’nın ve dünyanın istediği adımlardı. Bunu gerçekleştirebilmek, hele böyle bir darbe girişiminin akabinde bu reformları yapmak, Türkiye’nin geleceği ve güven açısından önemli şeyler. Sivil iradenin ve otoritenin hakim olması, demokrasinin daha da güçlenerek hakim olması, halkın darbe girişimi karşısında duruşu ve sivil iradeye sahip çıkması kendi iradesine sahip çıkması bundan sonra bu tür demokrasi dışı müdahalelerin önünü kapatması bakımından önemliydi. Bu istikrarı yakalayan Türkiye’nin geleceğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.”
Bakan Tüfenkci, yabancı yatırımlarda herhangi bir iptalin olmadığını, darbenin ekonomiye etkisinin Rusya krizinin verdiği zarardan daha düşük olacağını kaydetti.
Bakan Tüfenkci’nin konuşmasından satır başları şöyle:

Gümrük kapıları

“15 Temmuz darbe akşamı dahil olmak üzere gümrük kapılarında bir aksaklık meydana gelmedi Darbeciler gümrük kapılarının kapanmalarını isteseler de bizim yapmış olduğumuz müdahalelerle kapıları açık tuttuk. Giriş çıkışları daha sıkı kontrol altına aldık. Çünkü darbe girişimde olan insanların yurt dışına kaçma ihtimalleri vardı. bunun için güvenlik tedbirlerimizi arttırdık ancak ithalat ihracat kapsamındaki işlemlerde herhangi bir sıkıntı mevcut değil.”
 
Uluslararası Yatırımcılar İstişare Toplantısı

“Elbette onların da ne oluyor ne bitiyor,  Türkiye’de neler olduğu konusunda, Türkiye’nin geleceği ne olur, ne adımlar atılır, ekonomi ile ilgili beklentilerini almak istiyoruz. Türkiye ekonomisiyle ilgili beklenti ve isteklerini birinci elden duymak ve cevaplamak istiyoruz. Bununla ilgili olumlu şeyler olacağını ve burada yatırım yapan yabancı sermayenin ve yatırım yapmayı düşünen yabancı sermayenin olup biteni birinci elden duymaları önemli. Bir de bu toplantıdan sonra inanıyorum ki kafalarında Türkiye ile ilgili herhangi bir tereddüt kalmaz.”