Bakan Tüfenkci: Türkiye'nin yanlı kararlarla harcayacak vakti yok

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) kararıyla ilgili, "Biz yolumuza bakacağız ve emin adımlarla yolumuza devam edeceğiz. Aksi taktirde bu tür siyasi ve yanlı kararlarla Türkiye'nin vakit harcayacağı zamanı yok." dedi.

27 Nisan 2017

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM)Türkiye hakkında aldığı karara ilişkin değerlendirme yaptı, kararı doğru bulmadıklarını ve yok hükmünde saydıklarını belirtti.

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'de terörden değil, milli iradeden yana tavır koyması gerektiğini vurgulayan Bakan Tüfenkci, "Türkiye’nin terörle mücadele ettiğini ve terör saldırısı altında kaldığını görmezden gelerek, özellikle Olağanüstü Hal’in (OHAL) uygulanmasının meşru olduğunu bile bile bunu raporlarında da yansıtıyorlar, siyasi ve yanlı olarak öyle bir kararın alınmasını doğru bulmadığımızı daha öncede ifade ettik ve kınıyoruz. Bu tamamen siyasi bir karar ve bize göre de yok hükmündedir. Biz yolumuza devam edeceğiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce ifade ettiği gibi kendilerinin Kopenhag kriterlerini, Ankara kriterleri olarak çevirip, yollarına devam edeceklerine işaret eden Tüfenkci, her zaman millet için adım attıklarını kaydetti.

Milletin refahı ve mutluluğunun her şeyden önemli olduğuna değinen BülentTüfenkci, şunları söyledi: "Dolayısıyla biz öncelikle milletimizin güvenliğini sağlamamız lazım ondan sonra da ekonomik anlamda refahını artırmamız lazım. Biz yolumuza bakacağız ve emin adımlarla yolumuza devam edeceğiz. Aksi taktirde bu tür siyasi ve yanlı kararlarla Türkiye'nin vakit harcayacağı zamanı yok." 


Bakan Tüfenkci: İmam hatiplere sahip çıkmalıyız

Bakan Tüfenkci, İnönü Üniversitesi ile Malatya Büyükşehir Belediyesi, Yeşilyurt ve Battalgazi belediyelerince Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen, "Geleceğin İnşasında İmam Hatip Okulları" konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, gelecek için önce insanın inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

İmam hatip okullarının tarihinin Türkiye'nin demokrasi süreci gibi inişli çıkışlı olduğunu anlatan Bakan Tüfenkci, okulların kimi zaman zirveye çıktığını, kimi zaman ise devlet düşmanı ilan edildiğini bildirdi.  İmam hatip okuluna giden öğrencilerin dışlandığını, horlandığını, ötekileştirildiğini kaydeden Tüfenkci, şunları söyledi:

"Bütün bu bakışın karşısında her daim imam hatiplere halk sahip çıktı. Bu toprakların, coğrafyanın yetiştirdiği insanlar kendi değerlerini, medeniyetlerini, kodlarını geleceğe taşısın diye gençliğe yatırım yaparken imam hatip okulları üzerinden yaptı. İmam hatiplere iznin nasıl çıktığını, hangi mücadeleler sonucunda çıktığını anlattılar. O mücadeleler sonunda imam hatiplilere baktığımız zaman devletten çok halk sahip çıktı. Halk kendi değerlerinin yansıdığı okullar olarak gördü."

AK Parti'nin kurulmasının ardından, devletin de millet gibi imam hatip okullarına sahip çıktığını vurgulayan Bakan Tüfenkci, okullardaki öğrencilere gerekli değeri verdiğini ve fiziki mekanların hızla iyileştirildiğini ifade etti.

Sadece devletin değil, milletin de imam hatiplere sahip çıkması gerektiğine işaret eden Tüfenkci, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bugün geldiğimiz nokta itibariyle baktığımızda imam hatiplilerin birçok alanda okulları da dahil olmak üzere, eğitim verdiğini görüyoruz. Türkiye'de artık Allah'a hamdolsun hafızlık eğitimi veren imam hatiplerimiz var. Uluslararası öğrenci kabul eden imam hatiplerimiz var. Fen eğitimi, sosyal bilimler eğitim veren imam hatiplerimiz var. Dolayısıyla imam hatiplere baktığımızda milletimizin her talebine ve her seviyedeki öğrencimize eğitim verecek okullar olduğunu görüyoruz. Onun için bu okullara devletten çok milletin, sizlerin sahip çıkması önemli."

Bakan Tüfenkci'den şehit ailesine ziyaret

Bakan Tüfenkci, daha sonra Tunceli'nin Pülümür ilçesinde helikopterin düşmesi sonucu şehit olan polis memuru Hasan Yıldırım'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Tüfenkci, beraberinde, Malatya Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı ve diğer ilgililerle, şehit Yıldırım'ın merkez Yeşilyurt ilçesi Bostanbaşı Mahallesi'ndeki babaevine gitti.

Burada şehidin yakınları tarafından karşılanan Bakan Tüfenkci, baba Fuat ve anne Melike Yıldırım ile yakınlarına başsağlığı diledi.


Kooperatifçilik Geliştirme ve Uyum Eğitim Programı Sertifika Töreni

Bakan Tüfenkci, Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen Kooperatifçilik Geliştirme ve Uyum Eğitim Programı Sertifika Töreni'ne de katıldı. Bakan Tüfenkci, çözüm odaklı olması ve istihdamı artırması açısından kooperatiflerin dünya genelinde ekonomik kalkınmanın en önemli araçlarından biri olduğunu ancak Türkiye'de kooperatifçiliğin hak ettiği yerde olmadığını söyledi.

Yoksulluktan, işsizlikten en çok etkilenen dezavantajlı kesimlerin kooperatifçilik eliyle bu sıkıntılarını rahatlıkla aşabildiğini belirten Tüfenkci, bu kesimleri örgütleyebilecek, harekete geçirebilecek mekanizmaların iyi oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Tüfenkci, bakanlığın yeni bir kooperatifçilik yasası üzerinde çalıştığını belirterek, şöyle devam etti:

"İnşallah bunu kamuoyuyla da paylaşacağız ve önümüzdeki aylarda bunu inşallah Türkiye'nin gündemine getirerek hayata geçireceğiz. Biz istiyoruz ki kooperatifleri tekrardan ekonominin unsurları haline getirelim. Bakıldığında Fransa, Almanya, Brezilya'da çok farklı büyüklükte kooperatif işletmelerinin bulunduğunu görüyoruz. Maalesef Türkiye'de geçmişteki acı tecrübelerle ya suistimallerle ya yeteri kadar desteklenmediği veya üyelerin kendi kurdukları kooperatifi yeterince sahiplenmedikleri için çok başarılı örnekleri bulmakta zorlanıyoruz. Evet Türkiye'de çok başarılı örneklerimiz var ama bu yeterli değil. Onun için biz kooperatifleri günümüzde sadece üretim gücü zayıf kesimlerin dayanışma kuruluşu olmaktan çıkartıp, ekonomik ve ticari hayatta kendine has özelikleri sayesinde başarılı girişimci örnekleri haline getirmek istiyoruz."

Kooperatifçiliğin bir toplumun temelde birbirine duyduğu güvenle iş yapabilme kültür ve ortaklığını oluşturduğunu anlatan Tüfenkci, bunun kültür ve medeniyetimize uygun olduğunu, bu ruhun geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Tüfenkci, kooperatiflerin, ortaklarına para kazandıracak şekle getirilmesi gerektiğini dile getirerek, "Bakanlık olarak diğer bir amacımız da ülkemizdeki kooperatifleri faaliyet gösterdiği sektörde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturmaktır. Bu nedenle kooperatifçilikte kurumsal kapasiteyi geliştirecek eğitimlere de büyük önem veriyoruz." dedi.

 "Teşviklerle kooperatiflerimizi destekleyeceğiz"

Kooperatiflerin yardımlaşma, dayanışma ve sosyal sorumluluk da taşıdığına işaret eden Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ancak en önemli unsuru, kendi üyelerine ekonomik kazanç ve değer sağlamasıdır. Önümüzdeki aylarda hayata geçireceğimiz kooperatif yasasıyla birçok alanda teşviklerle kooperatiflerimizi destekleyeceğiz aynı zamanda ölçek olarak da büyüteceğiz. 7 kişiyle de 100 kişiyle de bin kişiyle de kooperatif kurulabilir. Ancak 7 kişiyle kurulabilir bir kooperatifin rekabet etme şansı çok az. Sorunları biliyoruz, bu sorunları giderme adına kooperatif yasasını değiştirdiğimizde birçok şeyi halletmiş olacağız. Türkiye'nin en büyük 500 kuruluşu içerisinde yer alan kooperatiflerimiz var ama bunlar Türkiye ölçeğinde bir ülke için yeterli olmadığının bir kez daha altını çizelim."

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu ise Türkiye ve dünyadaki kooperatifçilik faaliyetleri hakkında genel bilgiler verdi. Seymenoğlu, verdikleri eğitimlerle Türkiye'de bu işi yapanların daha bilinçli kooperatifçilik yapmalarını istediklerini kaydetti.

 Tüfenkci, daha sonra eğitimleri başarıyla tamamlayanlara sertifikalarını dağıttı.