Bakan Tüfenkci, Uluslararası Franchising Fuarı'nın açılışını yaptı

Bakan Tüfenkci, "Marka oluşturmak, franchising sisteminin temelidir. Bu sistemde bir ürün ya da hizmetten daha önemlisi satılan isimdir" dedi.

13 Ekim 2016

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, dünyanın büyük markalarının, işletmelerinin mutlaka bir hikayesi olduğunu belirterek, "15 Temmuz bizim için artık bir kimliktir, markadır, demokrasi markasıdır. İhtiyacı olan ülkelere 15 Temmuz'un franchisingini verebilir miyiz, onu bilmiyorum." dedi.

Ulusal Franchising Derneğinin (UFRAD) düzenlediği "Uluslararası Franchising Fuarı"nın açılışında konuşan Tüfenkci, franchisingin her şeyden önce üretim ve hizmete kalite standartları getirdiğini söyledi.

Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Bu da sürdürülebilirliği, dolayısıyla ekonomiye katkıyı artırıyor. Bizim için ekonomimizin büyümesine, gelişmesine hizmet eden her türlü girişim önemlidir, desteklenmelidir. Bize düşen franchising yapan firmaların standartlarının artması için teşvik etmektir. Kalitenin ve standartların artarak sürmesini de sağlamak lazım. Özellikle yerli firmalarımız, isim oluşturmuş, marka olmuş firmaların franchising verdikten sonra hizmet standartlarını takip etmesi önemli. Sadece görüntünün aynı olması yetmez, hizmet ve kalitede de aynı standartları yakalamak lazım. Franchise veren firma, bu hakkı alan kişilere, sadece para kazanmanın kendi ürünlerini satmanın bir aracısı olarak bakmamalı. Bu anlamda franchising veren firma, aslında önemli bir sorumluluğu üstleniyor."

- "15 Temmuz demokrasi markasıdır"

Bülent Tüfenkci, dünyanın büyük markaları, işletmelerinin mutlaka bir hikayesi olduğunu, hikayelerin gerçek hayattan, reel sektörden, gerçek ihtiyaçlardan çıktığını, bir hikayenin olması için o hikayeyi yaşamak gerektiğini söyledi. Tüfenkci, "Örneğin, 15 Temmuz bizim için artık bir kimliktir, markadır, demokrasi markasıdır." dedi.

Bu markanın hikayesinin milletçe yaşanıp tecrübe edildiğini belirten Tüfenkci, 15 Temmuz'da milletin yaptıklarının önemine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İhtiyacı olan ülkelere 15 Temmuz'un franchisingini verebilir miyiz, onu bilmiyorum, o da sizin uzmanlık alanınız. Ama 15 Temmuz ruhunu yaşatmak ve Türkiye'yi, Türk insanını gerçek bir demokrasi koruyucusu olarak tüm dünyaya tanıtmak hepimizin görevi. Şimdi zaman, 15 Temmuz'dan sonra sayın Cumhurbaşkanımızın, sayın Başbakanımızın çok büyük gayretleriyle oluşturduğumuz Yenikapı ruhunu devam ettirmek zamanıdır. Hain darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'dan bugüne yaklaşık 3 ay geçti. Hükümet olarak güvenliğimizi, demokrasimizi, barış ve hoşgörü içerisinde yaşama arzumuzu ve milli iradeyi hedef alan bu hain girişimin etkilerini kısa sürede atlattık. Gerekli her türlü idari, mali ve hukuki tedbiri aldık. Yapacak çok işimiz var, atılacak çok adım var. Zaman kaybetmek niyetinde değiliz."

Türkiye'nin yoluna ve yatırımlara devam ettiğini kaydeden Tüfenkci, atlatılan badirenin sorumluluklarını artırdığını, bu sorumlulukların başında da millete hak ettiği yaşamı sunmanın geldiğini söyledi.

Tüfenkci, yaşanılan bu süreçteki en önemli görevlerden birinin de hain darbe girişiminin ekonomiye olan etkilerinin en aza indirilmesi olduğunu, Türkiye'nin iktisadi büyümesine katkı vermek için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı. 

- "Marka oluşturmak, franchising sisteminin temelidir"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, hükümetin marka oluşturmak konusunda yaptığı çalışmalar ve Türkiye'nin 2023 hedeflerine ilişkin katılımcılara bilgi verirken, "Marka oluşturmak, franchising sisteminin temelidir. Bu sistemde bir ürün ya da hizmetten daha önemlisi satılan isimdir. Sistem, aslında küreselleşmenin ruhuna son derece uygun." ifadesini kullandı.

Marka oluşturmanın önemine işaret eden Tüfenkci, Türkiye'nin daha çok marka oluşturmanın yollarını bulması, markalaşma yolunda ilerlerken o markanın standartlarını, kurallarını da oluşturması gerektiğini söyledi.

Tüfenkci, franchising ile ilgili bakanlığının yaptığı düzenlemelere ilişkin şu görüşleri dile getirdi:

"Bakanlık olarak ülkemizde e-ticarette güvenlik, gizlilik ve hizmet kalitesi konularında yaşanan endişeleri gidermek amacıyla Güven Damgası Sistemi'ni kuracağız. Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanun Tasarısı hazırlayarak TBMM'ye gönderdik. Hazırlıkları devam eden Taşınmaz Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik Taslağı ile taşınmazlara yönelik yürütülen aracılık, danışmanlık ve bu kapsamda yürütülecek diğer faaliyetlere ilişkin usul ve esasları düzenleyeceğiz. Bu yönetmelik taslağını da kısa süre içinde kamuoyu görüşüne açmayı planlıyoruz."