Bakan Tüfenkci, Uluslararası Malatya Sempozyumu’nda konuştu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Valiliği, Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi ve İnönü Üniversitesi iş birliğiyle bir otelde düzenlenen, "Geçmişten Günümüze Uluslararası Malatya Sempozyumu" na katıldı.

14 Nisan 2016
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Valiliği, Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi ve İnönü Üniversitesi iş birliğiyle bir otelde düzenlenen, "Geçmişten Günümüze Uluslararası Malatya Sempozyumu" na katıldı.

Bakan Tüfenkci Sempozyumda yaptığı konuşmada, yurt içi ve yurt dışından gelenleri kentte ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, "Tarihi bilmek, bugünü anlamak ve geleceği planlamak açısından gereklidir. Tarih bilinci, geçmişle kurulan bağlardan çok, bugün verilen eserlerde kendini gösteren canlı bir bilinçtir ve insanı yarından da sorumlu kılar. Bugün inşa edilen eserler, yapılan politikalar da yarının mazisini oluşturacaktır." dedi.

Sempozyumu düzenleyenlere teşekkür eden Bakan Tüfenkci, geçmişin geleceğin bir ibret aynası olduğunu ifade ederek, Malatya'nın her yönüyle incelenmesinin geçmişte yaşananların geleceğe ışık tutması bakımından önemine değindi.

Bakan Tüfenkci, "Önemli olan yarın ki nesillere bırakılacak mirasın, kendi medeniyet dairemiz içinde şekillenmiş olmasıdır. Bu bilinçle hareket etmek, yani tarihi hafızanın bir sonraki nesle intikalinden kendini sorumlu hissetmek, alınan kararların, ortaya konan eserlerin keyfi davranışlardan ve günlük menfaatlerden uzak olmasını sağlayan yegane güçtür." diye konuştu.

Sempozyumlar ve uzun soluklu tarih çalışmalarının gerçekleri gün ışığına çıkardığını anlatan Tüfenkci, konuşmasına şöyle devam etti: "Uzun yıllar kendi tarihimize bakışımızı Batı'nın 19. yüzyıldaki Doğu’ya bakış açısı olan 'oryantalizm' biçimlendirmiştir. Ve biz tarihimize bir nebze de olsa o bakış açısıyla bakmaktaydık. Hatta 'sözde aydınlarımız' kendi tarihimize batılılar gibi bakmayı ve yorumlamayı da marifet saymışlardır. Türkiye'de hala bu çarpık zihniyetin etkilerini, bu zihniyete sahip olanları görmek ne yazık ki mümkündür. Bugünkü gibi sempozyumlar ve uzun soluklu tarih çalışmaları gerçekleri gün ışığına çıkartmaktadır. Şehirler asla unutmaz ve şehrin hafızası aslında insanın hafızasıdır. Bu nedenle bu sempozyumu son derece önemli buluyorum." 

Bakan Tüfenkci, 21. yüzyılda uluslararası platformlarda ülkeler kadar şehirlerin de isimleriyle bilindiğini ve bir marka değeri taşıdığını ifade ederek, "Çünkü şehirler, medeniyetlerin inşa edildiği yerlerdir. Bizler, büyük kentler, büyük buluşlar ve büyük eserler üretmiş bir milletin evlatlarıyız. Binlerce yıldır dünya medeniyetine yön veren bir coğrafyada yaşıyoruz. Anadolu ve Mezopotamya, insanlık medeniyetinin doğduğu yerdir. Malatya da çok kültürlülüğün, hoşgörü içerisinde yaşandığı yerlerden biridir ve en başında gelmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, Malatya hakkında bilgiler vererek, kentin her konuda önemli bir şehir olduğunu, siyasi hayatta da önemli şahsiyetleri ülkeye kazandırdığını sözlerine ekledi. Bakan Tüfenkci, sempozyumun ardından beraberindekilerle 112 Acil Komuta Merkezinde 9 ambulansın teslim törenine katıldı.

Partilerinin sağlık alanındaki hizmetlerini 4-5 kat artırdığını belirten Tüfenkci, her kesimin beğenisini kazandıklarını, bazıları karalama kampanyası yapsa da sağlık alanında önemli hizmetler yaptıklarını vurguladı. Tüfenkci, "Geçmişte ambulanslar hastaya müdahale etme noktasında yetersizdi. Helikopter, uçak, deniz ambulanslarıyla biz birçok ülkenin de gıpta ettiği acil müdahale ekipleri oluşturarak sağlıkta standardı çok yükselttik." dedi. Bakan Tüfenkci, daha sonra incelediği ambulansların anahtarlarını sürücülerine teslim etti.