Bakan Tüfenkci, Washington'da Johnson’la gorüştü

ABD temasları çerçevesinde Washington'da bulunan Bakan Tüfenkci, ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson ile ikili ve bölgesel konuları kapsayan bir görüşme gerçekleştirdi.

18 Ekim 2016
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson ile bir araya geldi.

ABD temasları çerçevesinde Washington'da bulunan Tüfenkci, Johnson ile ikili ve bölgesel ticaret konularını kapsayan bir görüşme gerçekleştirdi.

Tüfenkci, Johnson ve beraberindeki heyete 15 Temmuz'da yaşanan hain darbe girişimi hakkında bilgi verirken, büyük çoğunluğu sivil olmak üzere 241 vatandaşın katledildiğini, 2 binden fazla vatandaşın yaralandığını kaydetti.

Darbe teşebbüsünün arkasında Fethullah Gülen ve ona bağlı unsurların olduğundan hiçbir kuşku duyulmadığını vurgulayan Tüfenkci, "Etrafındaki zümre tarafından "Mehdi" olduğuna inanılan bu kişi halen ABD'de yaşamaktadır. ABD makamlarından iade talebinde bulunmaktayız" ifadelerini kullandı.

Tüfenkci, 150'yi aşkın ülkede kurdukları sözde hayır denekleri, okullar, şirketler, medya organları aracılığıyla küresel bir ağ oluşturan FETÖ'nün sermayesinin 25 milyar doları aştığına dair duyumlar olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu FETÖ'nün 'görünür yüzü'dür. Arka planda ise kendi okullarında yetiştirdikleri insanları beyinlerini yıkayarak militanlaştıran, onları hileli yöntemlerle başta ordu, polis ve adalet olmak üzere Türkiye'deki devlet kuramlarına sızdıran, bu militanları aracılığıyla yasadışı dinleme, şantaj, para aklama ve benzeri yöntemlere kalkışan, bu yolla devleti içeriden ele geçirmeye çalışan karanlık bir yapı bulunmaktadır."

Tüfenkci, FETÖ'nün sadece Türkiye için değil, faaliyet gösterdiği diğer ülkelerin ulusal istikrarı ve güvenlikleri bakımından da tehdit olduğunu, bu anlamda FETÖ ile mücadelede ABD ile işbirliğinin büyük önem arz ettiğini söyledi.

"Gülen ve PYD/YPG sorun yaratan iki temel mesele"

Türkiye-ABD ilişkilerinin tarih boyunca birçok sınamadan geçtiğini ve stratejik koşullara daima uyum sağladığını ifade eden Tüfenkci, "Son dönemde ikili ilişkilerimizde hassas bir dönemden geçiyoruz. 15 Temmuz darbe girişiminin faili Fetullah Gülen'in uzun yıllardır Pensilvanya'da ikamet ediyor olması ve ayrıca ABD'nin PYD/YPG terör örgütü ile yürüttüğü işbirliği, ilişkilerimizde sorun oluşturan iki temel meseledir" diye konuştu.

Tüfenkci, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz, Türkiye olarak, geçmişte olduğu gibi, ABD ile ittifak ve ortaklık ilişkilerimizi muhafaza etmek için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Ancak, ABD'nin de hassasiyetlerimize azami özen göstermesini, Irak ile Suriye'deki hamlelerinde kısa vadeli çıkarlar yerine orta ve uzun vadedeki dengeleri gözetmesini bekliyoruz. Diğer taraftan, ülkeniz gündeminin de son derece yoğun seyrettiğinin farkındayız. ABD'deki Başkanlık seçim sürecini yakından takip ediyoruz. Bu vesileyle bir kez daha belirtmek isterim ki ABD'yle ilişkilerimiz iç siyasi kaygılardan etkilenmeyecek olgunluktadır"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, ayrıca terörizmin uluslararası barış ve güvenliğe yönelik en büyük tehditlerden birini oluşturduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin terörün her türü ve şekline karşı eşit kararlılıkla mücadele edilmesini savunduğunun altını çizdi.Bu ilkesel yaklaşımın başta dost ve müttefikler olmak üzere, uluslararası toplum tarafından da benimsenmesinin önem taşıdığını belirten Tüfenkci, Türk güvenlik güçlerinin DEAŞ, PKK, FETÖ ve DHKP-C'ye karşı eş zamanlı mücadeleye devam ettiğini hatırlattı.

Tüfenkci, DEAŞ terör örgütünün öncelikle Türkiye için bir tehdit oluşturduğunu ve örgüt tarafından düzenlenen saldırılarda bugüne kadar 254 vatandaşın hayatını kaybettiğini ve yüzlerce vatandaşın yaralandığını dile getirdi.

Türkiye'nin, ılımlı muhalif grupların DEAŞ'a karşı mücadelesini desteklemek maksadıyla 24 Ağustos tarihinde geniş kapsamlı bir askeri harekat olan Fırat Kalkanı Operasyonu'na başladığını anımsatan Tüfenkci, "4 Eylül itibarıyla Uluslararası Koalisyon tarafından desteklenen bu operasyonla Türkiye-Suriye sınır hattında bulunan Azez ve Cerablus arasındaki DEAŞ unsurları tümüyle yok edilmiştir" diye konuştu.

Tüfenkci, "Ülkemizin sınırında oluşan bu tip eylemlerin engellenmesi ve ülke güvenliğimizin korunması noktasında Musul harekatında koalisyon güçleri ile birlikte olmak isteme gerekçemiz budur" değerlendirmesini yaptı.

"Terörizme Karşı Gümrük Ticaret Ortaklığı karşılıklı tanınsın"

Türkiye ve ABD ilişkilerinin ekonomik, ticari ve yatırım boyutlarının da önem taşıdığını vurgulayan Tüfenkci, iki ülke arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması ve Türkiye'nin ABD-Avrupa Birliği arasındaki Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na katılmasının bu açıdan büyük önem arz ettiğini söyledi.

Tüfenkci, buna ilaveten, ABD'nin Terörizme Karşı Gümrük Ticaret Ortaklığı ve Yetkilendirilmiş Yükümlü programlarının karşılıklı tanınmasına yönelik bir anlaşmanın imzalanabilmesi için teknik yetkililerin en kısa sürede bir araya gelmesi önerisinde bulundu.

Eğitim ve hedefleme alanlarında karşılıklı tecrübe ve iyi uygulamaların paylaşımı konusunda da çalışmalara devam edilmesinde fayda gördüğünü ifade eden Tüfenkci, her türlü işbirliğine ve yardımlaşmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Tüfenkci, "Ülke olarak, geçmişte olduğu gibi ABD ile ittifak ve ortaklık ilişkilerimizi muhafaza etmek hususunda kararlılığımızı bir kez daha ifade etmek isterim" dedi.

"Gülen'in iadesi için görüşüyoruz"

ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson güvenlik konusunda işbirliği yapmak istediklerine işaret ederek, "Türk insanının güvenliğini önemsiyoruz. Ülkenizin güvenliğine ilişkin bilgileri inceledim ve bu istihbaratı İçişleri Bakanlığı ile paylaştık" ifadelerini kullandı.

Türk İçişleri Bakanlığı ile Gülen ile ilgili olarak görüştüklerini bildiren Johnson, "Adalet Bakanlığından iade için güncel rapor aldık. Mahkemenin iade kararını vermesi gerekiyor. Bağımsız bir yargı konuya karar veriyor. Karşı taraf da geciktirmek için her türlü girişimde bulunuyordur. Davanın daha hızlı olması için çalışıyoruz" diye konuştu.

Bakan Johnson, gümrük alanındaki işbirliklerine önem verdiklerini ve şüphelilere dair bilgi paylaşımının önemli olduğunu belirtti.

Ayrıca, Temmuz ayında Atatürk Havalimanı’na yaptıkları ziyaretten çok etkilendiklerini ifade eden Johnson, hava ve sınır güvenliği konusunda ilerleme kaydedildiğini, bu diyaloğun devam etmesini istediklerini söyledi.

Bakan Johnson, mülteci sayısının çok fazla olduğunu ve bunun Türkiye için ciddi bir yük olduğunu sözlerine ekledi.

TOBB- ABD Ticaret Odası İş Birliği

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, olağanüstü hal kararını, TBMM'nin konsensüs içinde aldığını belirterek, "Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti olarak demokrasiye, insan haklarına, hukukun üstünlüğü ilkesine ve uluslararası sözleşmelere ilişkin yükümlülüklerimizi yerine getirmekte kararlıyız" dedi.

Washington'daki temaslarını sürdüren Tüfenkci, ABD Ticaret Odası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğinde düzenlenen toplantıda, Amerikalı şirketlerin temsilcileriyle bir araya geldi.

Tüfenkci, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ile ABD'nin iş birliğinin bölgesel ve uluslararası barış bakımından kritik önem taşıdığını vurguladı.

Hassas bir dönemden geçilmesine rağmen Türkiye ile ABD ilişkilerinin temellerinin hala çok güçlü olduğunu anlatan Tüfenkci, "İki ülke arasındaki ilişkilerin ekonomik, ticari ve yatırım boyutları, siyasi, askeri ve güvenlik ilişkilerimiz kadar önemlidir. Bu yöndeki çabalara ivme kazandırmamız gerektiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Tüfenkci, Türkiye'nin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği hain darbe girişimi nedeniyle yoğun günler geçirmesine karşın Batılı ülkelerin Türkiye’deki gerçek durumu ve Türk halkının duygularını kavrayamadığına işaret etti.

Hain darbe girişiminin birbirinden farklı tüm siyasi, etnik ve mezheplerden, farklı sosyo-ekonomik seviyelerden milyonlarca Türkiye vatandaşının tamamıyla silahsız biçimde sokağa çıkmasıyla önlendiğinin altını çizen Tüfenkci, "O gece darbeye karşı 79 milyon Türkiye vatandaşı kenetlenmişti." dedi.

- "Olağanüstü hal kararı konsensüs içinde alındı"

Türkiye'nin FETÖ ile mücadele etmek ve demokrasiyi korumak için anayasal çerçevede bütün önlemleri almasının doğal olduğunu vurgulayan Tüfenkci, olağanüstü hale ulusal güvenliğe yönelen ciddi saldırı nedeniyle ihtiyaç doğduğunu anlattı.

Tüfenkci, "Olağanüstü hal kararını, Meclisimiz konsensüs içinde almıştır. Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti olarak demokrasiye, insan haklarına, hukukun üstünlüğü ilkesine ve uluslararası sözleşmelere ilişkin yükümlülüklerimizi yerine getirmekte kararlıyız." diye konuştu. 

Tüfenkci, darbe girişimine karşı sergilenen dayanıklılık ve ortak duruşun Türkiye'nin bu süreçten daha güçlü çıkacağını yönelik inancı pekiştirdiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye ekonomisi son yıllarda pek çok şoka karşı dayanıklılığını ispatlamıştır. Güçlü bankacılık sektörümüz ve mali disiplinimiz, bu dayanıklılığın en önemli temelleridir. Darbe girişimi sonrası finansal piyasaların hızla normalleşmesini de buna borçluyuz. Bankacılık sistemi ve kamu maliyesinin güçlü olması, ekonomik ve finansal temellerin sağlam olması sayesinde ülkemiz büyük bir testten başarılı bir şekilde geçmiş ve istikrarını sürdürmüştür."

- "Ekonomimizde hiçbir gerileme olmadı"

Buna karşın, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yaklaşımının son dönemde olumsuz olduğuna işaret eden Tüfenkci, bu kuruluşların yaptıkları değerlendirmelerin Türkiye'nin ekonomik göstergelerini yansıtmadığını dile getirdi.
Tüfenkci, 27 çeyrektir kesintisiz büyüyen Türkiye'nin Avrupa’nın en hızlı genişleyen altıncı ekonomisi olduğunu kaydetti.

Büyümenin lokomotifinin sanayi sektörü olduğuna vurgu yapan Tüfenkci, sektörün bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 ve ikinci çeyreğinde yüzde 3,9 genişlediğini aktardı. Tüfenkci, buna ilaveten, Türkiye'nin darbe girişimine rağmen tasarruflarını arttırmayı ve yatırım iklimini düzeltmeyi hedefleyen bir dizi reformu hayata geçirdiğini anımsattı.

- Serbest Ticaret Anlaşması ve TTIP

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, toplantının katılımcılarına ABD ile ticaret hacmine ilişkin bilgiler de verdi. ABD ile 2002’de 6,4 milyar dolar olan ticaret hacminin 2015 yılında 17,5 milyar dolar düzeyine ulaştığını bildirdi.
Tüfenkci, aynı zamanda, ABD-Avrupa Birliği arasındaki Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) katılma talebinin tüm platformlarda dile getirildiğini belirtti.

Bakan Tüfenkci Amerika Diyanet Merkezinde Konuştu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, terör örgütü DEAŞ'a yönelik Musul operasyonu nedeniyle bir göç ihtimaline karşı Türkiye'nin hazırlıklı olduğunu belirterek, operasyona bağlı olarak Irak ile ticarette çok ciddi düşüş beklemediklerini söyledi.
Washington yakınındaki Amerika Diyanet Merkezi'nde Türklerle bir araya gelen Tüfenkci, daha sonra gazetecilere temasları hakkında bilgi verdi ve soruları yanıtladı.

Tüfenkci, ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson ile görüşmesinde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesini ele aldıklarını, ABD'nin iade taleplerinde Türkiye'nin davrandığı gibi davranmasını muhatabından istediğini anlattı.

- Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

Terör örgütü DEAŞ'a yönelik Musul operasyonu nedeniyle olası bir sığınmacı akınına karşı önlem alınıp alınmadığı sorulan Tüfenkci, Türkiye'nin bu operasyonda yer almak istediğini çünkü o bölgedeki olaylardan doğrudan etkilendiğini vurguladı.
Oradaki bir başarısızlığın maliyetini Türkiye'nin ödeyeceğini kaydeden Tüfenkci, "Suriye örneğinde olduğu gibi, daha önce Kuzey Irak örneğinde olduğu gibi, orada yaşayanların ilk geleceği yer Türkiye. Dolayısıyla biz bu noktada zaten Suriye göçünden dolayı hazırlıklıyız. Irak noktasında da bu hazırlığımız var." dedi.

- "Yatırımcıların Türkiye'ye iştahı olumlu"

Görüştüğü yabancı girişimcilerin Türkiye'ye olan yatırım iştahlarını olumlu gördüğünü anlatan Tüfenkci, ülkenin genç nüfusu, istikrarı, coğrafi konumu, iş piyasasının canlılığı ve ekonomisinin kısa vadeli kırılganlıklara dayanıklılığıyla cazip olduğunu ifade etti.

Tüfenkci, orta ve uzun vadede öngörülemeyen riskler taşımaması dikkate alındığında, Türkiye'nin hala yatırım yapılabilir bir ülke, aynı zamanda karlılık bakımından da emsallerine göre iyi olduğunu görüştüğü yatırımcıların da kabul ettiğini bildirdi.

Bakan Tüfenkci, "Dolayısıyla Türkiye'ye karşı yatırım iştahı hala var ve önümüzdeki günlerde teşvik uygulamalarıyla birlikte çok daha güçlü bir şekilde yükseleceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.