Bakan Tüfenkci: “Yüzde 4,8'lik büyüme risk iddialarını çürütmüştür”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yaşanan bölgesel olumsuzluklara ve finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen Türkiye ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyümeye devam ettiğini söyledi.

10 Haziran 2016
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yaşanan bölgesel olumsuzluklara ve finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen Türkiye ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyümeye devam ettiğini söyledi. 
 
Tüfenkci, “Olumsuz dış ekonomik koşullara ve buna bağlı olarak finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen Türkiye ekonomisi beklentilerin üzerinde büyümeye devam etmektedir. Kriz tellallarının sansasyonel iddialarına karşın bu yılın ilk çeyreğinde ekonomideki yüzde 4.8 lik büyüme risk iddialarını çürütmüştür ve bu ciddi bir başarıdır.  Bu başarı, bölgemizde yaşanan jeoekonomik gerilimlere, dış ticaretteki küresel dalgalanmalara rağmen elde edilmiştir. Bu başarı inşallah artarak devam edecektir.” dedi.

Bakan Tüfenkci, Türkiye ekonomisinin sağlam makroekonomik temelleri, güçlü kamu maliyesi ve sağlıklı bankacılık sistemi ile küresel şoklara karşı direncini sürdürdüğüne dikkati çekerek, önümüzdeki dönemde dış talebin büyümeye katkı sağlamasının beklendiğini ifade etti.
 
Bu büyüme ile istihdam artışının da sürdüğünü dile getiren Tüfenkci, “Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2016 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın ayrı çeyreğine göre sabit fiyatlarla yüzde 4.8 artışla 31 milyar 679 milyon TL olmuştur. Bu büyüme doğal olarak istihdama da katkı sağlamıştır” değerlendirmesinde bulundu.
 
Dış talebin zayıf seyrinin büyümeyi sınırladığını belirten Bakan Tüfenkci şöyle devam etti:
 “Yılın ilk çeyreğinde GSYH değeri cari fiyatlarla yüzde 12.5 artış göstermiştir. Avrupa Birliği ülkelerinin görece toparlanmasına rağmen; uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüş kaynaklı özellikle petrol ihracatçısı ticaret ortaklarımızın büyümelerindeki zayıflama ve çevre ülkelerimizde yaşanan jeopolitik gelişmeler sonucunda; ilk çeyrekte dış talebin büyümeye verdiği katkı azalmıştır. Ayrıca, iç ticareti canlı tutmak ve iç ticaretin dinamizmini artırmak, dış ticaretimizi de artıracaktır "
 
Türkiye, AK Parti hükümetleri döneminde 14 yıllık bir ekonomik büyüme ve demokratik reform yaşadı. Dünyanın en güçlü ekonomilerinden birisi olan Türkiye, gelişmiş ekonomilerin en büyük ticaret ortakları arasında konumlandırıldı. Sonuç olarak Türkiye otomotivden hazır giyime, elektronikten gıdaya hemen hemen bütün sektörlerde imalat için mükemmel bir cazibe merkezi olmaya devam edecek

 
Beklentilerin üzerindeki performansıyla kesintisiz büyümesini 26'ncı çeyreğe taşıyan ülkemiz 2016 yılının ilk çeyreğinde %4,8 oranında büyümüştür. 2016 yılının I. çeyrek döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla %4,8 oranında artış göstererek 31 milyar 679 milyon TL; cari fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla %12,5 oranında artış göstererek 499 milyar 315 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

2016 yılı I. çeyrek dönemde %4,8’lik büyüme oranı ile beklentiler üzerinde büyüyen ülkemiz Dünya’da en hızlı büyüyen 8. ülke olurken, Avrupa ekonomileri arasında da ilk sıraya yerleşmiştir. Küresel ticaret ve büyümeye ilişkin risklerin devam ettiği bir dönemde tüm AB üyesi ülkelerden çok daha hızlı büyüyen ülkemizi %4,2’lik büyüme oranları ile İsveç ve Romanya takip etmiştir. 2016 yılının I. çeyrek döneminde üretim yönünden hasılaya bakıldığında; Hizmetler sektörü %5,1 büyüyerek büyümeye %3,2 oranında katkı sağlamıştır.

Büyümeye katkısı yükselen sektörler toptan ve perakende ticaret, ulaştırma ve depolama ve kamu yönetimi ve savunma; zorunlu sosyal güvenlik sektörleri olmuştur. Sanayi sektörü %5,9 büyüyerek büyümeye %2 oranında katkı sağlamıştır. Tarım sektörü %2,7 büyüyerek büyümeye %0,1 oranında katkı sağlamıştır.

2016 yılının I. çeyrek döneminde harcamalar yönünden hasılaya bakıldığında;Yerleşik hanehalkı tüketimi %6,9 artarak büyümeye %4,9 oranında katkı sağlamıştır. Devletin nihai tüketim harcamaları %10,9 oranında artarak büyümeye %1,2 oranında katkı sağlamıştır.

Gayri safi sabit sermaye oluşumu %0,1 oranında azalmış ve büyümeye bir olumlu katkısı olmamıştır. İhracat %2,4 oranında artarak büyümeye %0,6 puan katkı sağlamıştır. İthalat ise %7,5 oranında artarak, büyümeye %2,2 katkı sağlamıştır. 2016 yılının I. çeyrek döneminde üretim yönünden GSYH’ye bakıldığında büyümenin itici gücünün hizmetler sektörü olduğu; harcamalar yönünden bakıldığında ise büyümenin itici gücünün özel kesim tüketim harcamaları olduğu görülmektedir.