Bakan Yardımcısı Fatih Metin Hatay'da

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yaşanan patlamadan zarar gören vatandaşlara her türlü desteği vereceklerini söyledi.

19 Mayıs 2013

Fatih Metin Reyhanlı'da İncelemelerde Bulundu

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yaşanan patlamadan zarar gören vatandaşlara her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Fatih Metin, 2 ayrı patlamayla sarsılan Reyhanlı'da Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi'yi ziyaret ederek Reyhanlı halkına taziye ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

Metin, patlamada kullanılamayacak hale gelen Reyhanlı Belediyesi önünde gerçekleşen ziyarette gazetecilere açıklamalarda bulundu. "Reyhanlımızda meydana gelen olaydan dolayı Reyhanlı ilçemize ve milletimize baş sağlığı temenni ediyorum. Bütün Reyhanlılı kardeşlerimi metanetlerinden dolayı ve bu sağduyudan dolayı tebrik ediyorum." diyen Metin, şöyle devam etti: "Ülkemiz üzerinde oynanan oyunların farkında metanetli bir şekilde acısını yüreğine gömen Reyhanlılı kardeşlerime Allah sabır versin diyorum. Dış mihraplara Reyhanlı halkının itibar etmeyeceğini biliyoruz. Elbette ateş düştüğü yeri yakar, bizler acılarınızı ve paylaşmak, hafifletmek adına burada bulunuyoruz. İnşallah bundan sonra oluşturulmak istenen kaos ortamına müsaade etmeyeceğiz. Bilinçlendirmeyi kendi aramızda mutlaka yapacağız. Bugün birlik ve beraberlik olma günüdür. Bizden önce bakanlarımız Cumhurbaşkanımız Reyhanlılının acılarını paylaşmak üzere geldi. Bizler şuan Reyhanlı'da olay anından bu yana devlet olarak tüm kurumlarımızla birlikte mağdur olan vatandaşlarımıza her türlü desteği vermek üzere buradayız."

Bu tür olayların meydana gelmemesi adına her türlü kurum tarafından önlem alındığına işaret eden Metin"İnşallah biz de bugün hem acıyı paylaşmak adına hem de bakanlığımızın daha iyi hizmet getirmesi adına milletvekillerimizle il başkanımızla, il meclis başkanımızla beraber gelerek göremediğimiz eksikleri belediye başkanımız ile birlikte gezerek gereken tedbirleri alacağız. Bakanlık olarak üzerimize düşen her türlü çalışmayı yapacağız. Tekrar Reyhanlımızın başı sağ olsun, Hatayımızın başı sağ olsun. Yaralılara acil şifalar diliyorum, acılı ailelere de sabır diliyorum." dedi. 


Reyhanlı ziyaretinin ardından Cilvegözü Gümrük Kapısı'na giden Bakan Yardımcısı Metin, yetkililerle bir araya geldi ve kapının son durumuyla ilgili brifing aldı. Toplantının ardından Cilvegözü Gümrüğü'nü gezen Metin, kapının fiziki şartları, yaşanan sıkıntılar ve yapılması planlanan projeler hakkında bilgi aldı.

Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan ayrılan Metin, Yayladağı Gümrüğü'ne de bir ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye'nin en güney noktasında bulunan Yayladağ Gümrük Kapısı'nda incelemelerde bulunan Fatih Metin, Kaymakam Tolga Polat ile bölgenin durumu hakkında konuştu.

Ziyaret sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yardımcısı Metin şöyle konuştu. "Güvenlik olayı çok yönlü bir durum. Dolayısıyla güvenlik olayını çok yönlü değerlendirmek gerekir. Tüm kurumlarımızla beraber bölgemizin güvenliğiyle alakalı istişaremizi devam ettiriyoruz. Biz de o istişare kapsamında aldığımız tedbirleri gözden geçirir diğer kurumlarımızın da katılımıyla bir karar veririz. Önümüzdeki dönem içerisinde belli olur. Ancak şu anda bunun için böyle bir şey söylemek yanlış olur. Hizmetler belirlenen ölçüde devam etmektedir."

İskenderun'da Organize Sanayi Bölgesi temsilcileri ile bir araya gelen Fatih Metin, burada bölgenin ekonomik durumu hakkında bilgi aldı. İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tosyalı ve beraberindeki heyeti dinleyen Metin"Hatay ve İskenderun ileriki dönemlerde Türkiye'nin çıkışında lokomatif olacaktır. Sizlerin ürettiği katmadeğer, bizler için övünç ve gurur kaynağıdır. " diye konuştu.

"Sizin ticaretinizi kolaylaştıracak faaliyetleri gerçekleştirmek için çabalıyoruz. Bakanlık Olarak temel bir sloganımız var Ticaretin en kolay ve güvenli yapıldığı ülke olmak. İhracatçımızın ve ithalatçımızın işini kolaylaştıracak programları faaliyete sokuyoruz. Tek pencere uygulamasıyla da ticareti büyük ölçüde kolaylaştıracağız." dedi.

Habur Bizim İçin Çok Önemli

Habur Gümrük Kapısı ile ilgili konuşan metin, kara ihracatımızın %60'ının bu kapıda gerçekleştiğinin altını çizdi. Bu anlamda kapının önemine vurgu yapam Metin, kapıyı üst seviyede kapasiteye ulaştırmak için çalışmalar yapıldığını ifade etti.