Bakan Yardımcısı Metin, Hong Kong Gümrük İdaresi'ni Ziyaret Etti

Bakan Yardımcısı Metin, Hong Kong Gümrük İdaresi'ni Ziyaret Etti

28 Ağustos 2014
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin Hong Kong Gümrük İdaresi’ne bir çalışma  ziyareti gerçekleştirdi. 

Ziyaret çerçevesinde Hong Kong Gümrük İdaresi Başkan Yardımcısı Richard Khyu ile görüşen Bakan Yardımcısı Metin, 2013 yılında, 420 milyon ABD Doları ihracat ve 97 milyon ABD Doları ithalat olmak üzere toplam 517 milyon dolar olduğu ifade etti. Metin, “Türkiye olarak ticaretimizin potansiyeli yansıttığını düşünmüyoruz. Hong Kong ile daha fazla işbirliği yapmayı istiyoruz” diye konuştu.

Özel bir firmaya da bir ziyaret gerçekleştiren Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve beraberindeki heyet barkod okuma sistemleri hakkında hazırlanan detaylı bir sunum ile bilgi edindi. Metin ve beraberindeki heyet, Hong Kong limanının özellikleri ve gümrük uygulamaları,  Hong Kong Uluslararası Havalimanı gezerek, kargo ve yolcu işlemleri hakkında yerinde bilgi aldı.  Yolcu işlemleriyle ilgili uygulamaları anlatılan bir sunumla, Hong Kong Gümrük İdaresi temsilcilerince heyete bilgi verildi.
 
Hong Kong ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki Schenzen Kara Hudut Kapısı’na giderek kara kapılarındaki gümrük işlemleri hakkında yerinde inceleme yapıldı.  
 
Konteyner terminalleri ve uygulamaları hakkında incelemeler yapan Bakan Yardımcısı ve beraberindeki heyet, konteyner limanını ziyaret etti. Metin, Bakanlık olarak lojistik ve konteyner altyapısını güçlendirmek istendiğini ifade etti.
 
Hong Kong Gümrük İdaresi temsilcileri, iki ülke arasında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması ve Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşmasının müzakerelerinin gerçekleştirilmesi amacıyla Aralık ayında ülkemize davet edildi.
 
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin başkanlığında Hong Kong’a gerçekleştirilen ziyarete Gümrükler Genel Müdürü Cenap Aşçı, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Osman Nuri Beyhan, Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Muhammet Ali Baylan, Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ceyhan Yalçın, Bakanlık Müşaviri Ahmet Erdal da katıldı.