Bakan Yardımcısı Metin, İslam İşbirliği Teşkilatı Kapanış Toplantısı'nda Konuştu

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülkeler Ticaret Sicil Teşkilatları Arasında İşbirliği ve Tecrübe Paylaşımı Çalıştayı'na ilişkin, "Bu tür organizasyonlar sayesinde sağlanan tanışma ve karşılıklı bilgi alışverişinin, ülkelerimiz ticari hayatına çok olumlu katkısı olacak" dedi.

12 Eylül 2013
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülkeler Ticaret Sicil Teşkilatları Arasında İşbirliği ve Tecrübe Paylaşımı Çalıştayı'na ilişkin, "Bu tür organizasyonlar sayesinde sağlanan tanışma ve karşılıklı bilgi alışverişinin, ülkelerimiz ticari hayatına çok olumlu katkısı olacak" dedi.
 
 
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülkeler Ticaret Sicil Teşkilatları Arasında İşbirliği ve Tecrübe Paylaşımı Çalıştayı kapanış programına katıldı. Çalıştayın kapanış konuşmasını yapan Metin, İslam ülkelerinde hızlı bir değişim yaşandığına dikkati çekerek, bu ülkelerin gelecek dönemlerde eskiye göre çok daha etkili bir konuma geleceğini belirtti.
 
İİT'nin temelinde üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliği ve dayanışmayı güçlendirmenin yer aldığını kaydeden Metin, şöyle konuştu:
 
"Bu çerçevede üye ülkelerin modern ticaret sicili oluşturma deneyimlerini, birikimlerini ve iyi uygulama örneklerini burada paylaşmaları büyük önem arz etmiştir. Çalıştay boyunca genel olarak, ülkelerin ticari hayatlarında ticaret sicillerinin taşıdığı öneme binaen, ticaret sicili teşkilatlarının oluşumu, yapısı, işleyişi ile hızlı ve güvenilir bir ticari hayat için yapılması gerekenleri hep birlikte değerlendirdik. Bu kapsamda, çalıştayda ticaret sicilinin önemi ele alındı ve ticaret sicili uygulamalarında uluslararası trendler ile özellikle İİT üye ülkelerine ilişkin olmak üzere işletme tescilinin önemi ortaya konularak, bu konuda yaşanan sorunlara değinildi."
 
Çalıştayda katılımcı ülkeler, şirket kuruluş ve kapanış işlemleri ile yabancı ortaklı şirketler ve yabancı şirketlere yönelik sicil uygulamalarının paylaşıldığını ifade eden Metin, "Bizler de gerek ticaret sicili uygulamalarına gerekse de yılsonuna kadar tüm ülke çapında uygulanacak olan Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'ne (MERSİS) ilişkin bilgileri sizlerle paylaşarak, bu işbirliğine katkıda bulunduğumuzu umuyoruz" diye konuştu.
 
"Teknolojik Gelişmeler Ticari Hayatı Etkiliyor"
Teknolojik gelişmelerin, ülkelerin ticari hayatını önemli düzeyde etkilediğine dikkati çeken Metin, işlemlerin elektronik ortamda yapılmasının giderek yaygınlaşan bir uygulama olduğunu belirtti. Metin, bu kapsamda ticaret sicili işlemlerinin elektronik ortamda yapılabilmesine imkan veren söz konusu uygulamaların bilgiye kolay ulaşma, aleniyet, güvenilirlik, ispat ve bazı hakların korunması ile ülkeler arası işbirliğine de ciddi katkı sağlayacağına işaret etti.
 
Bakan Yardımcısı Metin, "Çalıştay, İİT üyesi ülkelerde ticaret sicilleri arasında diyaloğun arttırılması ile araştırma ve işbirliğini teşvik etme açısından büyük önem taşıyor. Bu tür organizasyonlar sayesinde sağlanan tanışma ve karşılıklı bilgi alışverişinin, eminim ki ülkelerimiz ticari hayatına çok olumlu katkısı olacak" değerlendirmesinde bulundu.