Bakan Yardımcısı Metin Türkmenistan Gümrük İdaresi Heyetiyle Bir Araya Geldi

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkmenistan Devlet Gümrük Servisi Başkan Yardımcısı Begenç Annaçariyaroviç Gazakov ve Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Ata Serdarov ile bir araya geldi.

18 Kasım 2013

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih MetinTürkmenistan Devlet Gümrük Servisi Başkan Yardımcısı Begenç Annaçariyaroviç Gazakov ve Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Ata Serdarov ile bir araya geldi. Metin'in makamında gerçekleşen toplantıda Müsteşar Yardımcısı Remzi Akçin ile AB ve Dış ilişkiler Genel Müdürü Hasan Köseoğlu da hazır bulundu. 

“Biz her ortamda Türkmenistan’ın desteğini alıyoruz. Bu yüzden de Türkmenistan’ın gümrük alanında istediği tüm yardımı yapmaya hazırız” diyen Bakan Yardımcı Metin, geçtiğimiz süreçte Türkmenistan’ın gümrük kapılarını modernize ettiğini, yapılan bu görüşmelerin de ilerleyen süreçte yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağını düşündüğünü söyledi.

Türk Gümrük İdaresi olarak gümrük işlemlerinin daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapılması adına yeni uygulamalara geçildiğini ifade eden Metin, Türkmenistan’ın önemli bir transit güzergahta bulunduğunu, bu yüzden ticaret yollarının kavşak noktasında bulunan bu ülkenin büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Metin, Türk Gümrük İdaresi’nin önemli merkezlerinden biri olan Ankara Lojistik Üssü’nün, Türkmenistan’ın modernizasyon sürecinde model olabileceğini, buradaki işleyişin takip edilmesinin faydalı olacağını belirtti.

İpekyolu güzergahında bulunan ülkelerin katılımıyla gerçekleştirilen ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın öncülüğünde başlatılan İpekyolu Forumu’nun, bölgeye verilen önemin bir göstergesi olduğunu söyledi.

İpekyolu Projesi’nin İpekyolu güzergahında bulunan ülkelerin kolay ticaret yapmasını amaçladığını ifade eden Metin, Türkmenistan’ın da bu projeye katılmasıyla bu rotanın daha geniş bir coğrafyaya hitap edeceğini ve projeye önemli katkısının olacağını ifade etti.  


AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Köseoğlu da İpek Yolu Girişimine Türkmenistan tarafından destek verilmesi halinde, hem Hazar Denizi üzerinden hem de İran üzerinden Türkmenistan’ın bir transit ülkesi olarak öneminin artacağı belirtti. Köseoğlu, Türkmenistan’ın girişime destek vermesinden duyulacak memnuniyet dile getirdi.