Bakan Yazıcı, A Haber'in Canlı Yayın Konuğu Oldu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye’de yaşanan iç karışıklıkla birlikte yaşanan gelişmeleri değerlendirdi ve Türkiye Gümrüklerindeki güvenlik önlemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu

04 Eylül 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye’de yaşanan iç karışıklıkla birlikte yaşanan gelişmeleri değerlendirdi ve Türkiye Gümrüklerindeki güvenlik önlemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Suriye’deki olaylarla birlikte alınan önlemlerin üst düzeye ulaştığını ifade eden Bakan Yazıcı, Suriye ile 910 km kara sınırımız olduğunu, bu sınırlardan giriş çıkışın güvenli bir şekilde gerçekleşmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Suriye’deki olaylar başlamadan önce iki ülke arasındaki yıllık ticaretin 2,5 Milyar Dolar olduğunu söyleyen Bakan Yazıcı, bu ticareti geliştirmek için yüksek düzeyde stratejik iş birliği toplantısı yapıldığını hatırlattı. “Bu rakamı 5 Milyar Dolara yükseltmeyü hedefliyoruz. Ancak  yaşanan olaylarla birlikte iki ülke arasındaki ticari faaliyet azaldı. Bunun 500-600 Milyon Dolar’a kadar düştüğünü gözlemledik” diyen Bakan Yazıcı, “Cilvegözü’ndeki ara bölgede, Suriye’den gelen kamyon ve tırlar, aktarma suretiyle ticaret yapıyorlar. Bu faaliyet halen devam ediyor” diye konuştu.


Radyasyon Ölçüm Cihazları Bölgede
Bakan Yazıcı, Suriye’de kimyasal maddelerin kullanımından dolayı Türkiye açısından büyük risk taşıdığını söyleyen, radyasyon ölçüm cihazlarıyla gerekli güvenlik önlemlerinin sağlandığını söyledi. Bakan Yazıcı, “Bizim dış politikamızın temelinde ve merkezi insan haklarına saygı vardır. Dolayısıyla Suriye ile olan sınırımızda bulunan gümrük kapılarını herhangi bir şekilde kapatmayı, burada verdiğimiz hizmeti durdurmayı düşünmüyoruz” diye konuştu. 

Kaçağın Her Türlüsünü Önleyeceğiz
Suriye’de yaşanan olaylar, akaryakıt kaçakçılığı, gümrük kapılarındaki son durum gibi birçok konuda açıklama yapan Bakan Yazıcı, Gümrük ekiplerinin daha donanımlı hale gelmeleri için mesleki eğitime büyük önem verildiğini söyledi.
Yazıcı, son yıllardaki en büyük yakalama operasyonunun Kapıkule ve Hamzabeyli Gümrük Kapılarında gerçekleştiğini hatırlattı.

İthal Kırtasiye Malzemeleri Mercek Altında
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2011 yılından itibaren denetlemelerin Bakanlığımız tarafından yapıldığını ifade etti. Yazıcı, "Bu denetlemelerde, kullanım açısından sakıncalı gördüğümüz birçok malzemeye ulaştık. Geçen yıl yaptığımız denetleme neticelerinde, bu oranın %50 azaldığını gördük” diye konuştu.

Neler Yapıyoruz?
Tüketici sağlığı açısından risk teşkil ettiği tespit edilen eşyaları ithal eden firmalara yaptırımlar uygulandığını söyleyen Bakan Yazıcı, bu malzemelere el konulduğunu söyledi. “Gençliğimizi ve insanımızı koruma noktasında etkin bir piyasa gözetimi ve denetimini eğitim ve öğretim yılı öncesinde gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında yıl içerisinde piyasa gözetimi ve denetim çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.