Bakan Yazıcı Adana Ticaret Borsası 100. Yıl Ödül Töreni’nde Konuştu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı Adana Ticaret Borsası 100. yıl ödül töreninde yaptığı konuşmada, borsaların, reel ekonominin ve rekabetçiliğin gelişmesi bakımından son derece işlevsel kurumlar olduğuna dikkati çekti.

24 Nisan 2014

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati YazıcıCumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı Adana Ticaret Borsası 100. yıl ödül töreninde konuştu.

Borsaların, reel ekonominin ve rekabetçiliğin gelişmesi bakımından son derece işlevsel kurumlar olduğuna dikkati çeken Yazıcı, tarihi yapısal olarak bu tür oda faaliyetlerinin geçmişinin eskiye dayandığını, Ahilik kültürüyle bağlantısı bulunduğunu anlattı. Yazıcı, Türk ekonomik hayatı içerisinde 113 borsa bulunduğunu bildirdi.
 
Türkiye'de 2002'de 110 borsa bulunduğunu ve bunların faaliyetlerinin tamamının parasal değerinin 17 milyar 200 milyon lira olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, borsa sayısının 113'e çıktığını ve borsaların sağladığı ekonomik değerin 126,5 milyar liraya çıktığını kaydetti.
 
Dünyanın değiştiğini, ekonomik enstrümanların hızla ve rekabetçi anlayışla geliştiğini dile getiren Hayati Yazıcı, şunları söyledi:
 
"Elbetteki borsalarımızın bu önemli işlevlerini icra edebilmesinin en temel faktörlerinden birisi borsa faaliyetlerinin gerçekleştirileceği mekanlara sahip olması. Bu bakımdan değerlendirildiğine Türkiye'de 113 borsanın sadece 3'te 1'i borsa salonu dediğimiz salona sahip. Bu da tam kapasite açısından bakıldığında verimli konumda değil. Bunları gerçekleştirmeliyiz. Bu alanda hükümetimiz gerçekten Türkiye ekonomisi ile borsa faaliyetlerini son derece önemsemekte ve bu alanda eksikleri gidermek üzere ürün ihtisas borsacılığı ve lisansi depoculuğu desteklemek suretiyle Türkiye coğrafyasında yaygın bir hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor."
 
Yazıcı, yakın tarihte ürün ihtisas borsacılığını da faaliyete geçireceklerini belirterek, şöyle devam etti:
 
"Şuana kadar lisansi depoculuk faaliyetini icra etmek üzere 4 dolayında şirket başvuruda bulundu, işlemleri devam ediyor. İhtisas borsacılığı yapmak üzere 9 borsayı Türkiye genelinde yetkilendirmiş bulunuyoruz. İnşallah bunları açacağız ve hep birlikte ekonomik aktivite ve derinlik itibariyle yöneldiğimiz Afrika, Ortadoğu alanlarının ihtiyaçlarını da gözetmek suretiyle kapasitemizi hem beşeri kaynak olarak hem de altyapı olarak sonuna kadar kullanma imkanımızın olduğunun altını bir kez daha çiziyorum. Bu hedefler, çalışmalar sayesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılında 500 milyar dolarlık ihracat, kişi başına 25 bin dolar gelir ve dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına gireceğiz. Ekonomik hayatın aktörleri sizlersiniz. Biz de hükümet olarak önünüzdeki engelleri kaldırıyor, sizin rekabet gücünüzü artırıcı düzenlemeleri ve uygulamaları devreye sokuyoruz."
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, konuşmasının ardından 2012 yılı ISO ikinci 500 listesine giren bazı sanayicilere ödüllerini verdi.