Bakan Yazıcı Amerikalılara Ahiliği Anlattı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Başkanı Myron Brillant ile beraberindeki heyetini kabul etti.

02 Ekim 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ve Uluslararası İlişkiler Başkanı Myron Brillant ile beraberindeki heyeti kabul etti.

Bakan Yazıcı, TOBB sosyal tesislerindeki kabulde, ahilik kültürüyle ilgili bilgiler verdi. Ahilik teşkilatının dünyada kurulmuş olan ilk meslek örgütlenmesi olduğunu ifade eden Yazıcı, ahiliğin, iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin ve bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen olduğunu kaydetti.

- "Bacıyan-ı Rum tarihte kurulan ilk kadın teşkilatıdır”

Anadolu kadınının ahilik teşkilatı içinde aktif olarak rol aldığını dile getiren Bakan Yazıcı, ahi Evran-ı Veli'in eşi Fatma Hanım'ın, kadınların ahilik ilkeleri çerçevesinde bir araya geldiği ve iktisadi faaliyetlerde bulunduğu Bacıyan-ı Rum teşkilatını kurduğunu söyledi.

Bacıyan-ı Rum Teşkilatının, ahiliğin kadın kolları ve tarihte kurulan ilk kadın teşkilatı olduğunu belirten Yazıcı, önceleri Kayseri'de Ahi Evran tarafından kurulan sanayi sitesinde işlenen derilerin artık yünlerini değerlendirmek için bir araya gelen kadınların; ahilerle birlikte eğitim gördüğünü ve siyasi, iktisadi, dini birçok alanda faaliyet gösterdiklerini anlattı. Yazıcı, Anadolu kadınları birliği denilebilecek Bacıyan-ı Rum'un; yetim, kimsesiz genç kızları himayesine aldığını ve eğitimlerinden ev bark sahibi olmalarına kadar yardımcı olduğunu ifade etti.

12. yüzyılda Anadolu kadınlarının, Baciyan-ı Rum adıyla örgütlenerek, sosyal hayata serbest ve görünür bir biçimde katıldığını vurgulayan Yazıcı, kendilerine ait işyerlerinde, belirli bir disiplin ve iş ahlakı ile çalışan Bacıyan-ı Rum kadınlarının sosyal ve kültürel hayata oldukça büyük katkıları olduğunun altını çizdi.

Dünyadaki ticari disiplin, esnaf-sanatkar örgütlenmesi anlamındaki en eski oluşumun Anadolu'da, Ahi Evran-ı Veli tarafından oluşturulduğunu ifade eden Yazıcı, tüketici haklarını koruma, piyasaya sunulan malın kalitesini ve fiyatını adil olarak düzenleme gibi toplumsal refahın korunmasına katkı sağlayacak çok önemli bir uygulamanın bu topraklarda doğduğunu vurguladı.

- Türkiye-ABD ilişkileri

Bakan Yazıcı, Türkiye-ABD ilişkilerinin 18. yüzyıla kadar uzandığını, iki ülke arasında 200 yılı aşkın bir süredir dostluk temeline dayanan bir birlikteliğin olduğun kaydetti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak, bakanlığın yetki ve sorumluluk alanı içerisinde Amerikan iş dünyasıyla birlikte yürütülen önemli çalışmaları olduğunu ifade eden Yazıcı, 2011 yılında Washington’a bir ziyaret gerçekleştirdiklerini, bu ziyaret kapsamında Amerika İç Güvenlik Bakanı Ve Gümrük İdaresi Başkanı ile görüşmeler yaptıklarını hatırlattı. 

Bunun yanı sıra İç Güvenlik Bakanı Napolitane ile Türkiye'de de bir görüşme yaptıklarını ve iki ülke arası ilişkilerin geliştirilmesi bağlamında 7 ana başlık altında çeşitli konuları görüştüklerini belirten Yazıcı, görüşülen konuların başında  yetkilendirilmiş yükümlü (AEO) uygulaması olmak üzere, fikri ve sınai hakların korunması anlamında işbirliği, hak güvenliğinin sağlanması, gümrük çalışanlarının eğitimi, gümrük akademilerinin kurulması, sahte belgelerin tespitine yönelik işbirliği, bütünleştirilmiş sınır güvenliği konusunda bilgi alışverişinin sağlanması ve yolcu güvenliği gibi konuların geldiğini bildirdi.