Bakan Yazıcı Antalya'da Hal Kayıt Sistemini Tanıttı

Bakanlığımız tarafından Antalya'da düzenlenen Hal Kayıt Sistemi Tanıtım Toplantısı Bakan Hayati Yazıcı'nın konuşmasıyla başladı.

11 Haziran 2014
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Antalya'da düzenlenen Hal Kayıt Sistemi Tanıtım Toplantısına katıldı.Bakan Yazıcı toplantıda yaptığı konuşmada , yaklaşık 75-80 milyar liralık bir sektör olan yaş meyve ve sebze ticaretini düzenlemek amacıyla 5957 sayılı yeni Hal Kanunu çerçevesinde Hal Kayıt Sisteminin oluşturulduğunu söyledi.
 

Sistem ile tarladan sofraya, üretimden satışa ve tüketiciye erişimine kadar sebze ve meyve sektörünün tüm aşamalarının kayıtlı hale geleceğini anlatan Yazıcı, teknolojik ve bilişim olanakları hazırlanarak uygulamaya konulan sistemin başında bazı aksaklıklar olabileceğini, yaşanan aksaklıkların da zaman içinde çözüleceğini kaydetti.

Yazıcı, "Bu sistemi birlikte başarıya ulaştıracağız. Bizim çabamız, gayretimiz bu. Bu başarıya ulaşınca herkes kazanacak. Üreticinin ürettiği ürün kamyonlara yüklenip yollara dökülmeyecek, çöplüklere atılmayacak. Üretici de komisyoncu da emeğinin karşılığını alacak" diye konuştu.

Sistemle ilgili rehberlik yapacak ve sistemi denetleyecek kurumun Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olduğunu kaydeden Yazıcı, görevini yerine getirmeyenlere de ağır yaptırımlar uygulanacağını bildirdi.

- Her Domatese Ayaş Domatesi Denilmeyecek
Yeni Hal Kanunu ile üreticinin üzerindeki hal rüsumu yükünün kaldırıldığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, üreticinin bundan sonra hal rüsumu ödemeyeceğini, komisyoncunun ödeyeceğini dile getirdi.

Belediyelerin tahsil edilen rüsumu paylaşımına ilişkin de kriterler getirildiğini ifade eden Yazıcı, bu paylaşımın hiçbir çekişmeye mahal vermeden tamamen elektronik ortamda yapılacağını söyledi.

Yeni hal kayıt sistemi ile ürünlerin künyesinin olacağını kaydeden Yazıcı, şöyle konuştu:
"Satın almak için tedarikçiye gittiğinizde ihtiyacınız olan domatesi alırken künyesine bakacaksınız. Nerede üretilmiş, ne zaman hasadı yapılmış, tüm bunları göreceksiniz. Ürünün künyesi olacak, bunu ileride çok daha yaygın hale getireceğiz. Künyeyi aslında renkli çıkaracaktık ama maliyet artmasın diye siyah-beyaz yaptık. İleride bu belki barkoda dönüşecek. Artık hiçbir satıcı her domatesi Ayaş domatesi diye satamayacak veya her portakala Finike portakalı, Anamur muzu diyemeyecek. Çünkü künye olacak. Künyeyi değiştirirse ne olur? Cezası 6 bin liradan başlıyor. Künye koymamak ya da farklı koymanın idari yaptırımı 6 bin lira. Bu alanda bugüne kadar var olan sorunları, kayıtdışılığı, tarladan sofraya inşallah hem üretici hem de bu işin ticaretini yapanlar hak kuralları içerisinde hak ettiklerini alacaklar. Tüketici de kaliteli, hijyenik, standardı belirlenmiş meyve ve sebzeye güven içinde erişebilecek."
- İmaj Değişecek
Eskiden gümrükçülere hep farklı bakıldığını, fakat bugün gümrükçülerin imajının önemli ölçüde değiştiğini kaydeden Bakan Yazıcı, hal, toptancı imajını da yeni sistemle değiştireceklerini söyledi.

Yazıcı, "Bu alanda da var olan şüpheleri ortadan kaldıracağız. Özellikle çöpe attığımız meyve ve sebzenin kurtarılmasını sağlayacak olan ambalajlama ve nakliye standartlarıdır" diye konuştu.

Ürün standardına ilişkin çalışmaların aslında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapıldığını ifade eden Yazıcı, söz konusu bakanlıkla bir protokol imzalayarak, meyve ve sebzeyle ilgili standart belirleme işlemlerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütüleceğini bildirdi.

- Türkiye'nin Büyüme Rakamları
Türkiye'nin bulunduğu coğrafyaya bakıldığında ekonomik büyümelerin ya düşük ya da eksilerde olduğunu ifade eden Yazıcı, Türkiye'nin büyüme hedeflerinin bazı uluslararası kuruluşlar tarafından yüzde 3, yüzde 2,5 şeklinde revize edildiğini, ancak 2014 yılı ilk çeyreğinde Türkiye'nin yüzde 4,3 büyüdüğünü kaydetti.

Yazıcı, "Bu başarı sizin başarınız, hepimizin başarısı. Türkiye, bütün bunları yaparken kendi gücüne, insanına güveniyor. Büyük yatırımlar projelendiriyoruz. Dünyanın en büyük havalimanını inşa ediyoruz. Marmaray 150 yıllık rüya. Gezmediyseniz mutlaka gidin. İstanbul'a gittiğinizde Marmaray'dan geçin ve Türkiye Cumhuriyeti ile övünün" dedi.

Yatırımların önünü açarak, ekonomiyi güçlendirerek, rekabet gücünü artırarak, üretilen ürünleri çöpe değil tüketiciye ulaştırarak, fazla üretimini dünya pazarlarına sunarak ülkeyi büyütmeye çalıştıklarını anlatan Yazıcı, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ancak böyle ulaşabileceğini kaydetti. Yazıcı, "Daha fazla kazanacaksınız, daha fazla vergi ödeyeceksiniz. Türkiye'yi 2023'e öyle taşıyacağız. Bazıları için hayal, oturursan senin için de hayal. Hayalci olmayacaksınız ama hayal edeceksiniz. Çünkü hayal hedeftir, vizyondur" diye konuştu.

- Perakende Ticaretin Düzenlenmesi
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısını yaklaşık iki yıla yakın süre çalışarak hazırladıklarını da bildiren Yazıcı, bakanlık tarafından hazırlanan taslağa son şeklini verdiklerini ve Başbakanlık'a sevkettiklerini söyledi. Taslağın önümüzdeki süreçte Bakanlar Kurulu gündemine taşınmasını ümit ettiğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı, buradan da Meclis'e gitmesini sağlayacaklarını kaydetti. Yazıcı, söz konusu tasarının bu yılın sonuna kadar yasalaşmasını hedeflediklerini de bildirdi.

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın bir çerçeve kanun olacağını da dile getiren Yazıcı, konunun "mecelle" gibi her alanını detaylandırarak düzenlenmesinin doğru olmayacağını ifade etti.