Bakan Yazıcı ASO’nun İftar Yemeğine Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ankara Sanayi Odası'nın Rixos Otel'de düzenlediği iftar yemeğine katıldı.

26 Temmuz 2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ankara Sanayi Odası'nın Rixos Otel'de düzenlediği iftar yemeğine katıldı.
Yazıcı,  burada yaptığı konuşmada, dünyadaki 7,5 milyar insandan 1-1,5 milyarının günde 1 doların altında gelirle yaşamak zorunda kaldığını belirterek, Türkiye'de son yıllardaki atılımla günlük 1 doların altında geçinmek zorunda olan bir insanın kalmadığını söyledi.
Yazıcı, yaptıkları düzenlemelere sürecin aktörlerini de dahil etmeye özen gösterdiklerini ifade ederek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başta olmak üzere görüşünü aldıkları kurumlarla Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda bunu başarıyla uyguladıklarını kaydetti.
Ticaret halklar arasında yapılan bir iş olduğu için Suriye'ye bir ambargonun söz konusu olmadığını vurgulayan Yazıcı, şöyle konuştu:
''Ambargo diye bir şey aklımızın ucundan geçmez. Halklar ve tüccarlar arasında sorun yok. Ticaretin yapılabilmesi için güvenliğin sağlanması gerekir. Güvenlik her şeyin başı. Ayın 17'sinden itibaren başta Cilvegözü, Karkamış ve Öncüpınar sınır kapıları, 'Özgür Suriye Ordusu' olarak nitelendirilen kesimin kontrolüne geçti. Bunun ardından da gümrük işlemlerinin yapılması imkansız hale geldi. Sadece onlar değil, Suriye'de birtakım menfaatler sağlamak isteyenler de yağma ve terörist faaliyetlerine başlamışlar. Gümrük işlemlerinin yapıldığı üniteleri de tahrip etmişler. Bu sebeple bu üç kapıdaki gümrük işlemleri yeniden düzenlenmiştir. 'Bütün kapılar kapanmış, ambargo uygulanıyor' diye bir şey yok. Yayladağ ve Akçakale gümrük kapılarımızda faaliyet sürdürülüyor. Güvenliği dikkate alarak böyle bir düzenleme yaptık.''
Yemeğe, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ile davetliler katıldı.