Bakan Yazıcı Başkanlığında "Ticaret Zirvesi" Yapıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyeti makamında kabul etti.

15 Şubat 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyeti makamında kabul etti.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Tüm Sanayiciler ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Hasan Sert, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ve Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca’nın katıldığı toplantıda, çeşitli konularda görüş alışverişi yapıldı.
Türkiye’deki ticarete yön veren kuruluşların temsilcileri ile Bakanlık makamında bir araya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, son dönemde ticaretin gündeminde büyük yankı uyandıran Nace kodlaması ve oda-borsa seçimleri gibi konuları değerlendirdi.
Bakan Hayati Yazıcı, Nace Kodlaması ile ilgili olarak; “Nace Projesi mükemmel bir proje. Nace çalışması, Türkiye'de ticari hayatımızın mükemmel bir veriye kavuşturulması çerçevesinde değerlendirdiğimizde devrim niteliğinde bir çalışma.” dedi.
“Toplumların başarılı olması, sektörlerin hedeflerine ulaşması için değişik etkenler var, ancak hangi işletmenin ne yaptığının biliniyor olması son derece önem teşkil ediyor. Ticari hayatın içerisinde odaların oluşturulmasında üye olarak, delege olarak yer alacak bireylerin ne ürettiklerinin, ne yaptıklarının biliniyor olması gerekiyor. Bundan sonra ''Gel seni şu grupta kaydedeyim, sizin birader var ya o da şuraya gitsin' yaklaşımı bitmiştir.” diye konuşan Yazıcı“Ölçüsü olmayan bu düzenleme dönemi bitti. Herkes bu kodlamaya göre, hangi grup, hangi kategoride yer alacağı, hangi sektörde delege olacağı, oy kullanacağı bu çalışmayla artık belirledik. Hiç kimse bunu başkalaştıramaz. İsim vermeyeyim, 'Falan yerde üye kaydı yapılıyor, seçimleri etkilemek için muazzam bir çalışma var. Sen de onun içerisinde misin, nereden biliyorsun? Artık bunlar olmayacak.” dedi.
Nace kodlamasının önemine vurgu yapan Yazıcı, iş dünyasının önemli yapıları, ticaret odaları, sanayi odaları, deniz ticaret odaları, ticaret borsalarının seçimlerinin şeffaf, herkesin pozisyonu neyse o pozisyona uygun yerde görev almak üzere gerçekleştirileceğini ifade etti. Seçimlerin güvene dayalı bir zemine oturtulacağını söyleyen Yazıcı“İşte Nace, bunu önemli ölçüde sağlayan bir proje. Bu çalışmanın bitimiyle seçimler aynı zamana çakışsaydı büyük bir spekülasyon olacaktı. 'Niye bitirilmedi', 'Birileri mi kayrıldı' diye. Hiç bu tür şeye mahal vermeyelim dedik. Bu projenin hayata geçirilmesi bakımından önemli sonuçlara yol açacak diye düşündük ve Bakanlar Kurulu'ndan bu kararı çıkardık. Oda ve borsa seçimlerini 3 ay süreyle erteledik.'' diye konuştu.
Nace Kodlaması Sonucu Kesinleşmiş Olan Listelerin Hem Elektronik Ortamda İlgililere Gönderilecek, Hem de Kendilerine Teslim Edilecek
Bakan Yazıcı, yakın tarihte yapılacak olan oda seçimlerine ilişkin, “TOBB Seçimlerinde güven ve istikrar ortamını sağlayacak proje Nace’dir. Muhatabımız birbirleriyle konuşurken, kafamızda kuyruğu birbirine değmeyen tilkiler dolaştırmazsak hem sağlıklı yapılar oluştururuz, hem kendimiz rahat ederiz hem de Türkiye'nin kültürel zenginliğine katkıda bulundururuz.” dedi.
 
Yazıcı, Nace Uygulamasına Tepkilerle İle İlgili Sorulara Açıklık Getirdi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Nace kodlamasıyla ilgili medyada çıkan haberlere ve uygulamaya gösterilen tepkilere ilişkin olarak da şunları söyledi. “NACE uygulamalarına tepkilerle ilgili olarak şunları söyleyebilirim. Arkadaşlarımızın bilgi eksikliği olabilir. İnsanın bilmediğine karşı saldırıya geçmesi bilgece bir tutum değil.Nace olarak bilinen kodlama çalışması Türkiye'nin en önemli projelerinden biri. 2005 yılında çalışmalarına başlanan Nace uygulamasından önce şirketlerin faaliyet alanlarının tespitinde önemli sıkıntılar yaşanıyordu. Nace kodlaması dünyada dikkate alınan, gelişmiş ülkelerin uyguladığı bir kodlamadır. Uygulamanın nasıl yapılacağına ilişkin yasalar ve yönetmelikler mevcut. Nace kodlaması, ekonomik hayatın tüm aktörlerini kapsayan bir çalışmadır. Sürecin duyuru döneminde 18 bin itiraz oldu. İtirazlardan 15 bini kabul edilip düzeltildi. 3 bin itiraz da reddedildi.”
Türkiye'de Bu Alandaki Sıkıntıları Tasfiye Edecek, Bir Dönüşümü Gerçekleştirecek Devrim Niteliğinde Bir Proje
Nace'ye konu olan faaliyet alanlarının gruplandırmalarını TOBB’un yaptığını söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı“Yeterli sayıyı oluşturmayan faaliyet alanları ile ilgili ya dikey ya da yatay birleştirme oldu. Türkiye'de bu alandaki sıkıntıları tasfiye edecek, bir dönüşümü gerçekleştirecek devrim niteliğinde bir proje. Bunun sarsıntısı olur, olacak. Alışkanlıklarını terk etmek istemeyen kesimler tepki verecek. Nace Projesi alışkanlıkları, hukuk dışı uygulamaları deviriyor. İnsanların yaptıkları faaliyete uygun olmayan yapay pozisyonlarım değiştirdiği için bir takım yerlerden ses çıkıyor.” dedi.
“Nace Kodlaması Çalışması Türkiye'nin Prestijli Projelerinden Bir Tanesidir”
“Bu çalışma yapılmadan önce Türkiye'de oda seçimleri tamamen oda başkanlarının inisiyatifinde, dilediği şekilde gruplar oluşturup, dilediği şekilde meclis üyelerini belirleme şeklinde sürdürülüyordu. Nace kodlaması demek, bu alanda faaliyet gösteren aday olacak ya da seçmen olarak oy kullanabilecek kişilerin statülerinin reel durumlarına uygun olarak belirlenmesi ve ona göre kodlanması demektir.” diyen Yazıcı, konuşmasını şöyle bitirdi. “Bu kodlamayı yapan sadece bir birim değil, TOBB da değil. Bu kodlama, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın uzun süreli çalışmasına dayalı TÜİK'in katkısı ile aynı zamanda SGK'dan da bazı alanlarda verilerin paylaşılması suretiyle, Bakanlığımızın da talimatları doğrultusunda yapılmış bir çalışmadır."