Bakan Yazıcı: Bulgaristan'daki Eylem Ticaretimizi Tıkadı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bulgaristan'da taşıma alanında faaliyet gösteren firmaların hukuk dışına çıkarak seyahati, taşıma özgürlüğünü ortadan kaldıracak şekilde bir eylem içerisine girmesinin ticareti tıkadığını söyledi.

18 Mayıs 2013

Kapıkule Ziyareti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bulgaristan'da taşıma alanında faaliyet gösteren firmaların hukuk dışına çıkarak seyahati, taşıma özgürlüğünü ortadan kaldıracak şekilde bir eylem içerisine girmesinin ticareti tıkadığını söyledi.
Komşu ülkelerdeki nakliyecilerin uluslararası yolu trafiğe kapatarak boykot yapmaları Türk firmaları zor durumda bırakıyor. Bu kapsamda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı incelemelerde bulunmak üzere Kapıkule Gümrük Kapısı'na geldi.
Edirne Vali Yardımcısı Nedim Irmak tarafından karşılanan Bakan Yazıcı, Bulgaristansınırına en yakın nokta olan VIP salonunda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
KAPIKULE TÜRKİYE'NİN AVRUPA'YA AÇILAN KAPISI
Kapıkule'nin Türkiye'nin Avrupa'ya açılan ve yoğun olarak hizmet veren gümrük kapılarından birisi olduğunu belirtenYazıcı, taşımacılık alanında Avrupa Birliği ile değişik anlaşmaların yapıldığını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, "AB ülkeleri arasında uygulanan Transit Taşıma projesini de imzalamıştık. Türkiye bu proje ile AB üyesi gibi davranan ülke haline geldi ve 1 Aralık 2012 tarihinden itibaren transit taşımacılığı işletiyoruz. Bunda taşıma kolaylığı, teminat güvencesi, teminat sağlamada kolaylık, kontrol, gümrük idarelerinin uyumu var. Taşımacılığın önemi, kontrolü, takibi, geçişler son derece önemli. Ürün güvenliği bakımından önemli, taşımanın sevk edilmesinde kontrolü, takibi önemli." dedi.
Avrupa ile geliştirilen taşımacılık işlerinde iki ülke arasında taşımacılık yapılıyorsa "tek belge", taşımacılığın transit şeklinde gerçekleşmesi halinde ise üçüncü ülkeyi ilgilendiren belgenin de sunulduğunu ifade eden Yazıcı"Nisan ayında Ulaştırma Bakanlığı'nın mevzuata uyumu yaklaşımları üzerine uygulayıcı bakanlık olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da bu uygulamayı mevzuata uygun doğru bularak hayata geçirmiş bulunuyor. Nedir buradaki fark? Taşıma, Bulgaristan'dan yükü alıpTürkiye'ye geliyorsa veya Türkiye'den alıp Bulgaristan'a gidiyorsa burada tek taşıma belgesi düzenleniyor. Ama, Türkiye'den yükü alıp Bulgaristan'dan başka bir ülkeye Almanya'ya gidiyorsa, Avusturya'ya gidiyorsa üçüncü ülkeye gittiğine daire taşıma belgesi olması lazım. Bulgaristan'da aldığı yükü Türkiye üzerinden başka bir ülkeye götürüyorsa da bu belgeyi almak zorunda. Bu uygulama hukukidir. Bu uygulamaya karşı Bulgaristan'da, bir de yönetim boşluğu dolayısıyla bana aktarılan bilgilere göre, taşıma alanında faaliyet gösteren bazı firmalar tamamen hukuk dışına çıkarak, seyahati, taşıma özgürlüğünü ortadan kaldıracak şekilde bir eylem içerisinde." diye konuştu.
BULGARİSTAN AB ÜYESİ
Komşu Bulgaristan'ın kamu düzenini tesis etmekle yükümlüğünü dile getiren Bakan Yazıcı, "Siz hakkınızı, hukukunuzu ararsınız, ulusal ölçekte ararsınız, uluslararası ölçekte ararsınız AB nezdine taşırsınız. Bulgaristan'da bildiğiniz gibi AB ülkesi. Bizde Gümrük Birliği üyesi ve uygulayan bir ülkeyiz. Biz bu yollara başvurmadan, tamamen fiili bir durum oluşturmak suretiyle buradaki ticari trafiği tıkamış bulunuyor. Tabii bundan çok büyük zarar gören bizim taşımacılarımız, bizim tüccarımız, sanayicimiz. Üçüncü ülke taşımacılığında, ayrı bir taşıma belgesi almamak suretiyle yapılan taşımacılık Türk taşımacılığı aleyhine gelişmiştir. 2012 yılında 45 bin taşıma yükünü Bulgar plakalı araçlarla taşınmış.12 bin taşıma yükünü Türk plakalı araçlar taşımış. Arada da büyük bir mesafe olduğu ortada. Bu kargaşayı ortadan kaldırmak içi Ulaştırma Bakanımız, Salı günü Bulgar Ulaştırma ile görüşecek. Sektör temsilcileri de önümüzdeki hafta bir araya gelecekler. Biz ay sonuna kadar başlattığımız hukuka uygun olan süreci eski şekle dönüştürdük. Mayıs ayı sonuna kadar erteledik. Ümit ediyorum ki Mayıs ayı sonuna kadar bir mutabakat sağlanır." açıklamasını yaptı.
'SORUNU ÇÖZERKEN İNATLAŞMAYA GİTMEYİZ'
"Biz bütün sorunları çözerken kendimize özgü yöntemler uygularız." diyen Bakan Yazıcı"Sektörle oturup konuşur tartışırız. Hiçbir zaman inatlaşmaya girmeyiz. En zengin ortam diyalog kanallarının açık tutulmasıdır. Biz bu uygulamayı ay sonuna kadar öteledik dememizin amacı şu, herkes otursun konuşsun, saçını önüne döksün. Ak mı kara mı görsün. Geri adım atmak mıdır, değil midir biz ona hiç bakmayız. Biz önümüze, doğrultumuza bakarız. Doğru yaptığımız doğru, Bunu da arkadaşlarımızla oturduk istişare ettik. Ay sonuna kadar öteleyin diye sözlü talimat verdik. Pazartesi yazılı talimat gelecek. Olay bundan ibarettir." şeklinde konuştu.