Bakan Yazıcı Çanakkale'de

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Tüccar vatandaşların, tacirlerin, esnafın Türkiye'den satın aldığı ürünleri, gümrük kapılarından gümrük hizmetleri almak suretiyle Suriye'ye geçişlerini, Suriye plakalı araçlarla yapabilmelerine imkan sağlıyoruz'' dedi.

21 Kasım 2012



Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Tüccar vatandaşların, tacirlerin, esnafın Türkiye'den satın aldığı ürünleri, gümrük kapılarından gümrük hizmetleri almak suretiyle Suriye'ye geçişlerini, Suriye plakalı araçlarla yapabilmelerine imkan sağlıyoruz'' dedi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre ve Fuar Merkezi ile ''Atatürk'ün Çanakkale Ziyaretleri Fotoğrafları'' ve ''17-18. Yüzyıl Çanakkale Gravürleri'' sergilerinin açılışını yapan Bakan Yazıcı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, ''Suriye gümrüklerinin bir kısmının PKK'nın eline geçtiğine yönelik haberler var. Bu konuda bir değerlendirme alabilir miyiz?'' sorusu üzerine Yazıcı, ''Suriye gümrüklerinin kimlerin elinde olduğunu bilemem''dedi.
Yazıcı, Suriye ile Türkiye'nin aşağı yukarı 900 kilometrelik bir kara sınırı olduğunu ifade eden Yazıcı, bu sınır üzerinde 8 tane gümrük kara hudut kapısının bulunduğunu belirtti. Onların çoğunun devre dışı olduğunu ve aktif olmadığını ifade eden Yazıcı, bunların hukuken açık, fiilen kapalı olduğunu bildirdi. Yazıcı, şöyle konuştu: ''Hukuken açık demek; ticari aktivitenin yapılması için güven ortamının oluşması halinde herhangi hukuksal bir düzenleme yapılmadan, hemen gümrük işlemlerinin hizmete sokulması anlamına gelir. Suriye'de mevcut kamu düzeninin bozulması, güvenlik sorunlarının var olması dolayısıyla Suriye ile olan gümrük kapılarımızda gümrük hizmetlerini biz durdurmuştuk. Suriye'den ülkemize giriş yapacak olan gerek, Suriye vatandaşları gerek üçüncü ülke vatandaşlarının ülkemize giriş yaparken, gümrük hizmetlerini giriş yaptıkları kapılardaki bakanlığımızın elemanları gerçekleştirmektedir.
Aynı zamanda, Suriye'de tüccar vatandaşların, tacirlerin, esnafın Türkiye'den satın aldığı ürünleri, gümrük kapılarından gümrük hizmetleri almak suretiyle Suriye'ye geçişlerini, Suriye plakalı araçlarla yapabilmelerine de imkan sağlıyoruz. Bu da hem Suriye'deki vatandaşların kamu düzeninin bozulmuş olmasıyla yani Suriye'de halk kesimi ile mevcut yönetimin silahlı güçleri arasında cereyan eden olaylar vesilesiyle elbetteki halkın yaşamını sürdürmesi bakımından, ihtiyaç duyduğu ürünleri Türkiye'den satın alabilmesi ve Suriye plakalı araçlarla Suriye'ye götürebilmesine yönelik, bu alanda hizmetlerini veriyoruz. Ama Suriye toprakları içerisinde gümrük kapıları herhangi grubun elinde mi? O guruplar ifade ettiğiniz şekilde nitelenen durumları bilmiyorum. Ama bunların çoğu spekülasyon olabilir. Çünkü Suriye'de, Özgür Suriye Ordusu, son zamanlarda Suriye Ulusal Kurtuluş Konseyi ismi altında yeni bir yapı oluşturdular. Merkezi yönetime karşı, mevcut Esed rejimine karşı direniş gösteren ve o durumun değişmesini isteyen tüm kesimleri temsil eden böyle bir yapı var. Dolayısıyla merkezi yönetim dışındaki alanların onların elinde olması gerektiğini düşünüyorum.''
-Gökçeada'ya gümrük kapısı açılması-
Yazıcı, bir gazetecinin ''Gökçeada'ya gümrük kapısı açılması'' yönündeki çalışmalara ilişkin sorusunu ise ''Gökçeada ile ilgili özel bir gümrük kapısı açma şeklinde değil, ama Gökçeada'ya giriş çıkışlarla ilgili gümrük hizmetlerini verecek çalışmaları sürdürüyoruz'' diye yanıtladı.
Ayvacık'tan Midilli'ye sınır kapısı açılması yönünde bir çalışmanın olup olmadığının sorulması üzerine de Yazıcı, ''Bu konu ile ilgili bilgiye sahip değilim. Arkadaşlarım notu alıyorlar'' dedi.
Yazıcı, ''dershanelerin kapatılması'' ile ilgili değerlendirme isteyen gazetecilere, sadece dershanelerin kapatılmasına yönelik değil, eğitim hizmetlerinin daha randımanlı, daha az masrafla yapılmasına yönelik çalışmaların olduğunu söyledi.
-İnsan kaçakçılığı-
Bakan Yazıcı, bir gazetecinin ''insan kaçakçılığının önüne geçilmesi'' için yapılan çalışmalara yönelik sorusunu ise şöyle yanıtladı: ''Gümrük kapılarından, gümrüklü alanlarda çok seri, zaman kaybına yol açmadan maliyetleri artırmadan çıkış ve girişi sağlamak, bu en önemli görev. Gümrüklerde her türlü kaçağı önleyeceksiniz. Kaçak insan olabilir, uyuşturucu olabilir, silah olabilir. Aklınıza ne gelirse bunu önleyeceksiniz. Her şeyi çok fiziki aramaya tabi tutarsanız, 'Niye bu kadar aranıyor?' eleştirisi ile karşılaşırsınız. Aramayı azaltırsanız 'Niye aranmadı gözden kaçtı?' denir. O dengeyi sağlayacaksınız. Bu anlamda da biz beşeri kaynağımızı çoğaltıyoruz, gençleştiriyoruz. Gümrük sahalarında kaçağın her türünü önlemek amacıyla teknolojinin imkanlarını devreye sokuyoruz. Özellikle uyuşturucu kaçakçılığında eğitimli köpekleri devreye sokuyoruz. Kaçak insan maalesef oluyor. Geminin herhangi bir yerine gizlenmiş. Transit geçiş yapan gemilerin gümrük işlemlerinin ne tür yapılacağı da mevzuatta belirlenmiş.''



 

  •  
  •  
  •