Bakan Yazıcı, Cilvegözü Patlaması İle İlgili Soruları Cevapladı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Cilvegözü'nde yaşanan patlamaya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.Bakan Hayati Yazıcı, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda, karşı kapısı olan Bab-el Hava Gümrük Kapısı'nın da hazır olması durumunda, bombalamadan önce olduğu gibi aktivitenin devam edeceğini belirtti.

14 Şubat 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Cilvegözü'nde yaşanan patlamaya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.Bakan Hayati Yazıcı, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda, karşı kapısı olan Bab-el Hava Gümrük Kapısı'nın da hazır olması durumunda, bombalamadan önce olduğu gibi aktivitenin devam edeceğini belirtti.
Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamaya ilişkin soruya Yazıcı, ''Sabah bölge müdürüm ile tekrar görüştüm. Cilvegözü'nde gümrük hizmetlerine daha önce planladığımız çerçevede, bazı kısıtlamalar getirmiştik. Bu çerçevede, oradaki gümrük idaremiz, personelimiz hazır durumdadır. Cilvegözü'nün karşı kapısı olan Bab-el Hava Gümrük Kapısı Suriye'de Özgür Suriye Ordusu olarak nitelenen kesimin elinde, onların yönetiminde, görüşmeler yapılıyor. Onlar da hazır olduklarını ifade etmeleri halinde ya da karşı kapıda giriş çıkışların sağlanmasının temin edilmesi halinde bu bombalamadan önce olduğu gibi oradaki aktivite devam edecek. Biz hazır durumdayız, bekliyoruz, görüşmeler devam ediyor'' yanıtını verdi.
Bakan Yazıcı, ''Şu anda kapılar açık mı?'' sorusunu da şöyle yanıtladı:
''Bizim kapı açık ama biz oradan yol verdiğimiz zaman karşıya da çıkış olması lazım. Açık dediğimiz sınırlı ölçüde faaliyet yürütülüyor. Biz hiçbir zaman kapıyı kapatmadık. Ana muhalefet partisi sayın Genel Başkanı 'kapı kapalıydı, nasıl oldu-' diye bir soru yöneltiyor. Biz Suriye ile olan kapılarımızın hiçbirini kapatmış durumda değiliz ama Suriye'de yaşanan iç kargaşa dolayısıyla güvenlik önlemi çerçevesinde kapılarımızda giriş çıkışı yeni bir düzene bağladık.''
Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çıkışı, Türkiye plakalı araçların çıkışıyla ilgili gümrük hizmeti vermediklerini kaydeden Yazıcı, şunları söyledi:
''Bunları durdurmuşuz ama Suriye'den Türkiye'ye gelecek Suriye plakalı araçlar, Suriye vatandaşları, 3. dünya ülkesi vatandaşların Türkiye'ye girişine pasaport, kimlik kontrolleri yapmak suretiyle gümrük hizmetlerini sürdürüyoruz. Hiçbir zaman kesintiye uğramadı. 'Araç nasıl giriyor, kapı kapalıydı' şeklindeki soru bu anlamda dayanaksız bir soru haline geliyor. Gümrük işlemleri rutin olarak bu çerçevede sürdürülüyor. Beklentimiz inşallah karşı tarafın da yani Bab-el Hava Gümrük Kapısı'ndan Türkiye ile ticareti o ara bölgede sürdürmeyi sağlayacak şekilde giriş çıkışlar sağlanacak.''


-''Daha önce önlem alınmadı da şimdi önlem alınıyor diye bir şey yok''
Bakan Yazıcı, zaten gümrük kapılarında önlemlerin bulunduğunu anlatarak, ''Kapılar öyle herkesin istediği gibi girdiği, çıktığı, boş bırakılmış bir alan değil. Oradan giren çıkan bütün işlemler kayıt altındadır. Nitekim, patlamayı yaptığı söylenen kişilerden biri de pasaportunu göstermek suretiyle Türkiye'ye giriş yapmış'' dedi.
''Farklı güvenlik önlemi alınacak mı?'' sorusuna da Yazıcı''Bunlar zaten yapılıyor. Orada hiç güvenlik yok anlamına gelmez. Orada öyle bir olay yaşadık. Ara bir bölge var. Ara bölgenin tabi güvenlik hizmetlerini yürüten askerdir, jandarmadır. Ama gümrüklerde gümrük muhafaza ekipleri yürütür. Oraya takviyeli bir araç gönderdik, görüntü yapabilecek, özellikle bomba. Bir tane de belki dedektör köpeği, yani bomba konusunda uzmanlaşmış, eğitimli iki köpeğimiz var, birini belki oraya kaydırabileceğiz'' şeklinde karşılık verdi.
''Daha önce önlem alınmadı da şimdi önlem alınıyor?'' diye bir şey olmadığını aktaran Yazıcı, ''Önlemlerinizi alır sürdürürsünüz ama onu aşan bir eylem olunca önlemlerinizi güçlendirir takviye edersiniz'' dedi.