Bakan Yazıcı CNN Türk'te Gündeme İlişkin Soruları Yanıtladı

Bakan Yazıcı CNN Türk'te Gündeme İlişkin Soruları Yanıtladı

06 Aralık 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, CNN Türk’te yayınlanan  ‘’Günlük’’  programına konuk oldu.

TBMM’de kabul edilen Yeni Tüketici Kanunu hakkında bilgi veren Yazıcı, Saynur Tezel’in gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.

Taraf Gazetesi’nin haberi ile gündeme gelen 2004 MGK kararlarının kamuoyu ile paylaşıldığı zamana dikkat çeken Yazıcı, haberin dershane tartışmalarının devam ettiği bir dönemde gündeme getirilmesini etik bulmadığını ve hükümeti yıpratma amacı taşıdığını söyledi. MGK’nın mevcut hükümet tarafından sivilleştirildiğini ve her ay olan olağan toplantı döneminin iki ayda bir olarak değiştirildiğini hatırlattı.

Saynur Tezel’in sorusu üzerine Anayasa Mahkemesinin tutuklu vekillerle ilgili kararını değerlendiren Yazıcı, hukuka güvendiğini ve ilgili davaların siyasi değerlendirmelerden arınması gerektiğini ifade etti.

İlerleyen günlerde uygulanması planlanan taksit sınırlaması ile ilgili soru üzerine Yazıcı, alışverişlerde taksit sınırlaması ile ilgili çalışmayı BDDK’nın yürüttüğünü ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak çalışmanın yakından takip edildiğini belirtti. Bakan Yazıcı,  ‘’ Tüketicinin geliriyle orantılı olarak harcama yapmasına ilişkin mekanizmaları devreye sokmak lazım. Ancak benim de bu uygulama esnafımızın ticari aktivitesini etkiler mi diye kaygılarım var ’’ dedi.

Yeni yasa ile temel hedefin tüketicinin korunması olduğunu dile getiren Yazıcı, 76 milyon nüfusu olan Türkiye’de 56 milyon kredi kartı olduğunu ve bu rakamı yüksek bulduğunu söyledi. Bakan Yazıcı, yeni kanun ile her bankanın kart aidatı almadığı bir kartı da tüketiciye sunmak zorunda olduğunu sözlerine ekledi.

Bakan Yazıcı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı’nın akademisyenlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, tüketici örgütlerinin de katkılarıyla hazırlandığını ifade etti. Yapılan tüm çalışmaların hedefini tek cümle ile özetleyen Yazıcı ,”bilinçli tüketici, basiretli tacir”  sloganımızdır dedi.