Bakan Yazıcı: Demokratikleşme Paketi Herhangi Bir Grupla Bağlantılı Değil, 76 Milyonun Hepsiyle İlgili Bir Çalışmadır

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak "Demokratikleşme Paketi"ne ilişkin, "Bu, herhangi bir kesimle herhangi bir grupla bağlantılı bir çalışma değil, 76 milyonun hepsiyle ilgili, Türkiye coğrafyasında yaşayan bütün insanımızla ilgili bir çalışmadır" dedi.

27 Eylül 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak "Demokratikleşme Paketi"ne ilişkin, "Bu, herhangi bir kesimle herhangi bir grupla bağlantılı bir çalışma değil, 76 milyonun hepsiyle ilgili, Türkiye coğrafyasında yaşayan bütün insanımızla ilgili bir çalışmadır" dedi.



Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nu makamında ziyaretinde eden Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, halkın sorunlarına duyarlı olmayan yöneticilerin, problem çözmek yerine bunları artırıcı işlev görmüş olacağını söyledi.
Yöneticilerin, çalışmalarını mutlaka halkla iç içe sürdürmesi gerektiğini vurgulayan Yazıcı, "Ahi Evran Dede'nin çok ders verici deyişleri var; 'Elin açık, kapın açık, sofran açık olsun. Dilin bağlı, gözün bağlı, belin bağlı olsun.' Herkese açık olmalıyız, konuşmalıyız" ifadesini kullandı.

Tüketici Hakem Heyetlerine ülke genelinde geçen yıl 450 bin civarında başvuru yapıldığı bilgisini veren Yazıcı, bunların yüzde 90'ının tüketiciler lehine sonuçlandığını aktardı. Bu heyetler olmasa yargının yükünün artacağını dile getiren Yazıcı, şöyle devam etti:

"Meclis'te bulunan tasarı ile bunu yeniden düzenleyeceğiz. Tüketici Hakem Heyetlerine raportör kadrosu getireceğiz. Katılımcı bir anlayışla Tüketici Hakem Heyeti oluşacak. Bakılan sorunların miktarı itibarıyla da düzenleme getiriyoruz. İllerde 2 bin liraya çıkarıyoruz. Şu anda bin 190 liraya kadar sorunlara bakıyorlar. Kanun çıkınca illerde 2 bin liraya, büyükşehir statüsündeki illerimizde 3 bin liraya çıkarılacak."

Bu İlk Defa Yapılan Bir Paket Değil

Bir gazetecinin, Demokratikleşme Paketi ile ilgili sorusunu yanıtlayan Yazıcı, 2002 yılından bu yana hep sürpriz beklentileri karşıladıklarını bildirdi.
Pakete ilişkin beklenti çıtasının fazla yükseltildiğine dikkati çeken Yazıcı, içeriğini çalışan kişiler dışında kimse bilmediği halde bazı çevrelerce eleştiriler yöneltildiğini anlattı.
Bilinmeyen bir şeye eleştiri getirilmesini anlamakta zorluk çektiğini söyleyen Yazıcı, şunları kaydetti:

"Bu ilk defa yapılan bir paket değil. Demokratikleşme, projemizin temel vasıflarından bir tanesidir. Afyon'a partimizin kuruluş aşamasında geldiğimiz günden bu yana, partinin kuruluşunda İçişleri Bakanlığına verdiğimiz kuruluş bildirgesinin ekinde yer alan tüzükte, programda, demokratikleşme sürecine ilişkin perspektifimiz, vizyonumuz var. Onları icra planına koyuyoruz. Pazartesi günü Sayın Başbakanımız tarafından açıklanacak, 'Demokratikleşme Paketi' olarak nitelenen, değişik alanlarda düzenleme içeren bu çalışma, ilk çalışma değil, nihai bir çalışma da olmaz. Bu alanlar çok dinamiktir. Statik değildir, bina yapmaya benzemez. Sosyal alanlar, birey hak ve özgürlük alanları hep dinamiktir. İhtiyaçlar doğar, alanları genişletirsiniz. Bu, herhangi bir kesimle herhangi bir grupla bağlantılı bir çalışma değil, 76 milyonun hepsiyle ilgili, Türkiye coğrafyasında yaşayan bütün insanımızla ilgili bir çalışmadır. Buna böyle bakmak lazım. Farklı yerlerle bağlantı kurarak değerlendirmenin yanlış olduğu kanısındayım."

Yazıcı, daha sonra Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ı makamında ziyaret ederek, kentte yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.