Bakan Yazıcı, Denizcilik Sektörü iftarına Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Deniz Ticaret Odası (DTO) ve diğer denizcilik meslek örgütleri tarafından düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Yazıcı, denizcilik sektörü, hükümetin sektöre ilişkin çalışmaları ve ramazan ayına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

18 Temmuz 2013


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Deniz Ticaret Odası (DTO) ve diğer denizcilik meslek örgütleri tarafından düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Yazıcı, denizcilik sektörü, hükümetin sektöre ilişkin çalışmaları ve ramazan ayına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çeşitli verilere göre dünyada toplam 104 bin deniz taşıma aracının olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, bu araçlardan bin 360 taşıma gemisinin Türk bayraklı olduğunun altını çizdi.
 
"Deniz Taşımacılığı Demiryolu Taşımacılığına Göre 3,5 Kat, Karayolu Taşımacılığına Göre 7 kat, Havayolu İle Kıyasladığımızda 14 Kat Daha Ucuz"
Yazıcı, dünya ticaretinde rekabetin çok yoğun olduğu bir dönemde en önemli araçlardan birinin denizyolu olduğuna dikkati çekerek, dünya taşımacılığının yüzde 75'inin deniz yolları üzerinden yapıldığını söyledi. Bakan Yazıcı, "Çeşitli verilere göre dünyada toplam 104 bin deniz taşıma aracı var. Bunların bin 360 taşıma gemisi Türk bayraklı. Taşımacılık sektörü açısından ticari performansı ele aldığımızda gerçekten deniz taşımacılığı demiryolu taşımacılığına göre 3,5 kat, karayolu taşımacılığına göre 7 kat, havayolu ile kıyasladığımızda 14 kat daha ucuz" şeklinde konuştu.
Denizcilik sektörünün 2008 dünya ekonomik krizinden bu yana çeşitli sorunlar yaşadığını anımsatan Yazıcı, "Her halükarda hükümetimiz imkanlar ölçüsünde, diğer sektörlerde olduğu gibi denizcilik sektörüne de destek vermektedir. Yani bu destek sınırlı çünkü desteği sağladığımız kaynak millete aittir. O kaynakla bunları sürdüreceğiz. Ama eminim ki sektörü temsil eden mesleki örgütlerimiz sektör paydaşlarının sorunlarını birebir olmasa dahi toplantı biçiminde çözümleyecek çalışmalar yapıyor" dedi.
Denizcilik sektörünün sorunlarına çözüm olmak adına çalışmalar yaptıklarını aktaran Yazıcı, "Yakında 5607 sayılı Kaçakçılık Kanunu'nu ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nu da çözüme kavuşturduk. Başka sorunlar da var, onlar da bizim gündemimizde. Ulusal sınırlarımız içerisinde, bir limandan diğer limana taşımacılıkla alakalı, ulusal bayraklar itibariyle yaşanan sorunu da inşallah çözüme kavuşturmak üzereyiz" ifadelerini kullandı.
 
"Dünyada 1 Milyar İnsan Günlük 1 Doların Altında Bir Parayla Geçinmek Zorunda"
Bakan Yazıcı, ramazan ayının tüm inananlar için empati yapma ayı olduğunu belirterek, ramazanın İslam alemine ve dünyaya hayırlar getirmesini diledi.
Yazıcı, dünya nüfusunun yaklaşık 7 milyar olduğunu, Dünya Bankası verilerine göre günlük 1 doların altında bir gelirle geçinmek zorunda olan insanın yoksul kabul edildiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Dünyada 1 milyar insan günlük 1 doların altında bir parayla geçinmek zorunda. Fakir sayılmanın ölçüsü günlük 2,15 dolar, yine 7 milyarlık dünyada 1,2 milyar insan bu rakamın altında bir parayla geçinmek zorunda. Bunun yanında 1 milyar insan temiz su kaynaklarına erişimden yoksun. 2 milyar dolayında insan sağlık hizmeti alma noktasında imkansızlık içerisinde.
Böyle bir dünyada yaşıyoruz.  Ama insanlığın ürettiği önemli kavramlar var… Hak, adalet, demokrasi gibi kavramlar, değerler de var. Bu kavramları göz önünde bulundurup bu tabloyu alın irdeleyin. Burada adalet var mı?
Bizim hem Türkiye hem Türkiye dışındaki coğrafyalarda meydana gelen haksızlıklara karşı duruşumuzun temelinde bu hassasiyetimiz yatıyor. Olaylara, meselelere insan odaklı yaklaşımımız. Ayrım yapmadan hak ve özgürlükler odağında ele alıyoruz. Dolayısıyla özellikle yakın coğrafyada olup bitenlere ilişkin duruşumuz ve bu duruşa ilişkin anlatımlarımızın temelinde bu değerler yatıyor."