Bakan Yazıcı Devremülk Alacaklara Uyarılarda Bulundu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yanıltıcı reklam ve tanıtım yapan firmaların denetleneceğini kaydetti. Bakan Yazıcı, “Vatandaşlar gerekli inceleme ve araştırmaları yapmadan sözleşmeye hemen imza atmasınlar.” dedi.

05 Ağustos 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yanıltıcı reklam ve tanıtım yapan firmaların denetleneceğini kaydetti. Bakan Yazıcı, “Vatandaşlar gerekli inceleme ve araştırmaları yapmadan sözleşmeye hemen imza atmasınlar.” dedi.

Tatil kavramına yeni bir anlayış getirmek için piyasaya giren ve yazlıklara alternatif olarak geliştirilen devremülk ve devre tatil sistemleri birçok sorunu da beraberinde getirdiğini ifade eden Bakan Yazıcı,  bazı firmaların, tatil yapmak isteyen vatandaşların telefonlarını arayarak ya da anket yaparak alınan kişisel bilgiler üzerinden “Bedava tatil kazandınız. Tanıtım amacıyla sizi otelimizde ağırlamak istiyoruz.” gibi sözlerle tüketicileri dolandırmaya çalıştıklarının ortaya çıktığını hatırlattı.

Özellikle otellerde yoğun ses ve ışık altında psikolojik bir baskı uygulanarak yapılan tanıtımlarda hazırlıksız yakalanan tüketicilere düşünmelerine dahi izin verilmeden devre tatil/mülk sözleşmesi imzalattırıldığı belirlendi. Firmaların tüketicileri yanıltarak kendileri ve çocukları için çok kârlı bir yatırım yaptıklarını inandırmaya çalıştığı, 7 bin liraya satın alınan yerin ileride 30 bin lira edeceği, alıcı bulamazlarsa kendilerinin satın almayı taahhüt ettikleri ve bittikten sonra istenirse 2 bin liraya kadar kira getirisinin olabileceği gibi birçok vaatlerde bulundukları tespit edildi.

Bu vaatleri veren firmalarla yapılan sözleşmeler sonrasında sorun yaşayan birçok vatandaşın mağdur duruma düştüğünü belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, devremülk ve devre tatil şikâyeti sayısında patlama denilecek boyutta başvuru gerçekleştiğini kaydetti. Vatandaşları firmalar hakkında reklam ve ilanların etkisinde kalmadan, gerekli araştırmaları yapmaları konusunda uyaran Yazıcı, bu alanda yaşanan sorunlarla ilgili olarak devremülk firmalarına karşı bakanlık nezdinde gerek reklam ve ilanlar yönüyle gerekse uygulama ve işlemleri yönüyle inceleme ve denetimlerin yoğun olarak yapılacağını söyledi. Denetim gerçekleştirecekleri firmalar hakkında bilgi veren Yazıcı, özellikle Bakanlar Kurulu kararı ile turizm bölgesi ilan edilen Afyonkarahisar, Ankara, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Nevşehir ve Niğde illerinde olmak üzere birçok ilde termal tesis adı altında ön ödemeli maket üzerinden kampanyalı satış yoluyla devre tatil ve devremülk satışı yaptıkları, bunlardan bir kısmının inşaat ruhsatı, sondaj ruhsatı, ÇED raporu gibi alınması zorunlu resmi ruhsatlarının olmadığı, mali durumlarının bu tesisleri yapmaya uygun olup olmadığının bilinmediği, bu sebeplerle devre tatil ve devremülk almayı hayal eden birçok tüketicinin mağdur olma riski bulunduğunu dile getirdi. Tatil yapmak isteyen tüketicilere uyarılarda bulunan Bakan Yazıcı, “Devremülk alacak olanlar sözleşmeyi yapılan yoğun tanıtımların sonrasında değil, kendilerine bir düşünme payı aldıktan sonra imzalamaya karar vermeliler. Ayrıca sonradan teslimli satışlarda firmalardan teminat veya sigorta gibi bir güvence talep etmeliler. Sözleşmeler en az 12 punto büyüklüğünde olması gerekirken bir nüshası ile broşür örnekleri mutlaka alınmalıdır.” dedi.
 
Son bir yılda bakanlığa yapılan şikayetler ise en çok firma tarafından tüketicilere sözleşme ve tanıtım broşürü verilmemesi veya eksik verilmesi konusunda oldu. Ayrıca tüketicilerin cayma hakkının kullandırılmaması, sözleşmelere eskiye dönük tarih attırılarak cayma hakkının kullanılmasının engellenmesi, sözleşmeden yasal cayma süresi içinde vazgeçmek isteyen tüketicilerden yüzde 15-25 oranında kesinti yapılması, devremülk adı altında devre tatil satılması ve yapımı tamamlanmamış veya arsası bulunmayan yerlerin varmış gibi gösterilerek satılması da ön plana çıkan şikayetler arasında yer aldı. Mağdur olanlar ise haklarını tüketici sorunları hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerine yapacakları başvurular ile arayabiliyor.