Bakan Yazıcı: Esnaf, Türkiye'nin En Güçlü Orta Direğidir

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ATO Congresium'da gerçekleştirilen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) ve Halkbank'ın ortaklaşa düzenlediği Esnaf Kooperatif Kredileri Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı.

30 Nisan 2013



Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ATO Congresium'da gerçekleştirilen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) ve Halkbank'ın ortaklaşa düzenlediği Esnaf Kooperatif Kredileri Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı.
Yazıcı, esnafın, Türkiye'nin çok güçlü bir orta direği olduğunu belirtti.
Yazıcı, toplantıda yaptığı konuşmada, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın esnafı "orta direk" olarak tanımladığını anımsatarak, "Çok yerinde bir tanımlama. Sadece orta direk değil, siz Türkiye'nin çok güçlü bir orta direğiniz"dedi.



Esnafın, sadece ticari faaliyetleri ve çıkarlarını temin etmek için faaliyet göstermediğini ifade eden Yazıcı"Aynı zamanda her nerede bulunuyorsanız, oranın adeta emin kişilerisiniz. Bulunduğunuz yerin aynı zamanda emanetçisi konumundasınız. Aileler anahtarı size bırakıyor" diye konuştu. 
Ticari kredilerde eş rızası aranması şartının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kaldırıldığını belirten Yazıcı,"Sizin hayatınızı, kredi kullanma imkanlarını kolaylaştırdık" dedi. 
Yazıcı, esnaf ve sanatkarlarla ilgili Değişim Dönüşüm Destek Projesi'ni de gerçekleştirdiklerini kaydederek, şöyle devam etti: 
"Bu değişim ve dönüşümü de elbette ki sizin meslek örgütlerinizle bu alanda faaliyet yürüten kooperatiflerle planlayıp, gerçekleştirmek durumundayız. Mekansal tasarım alanında değişim ve dönüşüme ihtiyacımız var.

-Çözüm sürecine katkı istedi- 

TESKOMB Başkanı Abdülkadir Akgül, birliğin 1951 yılında kurulduğunu hatırlatarak,TESKOMB'un Halk Bankası'nın da kurucularından olduğunu söyledi. 
2001 krizinde esnafın işlerinin bozulduğunu belirten Akgül, "Esnafın işi bozulduğu zaman düzen tutmuyor. İşte 2001 yılı. Yüzde 59 faizle Halk Bankasından kredi aldım, ertesi gün yüzde 500 oldu. 2003 yılı bizim tekrar topraktan bir bahar çiçeği gibi fışkırışımızın müjdecisi oldu" dedi. 
Akgül, toplantıya katılanlardan çözüm sürecine katkıda bulunmalarını istedi. 

-Halkbank'tan yeni hizmet- 

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan da bu yıl 75'nci kuruluş yılını kutlayan bankanın esnaf ve sanatkarların teşvik edilmesi amacıyla kurulduğunu ifade etti. 
Esnaf kesimini de kapsayan KOBİ'lere kullandırdıkları kredilerin toplam kredilerin yüzde 38'ini oluşturduğuna işaret eden Aslan, "Demek ki Halkbank, esnafın ve KOBİ'lerin dostu olan bir banka" diye konuştu. 
Aslan, gelecek dönemde esnaf ve sanatkarları desteklemek için sundukları ürün ve hizmetlere yenilerini ekleyeceklerini bildirdi. 
Toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve bazı milletvekilleri katıldı.