Bakan Yazıcı, Esnaf ve Nakliyecileri Dinledi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Alican Ebedinoğlu, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu (UND) Başkanı Ruhi Engin Özmen ve beraberindeki heyetleri bakanlık binasında kabul etti.

19 Temmuz 2012
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Alican Ebedinoğlu, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu (UND) Başkanı Ruhi Engin Özmen ve beraberindeki heyetleri bakanlık binasında kabul etti.

İlk olarak Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkanı ve beraberindeki heyeti kabul eden Yazıcı, esnaf ve sanatkarın Ahi Evran’den bu yana toplumun temelini oluşturduğunu belirtti.
Esnaf ve sanatkarların ekonominin temeline ahlakı koymuş bir medeniyetin mensupları olduğunu anlatan Yazıcı, “Ahiliği tarihi görevini yerine getirerek tarihte kalmış bir kurum olarak görmüyoruz. Günümüz dünyasında teknoloji hangi noktaya ulaşırsa ulaşsın, ister atom çağı, ister bilgi çağı, ister uzay çağı olsun, dünya durdukça, insan var oldukça, değişmesi mümkün olmayan değerler bütünü olarak görüyoruz. Sizlerde zamanımızın Ahilerisiniz” dedi.
Dernekleri ve projeleri hakkında Bakan Yazıcı’ya bilgi veren Çelikus, iş dünyasında birçok sivil toplum örgütü olduğunu ancak esnafın tek sivil toplum örgütünün 1997 yılında kurulan kendi dernekleri olduğunu söyledi. Çelikus, Anadolu’da Türk medeniyetinin kuruluşunda 4 temel unsur olan GaziyanıRum,  Ahiyanı Rum, Baciyanı Rum ve Abdalanı Rum’un olduğunu vurguladı.
Kabulde ayrıca derneğin çektiği 11 kısa film, “İki Eski Dost; Çay ve Esnaf” konulu belgesel, derneğin 16 ilde ve Balkanlar’da Ahilik Haftası nedeniyle düzenlediği etkinlikler konuşuldu.
Diyarbakır’dan gelen esnafları dinledi
Daha sonra Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı ve heyetini kabul eden Yazıcı, Güneydoğu Bölgesinde geçmişte ihmallerin yaşandığının inkar edilemeyeceğini belirterek “Biz iktidar olduğumuz 2002 yılında bu yana sorunların çözülmesi için çaba harcadık.  Bu alanda büyük mesafe de kaydettik.  Sorunun çözümüne herkes katkı sağlaması ve sorumluluk alması büyük önem taşımaktadır. Bu noktada diyalogun büyük önemi var.” dedi.
“Hizmet üretirken ülkeyi bir bütün olarak düşünüyoruz” diyen Bakan Yazıcı, “2023’te kişi başı 25 bin dolar gelir hedefi koyduk. Önümüze koyduğumuz hedefleri gerçekleştirmek için çalışıyoruz. İktidarlarımız döneminde ülkemiz büyük bir değişim ve dönüşüm gerçekleştirmiştir. 10 yıl öncesi göre ülkemizde her alanda büyük başarılara imza attık. İnsan önüne hedefler koymalıdır. Sabah çıkığında 5 kilometre yürüyeceğim demezsen,  yorulur bırakırsın.  Sizlerin de hedefleri olsun ki, esnaf olarak yaşadığınız şehirlerin büyümesine katkıda bulunabilesiniz.” diye konuştu.
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Alican Ebedinoğlu da bölgede esnafın istihdamda büyük payı olduğunu söyledi, bölgede yaşadıkları zorlukları anlattı. Ebedinoğlu, küçük esnafa sağlanacak desteğin artmasıyla bölgeye dışardan gelmeyen yatırımın kendi içindeki girişimciler sayesinde gerçekleşebileceğini söyledi.
Bakan Yazıcı, son olarak Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Ruhi Engin Özmen ve beraberindeki heyeti kabul etti. Kabulde Bakan Yazıcı, nakliyecilerin sorunlarını dinledi.