Bakan Yazıcı, Fransa Odalar Birliği Başkanı Andre Marcon'u Makamında Kabul Etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Fransa Odalar Birliği Başkanı ve beraberindeki heyet, Bakanlık binasında gerçekleşen toplantıda bir araya geldiler.

31 Ekim 2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Fransa Odalar Birliği Başkanı ve beraberindeki heyet, Bakanlık binasında gerçekleşen toplantıda bir araya geldiler.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da yer aldığı kabulde konuşan Bakan Yazıcı, Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığını söyledi. Türkiye'nin AB üyeliğinin engellenmesinin AB'ye, Fransa'ya ve bölgeye yarar sağlamayacağını söyleyen Yazıcı, bu süreç içerisinde bazen önemli olayların yaşandığını, bunlardan birisinin de 2011 yılı sonunda Fransa'da sözde soykırım yasa tasarısına ilişkin olduğunu dile getirdi.Yazıcı, ''Türkiye bu süreçte çok büyük bir kampanya başlattı. Bu kampanyada kamu kuruluşları arasında Türkiye'de başı çeken TOBB, buna paralel Fransa'da da yasanın anayasa mahkemesinden geri döndürülmesi için düzenlenen kampanyanın öncülüğü de Andre Marcon başkanlığında yürütüldü. Sonuçta bu yasa vize almadı. Bu da iki ülke ilişkilerinin kopma noktasına gelmesini önlemiş oldu. Bu anlamda da kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum'' dedi.
 



İki ülke arasındaki ticari ilişkilerinin çok yoğun olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, geçen yıl Türkiye-Fransa arasındaki ticaret hacminin 16 milyar dolar, bu yılın 8-9 aylık bölümünde ise 9 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini kaydetti.
Türkiye-AB ilişkilerinde ilk adımın 1996'da Gümrük Birliği ile atıldığını hatırlatan Yazıcı, bu kapsamda gümrük mevzuatını AB normlarına uygun hale getirmek için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Türkiye'nin AB üyeliği sürecine de değinen Bakan Yazıcı, ''Türkiye'nin AB üyeliğinin engellenmesinin AB'ye, Fransa'ya ve elbette ki Türkiye ve bölgeye yarar sağlamayacağı kanısındayım'' diye konuştu.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Marcon'un, Fransa Odalar Birliği Başkanlığının yanı sıra Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği'nin (EUROCHAMBERS) başkan yardımcılığı görevini de yürüttüğünü anlattı. Ekonomik ilişkiler açısından Türkiye'nin önemli bir partneri olan Fransa'nın, geçen yıl Türkiye'ye en fazla yabancı sermaye getiren ikinci ülke olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, ''Bugün yaklaşık 400 Fransız firması Türkiye'de faaliyette bulunmaktadır. Aslında iki ülke arasında çok büyük işbirliği alanları var. Ama maalesef geçmişteki siyasilerin hatalarından dolayı yakın ilişkiye girilememiştir. İki ülkenin üçüncü ülkelerde özellikle Afrika'da ortak işbirliği yapılabilecek müthiş bir alan var, İnşallah önümüzdeki dönemde bu alanlardaki faaliyetlerimiz daha da geliştirmek istiyoruz'' dedi.
Fransa Odalar Birliği Başkanı Andre Marcon ise sözde Ermeni soykırımı konusuna çok hassas yaklaştığını belirterek, ortalığı karıştırmaya çalışanlara karşı durmak istediğini belirtti. Sonuçta bu tür olayların karşılıklı ticari işbirliğini zedeleyebileceğini ifade eden Marcon, buna izin veremeyeceklerini söyledi.
Bakan Yazıcı'ya yeni Türk Ticaret Kanunu'nun hazırlanmasında gösterdiği gayretlerden dolayı teşekkür etmek isteğini anlatan Marcon, Türkiye'de bir çok Fransız firmasının bulunduğunu, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için çalıştıklarını kaydetti.
Türk firmalarını Fransa'da görmek istediğini ifade eden Marcon, ''Sonuçta siz artık siyasi ve ekonomik açıdan olsun, istikrara sahipsiniz ve genç bir nüfusunuz var'' diye konuştu.
Bakanlık toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve Bakanlık Müsteşarı Ziya Altunyaldız da katıldı.